Pešmerge kljub svoji neustrašnosti niso bile kos skrajnežem, ko so ti zasedli sever Iraka. Foto: Reuters
Pešmerge kljub svoji neustrašnosti niso bile kos skrajnežem, ko so ti zasedli sever Iraka. Foto: Reuters
Kurdi
Kurde že oborožujejo Američani. Foto: Reuters

Veleposlanikom EU-ja se ni uspelo dogovoriti o skupni podpori kurdskim borcem, bolj znanim kot pešmerge, v boju s pripadniki skrajne skupine Islamska država, ki so od začetka junija zasedli večji del severa Iraka, nadzorujejo pa tudi znaten del ozemlja v sosednji Siriji.

Je pa EU dovolil članicam, da same z orožjem oskrbujejo kurdske sile, kar je že izkoristila Francija, ki je prednjačila pri zavzemanju za oboroževanje iraških Kurdov. K oboroževanju Kurdov za boj proti sunitskim skrajnežem je mednarodno skupnost v nedeljo pozval predsednik iraškega Kurdistana Masud Barzani.

Francoski predsednik Francois Hollande je kmalu po odločitvi veleposlanikov sporočil, da bodo že v naslednjih urah dostavili orožje, s čimer se strinjajo tudi v Bagdadu. Francija namerava odigrati dejavno vlogo in bo skupaj s partnerji in zvezami z novimi iraškimi oblastmi nudila vso potrebno podporo," so sporočili iz Hollandovega urada.

Pogumni, a brez orožja
Francoski zunanji minister Laurent Fabius, ki je v sredo obiskal prestolnico iraških Kurdov Erbil, je za francoski radio v torek izpostavil ogromno razliko med borci skrajne Islamske države (IS), ki imajo na voljo napredno orožje, in kurdskimi silami, ki so sicer pogumne, a nimajo pravega orožja.

Pariz je konec tedna severu Iraka že odstavil 18 ton humanitarne pomoči, nova pošiljka 20 ton pomoči pa naj bi ta del Iraka dosegla pozno danes.

Tiskovni predstavnik visoke zunanjepolitične predstavnice EU-ja Catherine Ashton je potrdil, da v Bruslju pripravljajo izredno srečanje zunanjih ministrov povezave o Iraku, ki bo morda potekalo še ta teden.

Nekateri Britanci bi posredovali
Britanski premier David Cameron je skrajšal počitnice na Portugalskem in se vrnil v domovino, kjer bo sodeloval na izrednem zasedanju varnostnega kabineta o Iraku. Odbor Cobra, ki ga sestavljajo člani vlade, tajnih služb in vojske pod vodstvom zunanjega ministra Philipa Hammonda trenutno dnevno zaseda o razmerah v Iraku. Nekateri konservativni britanski poslanci namreč terjajo vojaško posredovanje Velike Britanije v nemirni državi.

Francija pohitela z oboroževanjem Kurdov
Francija pohitela z oboroževanjem Kurdov