Vsako leto naj bi obrezali približno tri milijone deklet oziroma 8.000 dnevno. Foto: EPA
Vsako leto naj bi obrezali približno tri milijone deklet oziroma 8.000 dnevno. Foto: EPA

Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef) je projekt izvajal v Egiptu, Eritreji, Etiopiji, Senegalu in Sudanu, njegov namen pa je bil izobraževanje in ozaveščanje javnosti o škodljivem tradicionalnem običaju.

Za projekt je Evropska unija med letoma 2008 in 2012 namenila skoraj štiri milijone evrov, je sporočila Evropska komisija.

Številne skupnosti v teh državah so potrdile in javno objavile opustitev običaja. Največji uspeh je bil dosežen v Senegalu, kjer je obrezovanje v manj kot desetletju opustilo več kot 5.300 skupnosti, s čimer naj bi Senegal do leta 2015 postal prva država na svetu, ki bo razglasila popolno opustitev obrezovanja žensk, je tudi sporočila Komisija.

'Nesprejemljivo, da se obrezovanje še dogaja'
Pomemben napredek je bil dosežen tudi v Egiptu, kjer je kar 91 odstotkov žensk žrtev pohabljanja spolovil, a se navada pri mlajših postopoma opušča.

Evropski komisar za razvoj Andris Piebalgs je pozdravil rezultate projekta in poudaril, da je povsem nesprejemljivo, da se takšna očitna kršitev človekovih pravic v 21. stoletju še vedno dogaja.

Ocenjujejo, da je kar 140 milijonov žensk po svetu utrpelo eno izmed oblik pohabljanja spolovil in živi z bolečimi zdravstvenimi posledicami te prakse. Stoletja star običaj v nekaterih skupnostih še vedno velja za pogoj, da se lahko dekle poroči. Zlasti zakoreninjen je v afriških državah ter ponekod na Bližnjem vzhodu in v Aziji.