Gospodarska kriza je še poslabšala razmere za delavce. Foto: EPA
Gospodarska kriza je še poslabšala razmere za delavce. Foto: EPA

"EU je na nebu, na zemlji pa je beda," je razmere ponazoril evropski poslanec Jelko Kacin, ki je v Bruslju gostil okroglo mizo. Po njegovih besedah EU premore pester nabor retorike in evropski mediji radi kažejo s prstom na druge, na primer na izkoriščanje bangladeških ali pakistanskih delavcev v Dubaju, pravzaprav pa se marsikje v Uniji dogaja enako.

Osnovni namen okrogle mize je bil zato po poslančevih besedah pritisniti na Evropsko komisijo, naj čim prej zagotovi uveljavitev in izvajanje novih pravil o zagotavljanju pravic delavcev, napotenih na delo v tujino, ki so trenutno v zakonodajnem mlinu EU-ja.

Evropska komisija je ta pravila, ki so v značilni evropski latovščini imenovana direktiva o uveljavljanju direktive o napotitvi delavcev, predlagala marca lani. V kratkem naj bi o njih glasoval odbor Evropskega parlamenta za socialo in zaposlovanje.

"Oni bi radi to zavlekli in bi postopek končali šele v naslednjem mandatu. Mi pa pritiskamo, da že v tem mandatu damo konkretne rezultate in izboljšamo položaj teh delavcev, ker sicer izgubljajo oni in vsi mi verodostojnost," je pojasnil Kacin.

"Slovenija izvaža suženjstvo"
Podlaga za razpravo je bil dokumentarni film novinarke RTV Slovenija Jelene Aščić z naslovom Gradimo suženjstvo. S tem filmom je avtorica pred tremi leti opozorila na pereč položaj delavcev iz nekdanjih jugoslovanskih republik v Sloveniji.

Od takrat se po njenih besedah kljub obljubam odgovornih ni spremenilo nič oziroma se je spremenilo na slabše. "V Sloveniji ne velja več samo to, da gradimo suženjstvo, ampak to suženjstvo tudi izvažamo," je poudarila Aščićeva.

V teh časih, ko gradbeništvo v Sloveniji nima več neke posebne perspektive, delavce posojajo in selijo drugam, tako da je Slovenija tranzicijsko območje za zlorabo teh delavcev, stvari se drastično slabšajo, je k temu dodal Kacin.

Za preprečitev zlorab je treba storiti veliko več, na primer zagotoviti individualno odgovornost kršilcev pravic, je poudaril in izpostavil težavo ustanavljanja podjetij z eno samo strategijo - hitro zaslužiti z izkoriščanjem napotenih delavcev.

Ti pogosto ostanejo brez obljubljenega denarja, ki ga nikakor ne morejo izterjati, saj je račun podjetja, ki jim dolguje plačo, prazen; delavcu je tako pravica zagotovljena le na papirju, podjetje pa se zapre in začne se nov krog, je opozoril Tanasić.

EU je po navedbah Aščićeve "zelo daleč od problemov teh delavcev". "Politiki, ki so odgovorni, bi morda morali kdaj tudi na teren, med te ljudi in se na lastne oči prepričati, da ti ljudje niso več ljudje, ampak samo še poceni delovna sila," je poudarila.

Predstavnik Evropske komisije Sjoerd Feenstra, ki se je udeležil okrogle mize, je danes na dolgo in široko predstavil obsežno evropsko zakonodajo s tega področja, obžaloval "strašne zgodbe" in opozoril, da gre pač za "zelo kompleksno evropsko vprašanje".

Slovenija je sicer iz Bruslja že dobila dva opomina, ker ne upošteva evropskih pravil o sankcijah proti delodajalcem, ki izkoriščajo migrante z neurejenim statusom; drugega maja lani z opozorilom, da bo morala, če ne bo ukrepala, na Sodišče EU-ja.

Slabe razmere za tuje delavce v EU-ju
Slabe razmere za tuje delavce v EU-ju