Balkanska infrastruktura po vojni še vedno ni v najboljšem stanju. Foto: EPA
Balkanska infrastruktura po vojni še vedno ni v najboljšem stanju. Foto: EPA
Dačić spremlja Thacijev govor na konferenci v Prištini. Foto: EPA


Srečanje na konferenci šestih balkanskih narodov v Prištini je pokazalo, kakšno moč ima milijarda evrov, ki jo bo EU namenil za obnovo infrastrukture v regiji, ki jo je povsem razklala vojna v 90. letih.

To je bilo sploh prvič po razglasitvi neodvisnosti leta 2008, da je kosovska vlada gostila tako visokega predstavnika srbske vlade. Beograd ne priznava svoje nekdanje južne province kot neodvisne države, čeprav sta se obe strani v teh letih že pogovarjali na srečanjih drugod po Evropi.

Po besedah Johannesa Hahna, evropskega komisarja, zadolženega za širitev, namerava EU regiji nameniti milijardo evrov za infrastrukturne projekte, ki naj bi bili dokončani do leta 2030. "EU ni samo vam na razpolago, stoji vam ob strani, ampak smo zares predani tovrstnim naložbam, ker povezujejo zahodni Balkan z Evropsko unijo," je povedal udeležencem konference.

Dačić in Thaci spila kavo
Na srečanju je srbski zunanji minister Dačić spil kavo s kosovskim kolegom Hashimom Thacijem, nekdanjim vodjo upornikov na Kosovu, ki se je med letoma 1998 in 1999 boril proti silam pokojnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, preden je posredoval Nato z 78-dnevnimi zračnimi napadi. "Prisotnost gospoda Dačića je sporočilo in korak proti popolni normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo," je dejal Thaci.

Ministri Srbije, BiH-a, Albanije, Črne gore, Makedonije in Kosova so se dogovorili za koordiniranje projektov, s katerimi bi postavili enotno transportno mrežo. Eden od teh projektov je avtocesta, ki bi povezovala Kosovo in Srbijo, Beogradu pa s tem omogočila novo cesto do jadranske obale prek Albanije.
Na konferenci v izogib diplomatskim zapletom ni bilo nobenih zastav ali imen držav. Bruslju je z vabo članstva v EU-ju uspelo spodbuditi Srbijo in Kosovo k bolj funkcionalnemu odnosu, čeprav je pot do normalizacije medsosedskih odnosov še dolga. Kosovo priznava 23 od 28 članic EU-ja.