Karl Erjavec je na nedavnem obisku na Hrvaškem dvignil precej prahu. Foto: www.mzz.gov.si
Karl Erjavec je na nedavnem obisku na Hrvaškem dvignil precej prahu. Foto: www.mzz.gov.si
Ljubljanska banka
Če ni spora zaradi meje, je tu Ljubljanska banka. Foto: MMC RTV SLO

Potem ko je Erjavec na nedavnem obisku Hrvaške dvignil kar nekaj prahu z izjavo, da obstaja "realna možnost", da Slovenija ne bo ratificirala pristopne pogodbe med Hrvaško in EU-jem, če Zagreb vprašanja LB-ja ne bo hotel urejati v okviru pogajanj o nasledstvu, je izjavo ponovil tudi v Bruslju.

"Osebno si želim, da bi Hrvaška čim prej prišla v EU, da ratificiramo pogodbo. Predpogoj pa je, da rešimo vprašanje LB-ja skladno z zavezami, ki jih je dala hrvaška stran ob zapiranju četrtega poglavja," je dejal Erjavec ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU-ja.
"Zadostuje samo, da minister za finance umakne tisto pooblastilo, ki ga je dal hrvaški minister za finance leta 1995 in leta 2001," je odgovoril minister na vprašanje, kaj konkretno želi Slovenija od Hrvaške, da bo sprožila postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe.
Po ratifikaciji poti nazaj ne bo
Ne razume, zakaj Hrvaška vztraja pri tožbah, pri čemer je naši južni sosedi očital, da deluje dvolično. Po eni strani pravijo, da je treba poiskati rešitev za LB, po drugi strani pa pred hrvaškimi sodišči tečejo tožbe, meni minister. "To je za Slovenijo nesprejemljivo," je izpostavil.

"Ne razumem tega zapleta in mi je neprijetno, da se to dogaja," je dejal Erjavec in dodal, da je iskrena želja Slovenije, da čim prej ratificira hrvaško pristopno pogodbo in da imata državi čim bolj prijateljske odnose.

Pri tem je opozoril, da bodo tisti trenutek, ko bo Slovenija ratificirala hrvaško pristopno pogodbo, sodbe hrvaških sodišč tudi za Slovenijo zavezujoče. "Zato tega tveganja ne moremo prevzeti," je poudaril. Minister je še povedal, da se bo v sredo sešel s slovenskim strokovnjakom za LB Francetom Arharjem, da se podrobno pogovorita o reševanju tega vprašanja na strokovni ravni.
Pusićeva: Vi ste privolili v ločeno reševanje
Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je danes spomnila, da je slovenska stran sprejela hrvaško pobudo, ''da se vprašanje LB-ja loči od našega evropskega partnerstva. Imenovali smo strokovnjake, ki bi morali vladama predlagati neko racionalno in izvedljivo rešitev vprašanja LB-ja." Pusićeva je sicer "globoko prepričana", da je dolgoročno partnerstvo pri evropskih projektih in v celotni regiji v interesu obeh držav in da je zato omenjeni vprašanji treba ločiti.

Erjavec: LB je stvar nasledstva
Nekdanja predsednika slovenske in hrvaške vlade Borut Pahor in Jadranka Kosor sta se po Erjavčevih besedah ob zapiranju četrtega poglavja v pogajanjih Hrvaške z EU-jem, poglavja o prostem pretoku kapitala, dogovorila, da se bo problematika LB-ja reševala v okviru nasledstva. Po besedah Erjavca je ta težava nastala zaradi razpada Jugoslavije, sicer je ne bi bilo.

Erjavec je sicer poudaril, da je vesel koraka naprej, ki sta ga Hrvaška in Slovenija naredili v Dubrovniku, kjer sta se dogovorili, da bosta vprašanje preučila po en strokovnjak iz vsake države: "Prepustimo zadevo dialogu. Prepričan sem, da obe strani lahko najdeta ustrezno rešitev, pri tem pa pričakujemo, da bo Hrvaška stran spoštovala zaveze, ki jih je dala ob zapiranju četrtega poglavja."

Če bosta Slovenija in Hrvaška to vprašanje rešili, se lahko postopek ratifikacije hrvaške pogodbe v slovenskem parlamentu po Erjavčevih besedah začne "že jutri".