EU in Rusija začenjata dialog za rešitev strateških nesoglasij. Foto: EPA
EU in Rusija začenjata dialog za rešitev strateških nesoglasij. Foto: EPA
Srečanje je potekalo v dobrem vzdušju. Foto: EPA
Vrh sta začinili članici feministične skupine Femen, ki sta pred začetkom vrha EU-ja in Rusije "zgoraj brez" protestirali proti politiki ruskega predsednika Putina do Ukrajine. 'Putin - morilec demokracije,' si je na oprsje in trebuh napisala prva. Protestnica Jana Zdanova je pojasnila, da želita s svojim dejanjem opozoriti na pritisk Rusije na Ukrajino in na rusko propagando proti ukrajinskim protestnikom, ki jih označuje za skrajneže. Foto: EPA
Protest skupine Femen. Foto: EPA
Kako bo EU ravnala v negotovih razmerah v Ukrajini?

Veliko nesreč na svetu se zgodi zaradi zbeganosti in neizrečenih stvari - s tem citatom ruskega pisatelja Fjodorja Dostojevskega je predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ponazoril tveganja zaradi stopnjevanja nerazumevanja med EU-jem in Rusijo. Nujno moramo uskladiti naše ure in razjasniti nesporazume, pa je poudaril ruski predsednik Vladimir Putin.

Da bi premostila prepad nezaupanja, ki je nastal med strateškima partnericama, potem ko je Ukrajina konec lanskega leta pod pritiskom Kremlja zavrnila krepitev vezi z Unijo, sta se Rusija in EU danes odločila za zagon dialoga na ravni strokovnjakov.
Ti bodo poskušali odgovoriti na vprašanji, kakšne gospodarske posledice prinaša podpis prostotrgovinskega sporazuma EU-ja z njegovo vzhodno sosedo za Rusijo in kaj pomeni evrazijska carinska unija za EU.

"Rusija spoštuje suverene pravice mednarodnih entitet"
"Rusija je vselej spoštovala, spoštuje in bo spoštovala suverene pravice vseh mednarodnih entitet, tudi novih držav, ki so nastale po razpadu Sovjetske zveze," je zatrdil ruski predsednik.

A v primeru Ukrajine in podpisa sporazuma o krepitvi vezi z EU-jem z vidika Rusije ne gre za vprašanje spoštovanja suverene izbire neke države, temveč za skrb zaradi gospodarskih posledic, je pojasnil Putin. Poudaril je tudi, da ni protislovja med integracijskimi procesi EU-ja in evrazijskimi integracijskimi procesi. V našem interesu je, da se naše sosede razvijajo, a da obenem ohranjajo zgodovinske vezi z Rusijo, je še izpostavil.

Prav tako je Putin zatrdil, da 15 milijard dolarjev posojila, o katerem se je Rusija dogovorila z Ukrajino, ni odvisnih od tega, kdo je v Kijevu na oblasti, ter da torej dogovora ne bodo spreminjali, če se oblast zamenja.

Odprta in iskrena razprava
Tokratni vrh je potekal v času, ko so odnosi med EU-jem in Rusijo napeti, zaupanje močno načeto, med Brusljem in Moskvo švigajo besedne puščice. Glavna težava je Ukrajina, ki je pod pritiskom Kremlja zavrnila krepitev vezi z EU-jem, kar je zaostrilo bitko za politični vpliv ter siceršnja energetska, trgovinska in zunanjepolitična nesoglasja.

Na kratkem, triurnem vrhu sta se EU in Rusija dotaknila tudi tretjega energetskega svežnja, Sirije in Irana ter vprašanja človekovih pravic, a za poglobljeno razpravo ni bilo časa.

Vsi trije voditelji - tako gostitelja Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy kot Putin - so dejali, da je vrh potekal v konstruktivnem ozračju ter da je bila razprava odprta in iskrena. Naslednji vrh EU-ja in Rusije bo junija v Sočiju. Na njem strateški partnerici načrtujeta zagon pogajanj o novem sporazumu o vseh vidikih odnosa med njima.

Kako bo EU ravnala v negotovih razmerah v Ukrajini?