Evropska unija

Poudarki

  • Zadovoljna tudi hrvaška stran
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 55 glasov Ocenite to novico!
Karl Erjavec
Na vprašanje, ali se bo Hrvaška srečanja v Bruslju 2. maja udeležila, je Erjavec odgovoril, da bi bila neudeležba Hrvaške klofuta za Evropsko komisijo. Foto: BoBo
       Izkazalo se je, da je bilo na Evropsko komisijo naslovljeno pismo zelo dobro strokovno utemeljeno.       
 Karl Erjavec, slovenski zunanji minister
Bruselj
Ni znano, kaj bo storila komisija.
Andreja Metelko Zgombić
Hrvaška pravnica Andreja Metelko Zgombić. Na fotografiji iz leta 2003, ko je potekal informativni sestanek med Slovenijo in Hrvaško na strokovni ravni glede širjenja jurisdikcije na Jadranskem morju. Takrat je vodila pravno službo hrvaškega zunanjega ministrstva. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
       Hrvaška definitivno na to vprašanje gleda kot na strokovno vprašanje. Končno je spor treba nehati reševati s političnimi izjavami, temveč strokovno in argumentirano.       
 Andreja Metelko-Zgombić, vodja hrvaške delegacije
VIDEO
Končana ustna obravnava g...

Dodaj v

Erjavec: Slovenija zadovoljna z ustno obravnavo o arbitraži

Ustna obravnava o kršitvah prava EU-ja zaradi hrvaškega zavračanja arbitražne razsodbe
2. maj 2018 ob 07:11,
zadnji poseg: 2. maj 2018 ob 18:44
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Na sedežu Evropske komisije v Bruslju je potekala ustna obravnava v povezavi s slovenskim pismom glede tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama.

Slovenska stran je z ustno obravnavo o arbitraži, ki je danes potekala na sedežu Evropske komisije, po besedah zunanjega ministra Karla Erjavca zadovoljna. Komisija je razpravo vodila na strokovni ravni, tako so nastopali tudi slovenski predstavniki, Hrvaška pa je predstavila le politične argumente, je zatrdil v izjavi za medije v Ljubljani.

"Izkazalo se je, da je bilo na Evropsko komisijo naslovljeno pismo zelo dobro strokovno utemeljeno," je povedal.

Hrvaška stran je po ministrovih besedah v obravnavi nastopala s političnimi argumenti, torej da arbitražna razsodba ne obstaja, zaradi česar je ne morejo implementirati. Trdili so tudi, da neuresničevanje ne predstavlja kršitve prava EU-ja.

"Evropska komisija je iskala povezavo med neimplementacijo arbitražne razsodbe in pravom EU-ja. Naši predstavniki v Bruslju so nastopali strokovno in tako tudi odgovarjali, hrvaška stran pa ni predstavila nobenih novih argumentov," je povedal Erjavec.

Postopek se bo po njegovih besedah zdaj nadaljeval z mnenjem, ki ga lahko pripravi komisija. Še prej bo pripravila poročilo za kolegij komisarjev, ki se bo odločil, ali bodo izdelali posebno mnenje, ki bo del postopka pred Sodiščem EU-ja. "Seveda pa se lahko kolegij odloči tudi, da ne poda nobenega mnenja," je pojasnil.

Minister je sicer zelo zadovoljen, da so slovenski predstavniki dobili potrdilo, da so svoja stališča argumentirali pravilno in bo to dobra popotnica v primeru nadaljevanja postopka pred Sodiščem EU-ja.

Po neuradnih informacijah TV Slovenija je slovensko strokovno delegacijo z močno pravno zasedbo vodil Marko Vrevc z zunanjega ministrstva.

Zadovoljna tudi hrvaška stran
Hrvaška državna sekretarka i na zunanjem ministrstvu in vodja hrvaške delegacije Andreja Metelko-Zgombić je ustno obravnavo ocenila kot "zelo uspešno". Poudarila je, da so v "ugodnem vzdušju" na strokovni ravni razpravljali o sporu in da sta obe strani predstavili svoja že znana stališča. V izjavi za hrvaške novinarje v Bruslju je izrazila pričakovanje, da komisija ne bo podprla slovenske tožbe da se v Bruslju bolj nagibajo k hrvaškim stališčem. V Zagrebu so prepričani, da z zavračanjem arbitražnega postopka in izvajanja arbitražne odločbe niso kršili evropske zakonodaje.

"Zanimivo je bilo videti, da je komisija dobro preučila naše argumente in stališča ter da so vsaki strani zastavili vprašanja, ki so bila izpostavljena tudi v pisnih odzivih," je dejala v pogovoru s hrvaškimi novinarji v Bruslju. Dodala je, da je komisija prosila, naj ne objavljajo javno vseh podrobnosti z današnjega zaslišanja.

Pojasnila je, da je bil temeljni slovenski argument "nova" meja, ki je drugačna od tiste iz leta 1991, a je Hrvaška ne želi uveljaviti. Hrvaška vztraja, da je veljavna nekdanja republiška meja, dodaja Metelko-Zgombićeva, ki spominja, da sta državi leta 2005 soglašali o meji iz leta 1991 in se dogovorili o izogibanju incidentom.

Kot je še povedala, so med razpravo komisijo opozorili, da na tej sledi vidijo rešitev trenutnega stanja. Če je bil režim medsebojnega nekaznovanja ribičev dober po letu 2005, hrvaška diplomatka ne vidi razloga, zakaj ne bi s tem režimom nadaljevali, medtem ko bosta državi dvostransko uredili vprašanje v okvirih mednarodnega prava.

Ni želela ugibati, ali bo v prihodnje potekala še kakšna podobna obravnava, spomnila pa je, da ima komisija do 18. junija čas, da se odloči o ravnanju glede slovenske pritožbe. Poudarila je, da je Hrvaška znala odgovoriti na slovensko pritožbo.

"Hrvaška definitivno na to vprašanje gleda kot na strokovno vprašanje. Končno je spor treba nehati reševati s političnimi izjavami, temveč strokovno in argumentirano," je dejala in povedala, da se je zaslišanja udeležila kot strokovnjakinja, ki dlje časa spremlja spor o meji s Slovenijo.

Na novinarsko vprašanje, ali je Hrvaška pripravljena stopiti pred sodišče EU-ja skupaj s Slovenijo, kot je to predlagal predsednik sodišča Koen Lenaerts, je odgovorila, da gre za "povsem drugačno in novo vprašanje". Izpostavila je, da od Slovenije takšnega predloga niso dobili in da se bodo zaenkrat osredotočili na slovensko pritožbo, za katero meni, da ni bila utemeljena.

Povedala je tudi, da je hrvaška stran večkrat ponovila, da so ves čas pozivali Slovenijo k izogibanju incidentom in da obžalujejo, da je Slovenija začela postopke proti hrvaškim ribičem, na katere so "bili prisiljeni odgovoriti".

Ponovila je, da v Zagrebu pričakujejo nadaljevanje pogovorov o sporu o meji s Slovenijo z novo slovensko vlado, ki bo sestavljena po junijskih parlamentarnih volitvah. Dejala je tudi, da s hrvaške strani ni bilo slišati izjav, ki bi vodile h kakršni koli zaostritvi odnosov.

Postopek sprožila Slovenija
Obravnava je potekala v okviru 259. člena pogodbe EU-ja, na podlagi katerega lahko članica Unije toži drugo članico na Sodišču EU-ja zaradi kršenja prava Unije. Člen je sredi marca sprožila Slovenija zaradi kršitev prava Unije, ki so posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne razsodbe.

Pravna služba komisije je sicer že julija lani potrdila povezavo med arbitražno odločbo in pravnim redom EU-ja. Komisija je takoj po razglasitvi arbitražne razsodbe obe strani tudi pozvala k njeni uresničitvi. A kljub hrvaškemu zavračanju tega poziva v komisiji, katere vodstvo je iz iste evropske politične družine kot hrvaški premier Andrej Plenković, do zdaj niso storili ničesar, poroča Slovenska tiskovna agencija.

G. V., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
AlFe
# 02.05.2018 ob 07:27
Besede, besede, besede ...

Ko smo leta 1956 (kako leto gor ali dol) podarili Savudrijo občini Buje, smo podarili tudi velik del Piranskega zaliva. Ampak! Ker takratno oblast slavimo kot narodne heroje, tega ne smemo vedeti.

Ker pa arbitražo slavimo kot vrhunsko delo naše sedanje oblasti, spet omenjenega ne smemo vedeti. Pa čeprav nismo dobili nič drugega kot to, kar nam po mednarodnem pravu pripada.

Zato čim preje pozabite moje besede in vpijmo na vse glas: "Naj živi Tito! Naj živi Kučan! Naj živi Pahor!"
Nimrod no.1
# 02.05.2018 ob 08:06
SamoRes prenehaj s to predvolilno propagando.

Ti in še marsikdo tukaj s svojo slepo vero v ‘naše’ ste forum degradirali v greznico brezveznega navijaštva.

2x sem popravljal ta post, zato, da ga vidiš. V originalu bi ga admin zbrisal v 0,7 sekunde.
tupamaross
# 02.05.2018 ob 08:13
Tudi Pogačnik je zbežal na Hrvaško in stalno živi v Opatiji.
tupamaross
# 02.05.2018 ob 08:11
Žal se tudi meni zdi,da Evropska komisija za to nima pristojnosti.
To je tako, kot bi se skregala dva kmeta okrog meje, tretji sosed
pa bi jih nagovarjal, da soglašajo njegovo vlogo arbitra.

Arbitražna odločitev ne zavezuje stranke v postopku, če ena od
njih (lahko tudi obe) misli, da je preveč oškodovana. Hrvaška bi
lahko (ali pa tudi mi) lahko preprosto povedala, da z arbitražno
odločitvijo ni zadovoljna in jo zavrača.

Hrvaška se je rez "zavezala," da bo spoštovala odločitev in tako
postala polnopravna članica EU,vendar jo tudi to ne ne zavezuje,
če je mnenja, da je v postopkih prišlo do hujših kršitev, ali da je
preveč oškodovana.

Edina prava rešitev bi bila, da smo z Hrvaško vsaj na meji dosegli
dogovor še pred njenim polnopravnim članstvom, do takrat pa bi
nenehno navajali, da Hrvaška z nami nima urejene meje in ji ne
bi dovolili članstva v Uniji. Vedeli smo, da nas bo prevarala. V to
smo bili prepričani, saj nas je tudi pred tem vsakokrat prevarala.

Sekolc je zbežal v Avstrijo in je na Dunaju. Pogačnik je javno in
pred celim svetom prestopil kot vohun v nasprotno stran in tudi
Hrvatom ponudil svoje usluge z besedo, da jamči, da Hrvaški ni
potrebno spoštovati arbitražne odločitve... Praktično, vsi, ki so
imeli tako ali drugačno povezavo z to zadevo,so Hrvaški vohuni,
kar sploh niso skrivali, kot Sekolc in Pogačnik.

Država bi od njih morala vsaj zahtevati povrnitev vseh stroškov
in jim zarubiti vse premoženje v Sloveniji, če bi to zavrnili, če jim
že ni hotela soditi in jih obsoditi.
_cerebro
# 02.05.2018 ob 07:47
Lopovsko od 1956 dvakrat že izgubljena Savudrija, bo izgubljena še tretjič.
Nimrod no.1
# 02.05.2018 ob 07:30
Hehehe bravo naši..

Naivno (mogoče namerno) zapravljena priložnost, da se enkrat za vselej zapre poglavje južne meje.

V zlobnih ZDA bi imelo javno kongresno zaslišanje, pri nas Balkan.
veza
# 02.05.2018 ob 08:19
Moram še nekaj dodati na razmišljanja predhodnikov, imeli smo referendum, Pahor je prepričal Slovence, da so potrdili arbitražo, ne moremo potem obsojati samo politikov, večina je odločila, nič ne pomaga, če sem bil proti.
Je pa zanimivo, da ima danes Juncker enaka stališča, kot sem jih zagovarjal takrat jaz, vse države Balkana bodo morale razrešiti najprej svoje probleme, potem bodo lahko vstopile v EU.
Da vstop HRV v EU in obojestransko strinjanje z arbitražo za razrešitev meje, ni v pristojnosti EU, to pa je višek cinizma, ki ga naši južni sosedje trosijo naokoli, samo kaj, ko mi ne znamo razložiti naših stališč.
severnik
# 02.05.2018 ob 08:22
Najslabši šef (bruselj) je tisti šef, ki se kaže samo v primerih, ko je njemu v prid. Če imajo pa delavci med sabo težave, se pa ne oglasi.

Še beograd ni bil tako beden.
politik kritik
# 02.05.2018 ob 07:27
Škoda k je Rjavc na dopustu v Istri. 2. Maj pa to....
wowoo
# 02.05.2018 ob 07:51
Zadeva z arbitražo je ogledalo slovenske politike!!! Nesposobnost,servilnost, laži, samohvala ... SLO politike, nas je pripeljala do te točke, da smo z arbitražo izgubili nesporno SLO ozemlje in kot kaže še takšne razsodbe nismo v stanju izpeljati, ker smo navadna banana država, katere nihče ne jemlje resno! Država brez usposobljene in dobro opremljene vojske in policije, pač ni resna država, da o tretjeligaških politikih ala Karli, Borut, Miro ... niti ne govorim.
tupamaross
# 02.05.2018 ob 08:45
Veza,
Pogačnika sem osebno poslušal in me je resnično sililo na bruhanje.

"...Hrvatje me niso podkupili, pač pa so me kupili in sedaj delam za
njih in jamčim jim, da jim arbitražne odločitve nikoli ne bo potrebno
spoštovati...!"

To je povedal iz svoje vile v Opatiji, kjer živi.Preprosto je kot Skripal
zamenjal strani. Ta človek je od naše države dobil okrog 6 milijonov
EUR, od Hrvaške pa vilo pa še kaj in mi ni jasno, kdaj se komu pri
nas lahko sodi za vohunstvo in hudo oškodovanje države.

Skoraj vsi naši politiki so vedeli, ali so morali vedeti, da predlagajo
Hrvaške vohune v našo komisijo za pogovor o določitvi mejne črte
na morju, kjer bi se stikale naše teritorialne vode z mednarodnimi
vodami. Vsi oni so že imeli, ali so po tem dobili, vile na Hrvaškem.
veza
# 02.05.2018 ob 08:26
tupamaross
# 02.05.2018 ob 08:11

tega s Pogačnikom nisem vedel, vsekakor je jasno, da SLO ni mogla zapreti določenih poglavij za pristop HRV v EU, če so prejudicirale potek meje in je potem z posredovanjem takrat predsedujoče Švedske in z odobravanjem EK prišlo do podpisa arbitraže, kjer smo se in HRV in SLO obvezali, da bomo odločitev spoštovali.
Zato je HRV danes članica EU, zato je dobila denar, zato gradi sedaj most na Pelješcu, to niso heci.
Legat
# 02.05.2018 ob 19:21
Rjavec je zadovojen. To pomeni, da bomo spušili kot smo dolgi in široki.
tupamaross
# 02.05.2018 ob 08:31
Veza,
referendum rabiš v takih primerih takrat, ko hočeš nekaj izgubiti,
kar se tudi zgodi, po tem pa vališ krivdo na narod.

Kljub referendumu so odgovorni politiki, ki niso ustrajali na tem,
da Hrvaška nima rešene meje z nami in da do takrat, dokler z
nemi ne reši meje in dokler ne začnemo izvajati dogovorjenega,
ne more v članstvo.

Sedaj pa smo to prepustili kroničnim alkoholikom, zadrogiranim,
koruptivnim... posameznikom in je vsakemu jasno kaj bodo odločili.

Mislim, da smo se spustili v še eno hujšo zadevo. Če Evropska
komisija ne reši zadeve, bomo tožili in sodišče bo v razsodbi
navedlo, da nobeni državi ni potrebno spoštovati odločitve AS,
če misli, da je pri tem znatno oškodovana.

Vsi naši upokojeni vohuni bodo takrat samo skomignili z rameni
in povedali, da so naredili vse, kar so mogli, sodišča pa so pač
tako odločila. Od prvega momenta so nekateri naši vohuni točno
vedeli kako se bo vse skupaj končalo in tudi sedaj natančno ve,
kako se bo glasila pravnomočna sodba.

Jezi me samo to, ker ves svoj narod imajo za bebce.
tupamaross
# 02.05.2018 ob 08:20
Dobesedno je noro, da so vsi naši pravni strokovnjaki,ki so bili
kakorkoli direktno povezani z arbitražo, imeli nepremičnine na
Hrvaškem, ali so ji po tem dobili. Preprosto so se skupaj z
Hrvaško tajno službo pred začetkom pogovora o meji, po tem,
predvsem pa tik pred prihodom Hrvaške v Evropsko unijo ,
dogovarali in dogovorili kako lastno državo, Slovenijo in njen
narod izigrati o edini relevantni zadevi in to je stik našega morja
z mednarodnimi vodami.

Ni mi jasno, kaj je ves čas počela naša tajna služba in kaj še
vedno počne, ker z Hrvati izgubljamo na vseh krajih in koncih,
razen, če tudi oni sami imajo tudi nepremičnine na Hrvaškem.
sonchek
# 02.05.2018 ob 10:25
Ponavljam: bojkotirajmo dopustovanje na Hrvaškem. Bil bi že čas.
osservatore
# 02.05.2018 ob 09:27
Gre za nov korak v postopku, ki pa predvidoma ne prinaša sprememb ali premikov v stališčih Ljubljane, Zagreba in Bruslja.

Torej gre samo za kratek izlet v Bruselj in za potne stroške in dnevnice ("strokovnjakov")???
kapljač
# 02.05.2018 ob 09:26
Ko je bilo potrebno na Slovensko vlado pritiskat, da naj odblokira Hrvaško, so to počeli dokaj nazorno. Sedaj ko Hrvaška blokira sporazum, pa bi se EU pogovarjal. Moti me samo, ker mi v tem nesmislu tako pohlevno sodelujemo. Vsi od politike, do prebivalcev Slovenije, ki ne znajo letovat tam, kjer nimamo težav .
BlackCatXing
# 02.05.2018 ob 10:24
@tupamaross
# 02.05.2018 ob 08:11

Edina prava rešitev bi bila, da smo z Hrvaško vsaj na meji dosegli
dogovor še pred njenim polnopravnim članstvom, do takrat pa bi
nenehno navajali, da Hrvaška z nami nima urejene meje in ji ne
bi dovolili članstva v Uniji. Vedeli smo, da nas bo prevarala. V to
smo bili prepričani, saj nas je tudi pred tem vsakokrat prevarala.


------
Narod je vedel na podlagi preteklih izkušenj, Pahor ki je podpisal dogovor pa je verjel kolegici.
severnik
# 02.05.2018 ob 09:16
Komisija ima skladno s postopkom po 259. členu tri mesece časa, da poda svoje mnenje. Ni pa nujno, da to stori.

Pa kakšen je to zakon. Ima točno 3 mesece časa, ni pa nujno. Važno, da imamo zelo natančen zakon o ravnih kumarah.

In če imaš 3 mesece časa, to ne pomeni, da moraš točno 3 mesece čakat.
sas
# 02.05.2018 ob 18:47
Ojoj, Erjavec je zadovoljen. Spet bomo nekaj izgubili ...
gorenc007
# 02.05.2018 ob 08:09
sej še doma ne znajo nič povedat, pol bojo pa vzunej govoričl, mogoče je pa ložje k ni domačih poslušavcov...........
tupamaross
# 02.05.2018 ob 09:25
Vidim, da mi je spoštovani gospod Pogačnik dal minus, kar me ne moti.
Samo citiral sem ga in se na mene ne more jeziti.

Sam priznava, da je od naše države dobil milijone po tem pa zamenjal
strani, ker naj bi ga druga stran bolj plačala, ga kupila. Natančno tako,
kot je to naredil gospod Skripal.

Spoštovani gospod Pogačnik, sami si zavrtite svoje izjave, ki so bile
podane našim TV hišam in časopisom in se ne jezite na mene.Nekako
sem skoraj prepričan, da bo nekdo v tej državi toliko domoljub, da bo
Vas in gospod Sekolca povabil na zaslišanje,zraven Vas pa še gospoda
Erjavca kot pričo.
veza
# 02.05.2018 ob 08:33
tupamaross
# 02.05.2018 ob 08:31

Veza,
referendum rabiš v takih primerih takrat, ko hočeš nekaj izgubiti,
kar se tudi zgodi, po tem pa vališ krivdo na narod.


ja, se popolnoma strinjam, a kaj nam to pomaga, Pahor bo še vedno izvoljen, tudi če bi prodal Triglav komurkoli, aja, ustava ne dovoli tretjega mnadata, hvala neskončnemu.
samburin
# 02.05.2018 ob 19:51
Erjavec kje imaš Sokolca???
svatne
# 02.05.2018 ob 11:28
K "ustni obravnavi" 02052018

Andreja Metelko v Zagrebu pooblaščena za zadeve EU je v zvezi z “ujete Slovenije tožbo” glede izvrševanja arbitražne Final Award povedala, da “državna meja 25. 6. 1991” velja.
Pa poglejmo dejstva:
25. 6. 1991 sta bili tako Slovenija kot Hrvatska integrirani v SFRJ. Ker tudi Sporazum o arbitraži postavlja kot Critical date ta datum, velja stanje na ta dan. Slovenija in Hrvatska sta torej bili znotraj SFRJ. Med njima – socialističnima republikama – je bila v veljavi in rabi administrativna razmejitev enotnega jugoslovanskega prostora:
- čl. 5 ustave SFRJ, prva alinea: “Ozemlje Socialistične federativne republike Jugoslavije je enotno in ga sestavljajo ozemlja socialističnih republik.” O enotnosti – teritorialni, gospodarski in politični torej ni nobenega dvoma. Nadaljnje določbe v tem členu o event. spremembah razmejitve zadevajo izključno administrativni značaj razmejitve. V nobenem primeru dve administrativni enoti znotraj SFRJ niti na podlagi zveznega odloka niti z lastnim soglasjem ne moreta odločati o DRŽAVNI MEJI - če obstaja, a znotraj SFRJ ni v rabi.
- čl. 208 ustave SFRJ, druga alinea: “Republiški in pokrajinski zakon ter drugi predpisi in splošni akti organov družbenopolitičnih skupnosti in samoupravni splošni akti ne smejo biti v nasprotju z zveznim zakonom.” Republike so bile torej popolnoma podrejene zveznim oblastem. Na svojem - administrativno razmejenem – ozemlju so lahko izvajale le zvezna pooblastila. Tako npr. slovenska milica (mejna, pomorska) tako kot hrvaška – sta vsaka na svojem administrativno določenem delu ENOTNEGA JUGOSLOVANSKEGA prostora bili le IZVAJALKI ZVEZNIH POOBLASTIL. Toliko v vednost glede tako oboževane mantre UTI POSSIDETIS – noben organ ni izvajal SVOJIH LASTNIH POOBLASTIL !!!!! ("Pravnikom" bi veljalo nameniti kakšno osnovnošolsko vajo...)

Vse navedeno pove, da sta se jugoslovanski republiki Slovenija in Hrvatska dne 25.6.1991 znašli v popolnoma različnih situacijah. Jugoslovanska republika Hrvatska je bila del teritorija enovite in nedeljive Kraljevine Ogrske, ki ga je ob koncu Prve vojne okupirala zmagovita antantna sila, vojska Srbije. Jugoslovanska republika Slovenija pa je bila teritorij slovenskih dežel, subjektov internacionalnega prava (Ausgleich 1867, Manifest 16.10.1918, Razglasitev 31.10.1918, Ujedinjenje 1.12.1918), ki so na podlagi dokumenta o Ujedinjenju 1. 12. 1918 kot ZEMLJE države SHS s Kraljevino Srbijo sestavile državo, nazadnje imenovano SFRJ.
Hrvatska torej v Jugoslavijo ni prišla kot subjekt. Postala je ena od administrativnih socialističnih jugoslovanskih republik brez vsake lastne državnosti (Prim. ustavo SFRJ)
Slovenija je prišla v Jugoslavijo kot subjekt internacionalnega prava: Razglasitev dne 31.10.1918 na podlagi suverenovega akta Manifesta, da “vlada v ljubljani prevzema vsa ustavna pooblastila v vseh slovenskih deželah.” pove, da je bila regentova sprememba zagrebškega besedila “Država SHS sa Srbijom” v “ZEMLJE države SHS...” utemeljena in nujna – saj se neka država more o čemerkoli dogovarjati le s sebi enakim subjektom, ne pa z nekim teritorijem ali ljudstvom (plemenom).....

Na dan 25.6.1991 je torej imela jugoslovanska republika Slovenija poleg administrativne razmejitve s sosednjo republiko (zaradi urejenega poslovanja in izvrševanja zveznih pooblastil!) tudi svoje stoletja obstoječe, veljavne in priznane državne meje svojih dežel (ZEMALJA) s katerimi je vstopila v Jugoslavijo. Ni imela ne prej ne kasneje nobene državne meje z neko hrvaško državo, ker te ni bilo. Imela je državne meje svojih dežel s Kraljevino Ogrsko do trenutka, ko je s Srbijo sestavila Jugoslavijo – in ponovno od trenutka, ko je razglasila osamosvojitev (26.6.1991) – torej izstop iz združbe, ki jo je s Srbijo sestavila 1.12.1918.

Na osnovi povedanega je jasno, da ima Metelkova prav: Državna meja Republike Slovenije ob osamosvojitvi je znana (že stoletja).
Pri tem je potrebno upoštevati, da se Republika Slovenija ni osamosvojila od Hrvatske, marveč od SFRJ – in v trenutku osamosvojitve je imela natančno določeno državno mejo s preostankom SFRJ (ki jo je prav zaradi osamosvojitve – skupaj s Hrvatsko jugoslovansko republiko, seveda – napadel!!!)

Kot kurioziteto velja dodati, da je nacistična Nezavisna država Hrvatska nemudoma (maja 1941) in brez ugovorov priznala državno mejo slovenskih dežel, o katerih je tu govor, plus mejo na reki Dravi, ki jo je dokumentiral že Trianon.
Tao3
# 02.05.2018 ob 09:17
Stališče Zagreba je znano, in to je, da Hrvaška ne krši prava EU-ja in zato EU pri tem vprašanju nima pristojnosti.

Pred slabim letom dni je v Bruslju sicer hrvaški premier Andrej Plenković dopustil možnost, da bi arbitraža v manjšem delu, pri ribištvu, lahko bila povezana z evropskim pravni redom.


Še Hrvati sami so se začeli zapletati v svoje laži. Kdor ima hrvata za soseda, sovražnikov ne potrebuje ...
tupamaross
# 02.05.2018 ob 09:14
SamoRes,
napisal bom blog o Borisovu, predsedniku vlade Bolgarije, ki je
korporacije zahoda dobesedno obtožil,da vse vzhodnjake imajo
za Aborigane in njihove otroke zastrupljajo z mlekom za dojenčke.

Da. Tudi sam vem za to o Hrvaški, pred mnogimi leti pa sem
pokojnega Drnovška prosil, da pri Združenih Narodih zaprosimo,
da se naši državi, kot geografskem in kulturnem nadaljevanju
Švice in Avstrije prizna nevtralnost, vendar ne. Takoj v NATO in
kjerkoli je bilo potrebno, smo poslali po par naših vojakov, po tem
pa smo še nabavilo Falkon, da smo te vojake celo obiskovali na
frontah, kot je to bil primer v Afganistanu (Bratuškova), kjer je
naša množična delegacija z Bratuškovo na čelu, govorila vojakom,
kako se v Afganistanu brani Slovenijo...

Da smo takoj po izstopu iz Jugoslavije zaprosili za nevtralnost, bi
danes bili nekako naravni zavezniki Švice in Avstrije...

Jebiga. Voliš Združeno listo levice, ki obljublja borbo do smrti za
delavca in njegove pravice, ko pa pride v parlamenbt, se po tem
bori do izteka mandata za poroke istospolno usmerjenih in za
možnost posvojitve otrok, sedaj pa v svojih nastopih na naslednjih
volitvah ponovno nastopa z pozicij, da se bo do smrti borila za
delavca in njegove pravice...

Na te volitve sploh več ne bom šel, ker sem tak baksuz, da bom
volil tiste, ki bodo dali celotni Piranski zaliv Hrvatom za Sveto Gero...
politik kritik
# 02.05.2018 ob 08:28
@SamoRes

Tisti tvoj Tito in njegovi Slovenski rdeči kolegi so tole župo zakuhali. Če bi bilo kaj poštenja v t.i. "socializmu" in jugi bi bila meja Slovenije, danes na Kantridi pri Reki. Torej tam kjer je potekalo ozemlje Ljubljanske oblasti v Kraljevini SHS do pred šestojanuarske diktature leta 1929, z zavedanjem tudi tega, da so določeni predali še po 2. vojni osvobojeni Trst, ki bi moral bit Slovenski pa je bil zaradi nerazumnih potez predan nato Ameriki in zato za vselej izgubljen.

Naši politki ne glede na barve so se venomer razdajali v slabo Slovencev davkoplačevalcev, hrvaški pa so kljub kaznovanju ustaštva, še vedno, tudi v SFRJ furali nacionalistično politiko s katero so si nagrabili karseda največ možnega.

Toliko je bila vredna ta socialistična država. Ob vseh teh parolah ki se pojavljajo v teh dneh mi gre še bolj na bruhanje ko vedno znova pomislim na podatek, da smo bili leta 1918 poravnani z Avstrijo, Junija 1991 smo bili pa samo še na 30 % razvoja Avstrije. Danes ima npr. tako Avstrijski učitelj, ki se prvič zaposli 2600 € Neto plače, Slovenski učitelj začetnik pa ne vem če prileze na jurja Neto. Vse zaradi določenih butlnov ki so rinili z glavo skozi zid. Nekateri rinejo še danes in ne vidijo meter pred sabo, vidijo pa to dobro njihovi otroci, ki se selijo na sever in zahod, tam kjer po besedah očetov prebiva "veliki sovražnik".
ST11
# 02.05.2018 ob 08:13
Ceprav je dezurni komentator brez dvoma politicni bot, ga nekako spostujem, saj trdno verjame v nebuloze, ki nam jih vsakodnevno razkriva in tako trdna politicna vera je danes redkost.
samogledam
# 03.05.2018 ob 07:08
Erjavec je vesel da se tozari, pozabil je pa povedat, da ponavadi tozbo izgubi ! stroske placamo pa drzavljani.
thetappker
# 03.05.2018 ob 07:04
Zadovoljen je Erjavec in ne Slovenija!
@twwwter
# 02.05.2018 ob 20:38
Naj ponudijo Savudrijo nazaj, pa se bomo morda odločili za dvostranske dogovore.
martuljek
# 02.05.2018 ob 20:11
Kako pameten Slovenec pokliče neumnega Slovenca? Po telefonu, iz tujine!!
tupamaross
# 02.05.2018 ob 18:56
Sas,
ne skrbi. Ravno kar sem gledal izjavo Hrvaških zastopnikov
na tem zaslišanju, ki so še bolj zadovoljni kot naš Erjavec.
red_tree
# 02.05.2018 ob 11:55
DrMatilda
in od kdaj so zaselki ob meji Hrvaški, po kakšni logiki?

Zakaj se pa ne vpraša prebivalcev? Demokracija, pa to? Zakaj o njihovi usodi odločajo kravatarji in 'domoljubi' iz nekaj sto kilometrov oddaljenih krajev?
cairns
# 02.05.2018 ob 11:29
patriot44x2
Ta arbitraža je en velik neuspeh naših levičarjev.

Ne nakladaj. Janša pa je bil dogovorjen s Sanaderjem da gre meja po sredini Piranskega zaliva.
kotzi
# 02.05.2018 ob 08:20
veza se strinjam...narod je na referendumu bil za...torej...stvar je koncana...
palbinc
# 02.05.2018 ob 21:13
naši-Slovenci-so nas prevarali in to boli
POIVRE
# 02.05.2018 ob 20:33
Če je Erjavec, ki je možganski trust v Mladiki, zadovoljen se nam ne piše dobro.
tupamaross
# 02.05.2018 ob 13:23
REsnica,
moralno da, vendar zakoni o arbitraži nikjer ne navajajo, da je
arbitraža zavezujoča, kot tudi ne predvideva, da je sploh
potrebno še posebej in eksplicitno navesti, da se zavezuješ,
da boš arbitražno odločitev spoštoval...

To je bil le nek dogovor dveh, ki pa pravno ni zavezujoč.Žal
mi je, vendar je to tako.

Tisočkrat bom navedel, da smo imeli čudovite možnosti,
da kot papagaji ponavljamo, da Hrvaška z nami nima
urejenega mejnega vprašanja in, da je tudi nam še kako žal,
da Hrvaška ne more v Unijo, dokler tega vprašanja z nami
ne reši. Vendar ne.

Mi lepo na referendum, da se nam je cela Evropa, morda
celo ves svet, smejali, ker smo natančno vsi vedeli, da
Hrvaška, ko bo enkrat v Evropi, ne bo več ničesar, kar je
z Slovenijo v zvezi, spoštovala, kot to nikoli ni.

Zavozili smo z Hrvaško. Preprosto na vseh koncih in krajih
in me je resnično malo strah, saj imam občutek, da se nas
nekako ponovno sili v neko skupnost z Hrvaško, kot dve
katoliški državi, ki bi bile varnostna cona med pravoslavjem
in islamom, o čemer sem svoj čas pisal celo bloge.

Hrvatje so nas tako pritisnili ob steno, da mi verjemite, da ni
teoretske možnosti, da bi se iz tega objema rešili, Rusija pe
preprosto po mojem nima interesa, da bi nas zavarovala,
ker je to daleč (zelo daleč) od njenih meja.
tupamaross
# 02.05.2018 ob 11:13
BlackCatXing,
če ne dobimo stik našega teritorialnega morja z svetovnimi
morji in oceani, sploh ne bomo država,Koper in ostale vasi
pa bodo samo še vasi, kamor nobena svetovna ladja ne bo
mogla pripluti brez dovoljenja Hrvatov,naše ladje pa ne bodo
mogle niti izpluti, niti se v v naše luke vrniti brez, da bi jih
Hrvaška policija in carina pregledale.

Razvoj države in blagostanje našega naroda pa se bo z tem
hudo upočasnil in zelo hitro nazadoval.
zamudnik
# 02.05.2018 ob 09:16
... Škrabec pa bo lahko med izvozne destinacije svojih lesenih hišk dodal še Istro, magari do Kopra.
kotzi
# 02.05.2018 ob 08:07
pr nm je praznik...domov naši predstavniki..kako upajo delat za 2 maj v bruslu...mislm...evropa kua ti je
yyy
# 02.05.2018 ob 23:34
Pa ta Karl je vedno z vsem zadovoljen. Katastrofa od človeka. Pravi politik v takšnih situacijah nikoli ne bi smel biti zadovoljen, ker nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše.
alcatraz
# 02.05.2018 ob 23:28
največji fail te vlade je bil korl kot zunanji minister.
in korl, ja, slovenija s tabo ni zadovoljna!
Lupo
# 02.05.2018 ob 22:53
Erjavec: Slovenija zadovoljna z ustno obravnavo o arbitraži

Ta verjame sam sebi!
itak
# 02.05.2018 ob 20:52
Adijo Karl
potpodnoge
# 02.05.2018 ob 20:20
Erjavec spet hvali.nikoli se potem nic pametnega ne zgodi..kak lahk tak glumi do naroda.
realist65
# 02.05.2018 ob 20:02
Klovn.
Kazalo