Ivo Vajgl je bil do evropskih kolegov zelo kritičen. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Trček
Ivo Vajgl je bil do evropskih kolegov zelo kritičen. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Trček
Karl Erjavec
Erjavec je dejal, da si z zaslišanjem Bratuškove nismo utrdili ugleda v EU-ju. Foto: BoBo


Vajgl je v pismu hrvaškim kolegom zapisal, da tudi sam nikakor ni bil zadovoljen z nastopom slovenske kandidatke za podpredsednico energetske unije, a blatenje sosednje države, njenih ljudi in običajev - kot je večinsko pozitiven odnos do antifašizma in upora v času narodnoosvobodilnega boja - ne bi smelo biti sprejemljivo in običajno.

"Osebno nikdar ne bi uporabil argumenta prepevanja ustaških pesmi kot korektnega pokazatelja javnega razpoloženja na Hrvaškem," je zapisal Vajgl. Ob tem je poudaril, da Slovenci nikoli niso preštevali Hrvatov, ki so se udeleževali festivalov in dogodkov, na katerih so prepevali ustaške pesmi.

"Verjamem, da je zelo malo hrvaških politikov, ki bi se v takšnih situacijah obnašali, kot bi pričakovali od pravih demokratov, zato je to zadnja država, ki ima v zvezi s tem nekaj očitati slovenski politiki," je bil oster.

Ni razlogov za zadovoljstvo
Povod za Vajglovo pismo je vprašanje o prepevanju komunističnih pesmi, ki ga je v ponedeljek na zaslišanju Bratuškove zastavila evropska poslanka iz Hrvaške Dubravka Šuica (EPP). "Šuica je bila očitno spodbujena k temu, da postavi to vprašanje, in se je potem na skrajno primitiven način režala," je na novinarski konferenci v Bruslju dejal Vajgl.

Slovenske kolege pa Vajgl v podobno kritičnem pismu sprašuje, ali se zavedajo, kakšno škodo so storili svoji državi, samo zaradi zadovoljstva, da so osramotili svojo kandidatko. "To je nepatriotično, slaboumno in skrajno neodgovorno dejanje," je bil kritičen na novinarski konferenci. Ob tem je izpostavil, da zaslišanje slovenske kandidatke "ni bila promocija, kakršno bi si v Sloveniji želeli ob takšni priložnosti" in da verjame, da nihče izmed njih nima razloga za zadovoljstvo.
Erjavec nastop Bratuškove pred Evropskim parlamentom obžaluje
Tudi Karl Erjavec je ocenil, da si z nastopom Alenke Bratušek na zaslišanju zagotovo nismo utrdili ugleda v EU-ju. Pred današnjim srečanjem koalicije je zunanji minister in prvak DeSUS-a dejal, da obžaluje, da je zaslišanje Bratuškove pred odboroma Evropskega parlamenta za okolje in energijo potekalo, kot je, in da smo "videli in spremljali prenos in da si je lahko vsak ob tem ustvaril svoje mnenje".

Dejal je, da je velika škoda, če bomo izgubili "prestižno mesto podpredsednika komisije za področje energetike".

Erjavec je dodal še, da je vprašanje novega kandidata za evropskega komisarja oz. nadaljnjih potez v primeru zavrnitve Bratuškove v rokah slovenske vlade. Tako je odgovoril tudi na vprašanje, ali pričakuje, da bi v tem primeru Jean-Claude Juncker izbiral med drugima dvema kandidatoma, ki jih je prejšnja slovenska vlada poslala na izbiro poleg Bratuškove - njim in evropsko poslanko Tanjo Fajon.

NSi: Kandidatura Bratuškove ni temeljila na strokovnosti
Iz Nove Slovenije pa so sporočili, da utegne potrditev Bratuškove po ponedeljkovi polomiji zmanjšati ugled evropskih institucij v Sloveniji in v drugih evropskih državah. Bratuškovi namreč kljub večkratnim pozivom evropskih poslancev na zaslišanju ni uspelo konkretno in suvereno odgovoriti na nobeno vprašanje, kar po mnenju stranke kaže, da njena kandidatura nikoli ni temeljila na strokovnosti oziroma kompetentnosti, temveč predvsem na "političnem kupčkanju njene padle vlade". NSi zato poziva vlado Mira Cerarja, naj Bratuškovo odpokliče in zamenja z bolj kompetentnim oziroma strokovnim kandidatom ali kandidatko.

Slovenska vlada zdaj čaka na odločitev pristojnih odborov Evropskega parlamenta glede Alenke Bratušek, in šele ko bo ta sprejeta, bo sprejela odločitev glede slovenske kandidatke, so povedali v kabinetu premierja.

Mesec: Bratuškova naj se umakne
V koalicijskem SD-ju so za zdaj bolj skopi z izjavami glede zaslišanja Bratuškove. Če bo Evropski parlament njeno kandidaturo zavrnil, tudi po mnenju vodje poslanske skupine SD-ja Matjaža Hana to za ugled Slovenije ne pomeni nič dobrega.

Kritičen je bil tudi vodja poslancev ZL-ja Luka Mesec in ocenil, da je Bratuškova očitno neprimerna za mesto evropske komisarke. Po njegovem mnenju je odgovarjala precej posplošeno in nedorečeno, veliko se je ponavljala, "tako da je bilo očitno, da je bila njena politična platforma narejena v nekaj dneh ali pa mogoče na letalu v Bruselj". Bratuškova bi se morala že zaradi osnovne politične higiene umakniti, je dodal.

"Bratuškova ni težava sama po sebi, ona je simptom problematičnega sistema. Tokrat se moramo pogovoriti, kaj bo, ampak neko krpanje celotne problematične strukture verjetno ne bo pripeljalo do bistveno boljših rezultatov, kot jih imamo zdaj," je še dejal Mesec.