Erdogan je imel govor v Carigradu dan po Davutoglujevi napovedi, da odstopa. Foto: Reuters
Erdogan je imel govor v Carigradu dan po Davutoglujevi napovedi, da odstopa. Foto: Reuters

"EU pravi: Spremenili boste protiteroristični zakon zaradi vizumov. Oprostite, ampak mi gremo svojo pot, vi pa greste lahko svojo," je dejal v govoru v Carigradu. EU je Turčijo prosil, naj znova preuči svojo protiteroristično zakonodajo, če si želi odprave vizumskega sistema. EU si med drugim želi, da bi Turčija zožila svojo precej široko definicijo terorizma, da bi ustrezala EU-standardom.

Gre za enega od petih pogojev, v katere bi morala Turčija še privoliti, da bi izpolnila merila brezvizumskega sistema. A Erdogan je spremembo protiterorističnega zakona zavrnil, češ da Turčija ostaja resno ogrožena.

Erdogan za večja pooblastila
Erdogan je sicer v današnjem govoru branil tudi svoje vmešavanje v turško notranjo politiko. "Nekatere moti, ker podrobno spremljam dogajanje, povezano s stranko. Je lahko še kaj bolj običajnega?" se je vprašal predsednik, ki bi moral biti v skladu s turško ustavo nepolitičen.

Erdogan je še dejal, da bi morali referendum o predsedniškem sistemu, s katerim bi sam dobil večja pooblastila, pripraviti čim prej.

Oster govor je sledil dan po tem, ko je Turčijo pretresla napoved premierja Ahmeta Davutogluja, ki je v veliki meri zaslužen za dogovor z EU-jem, da bo odstopil. Po poročanju BBC-ja naj bi Davutoglu nasprotoval Erdoganovemu načrtu, po katerem bi dobil predsednik več pooblastil.