Brezdomec leži pred grškim parlamentom v Atenah. Foto: EPA
Brezdomec leži pred grškim parlamentom v Atenah. Foto: EPA
Eden izmed številnih protestov proti sankcijam EU-ja in nemški kanclerki Angeli Merkel. Foto: EPA

"Kar se je začelo kot gospodarska in finančna kriza, se je spremenilo v doslej še nikoli izveden napad na človekove pravice in demokratične standarde v Grčiji in drugih državah, ki so dobile mednarodno finančno pomoč," so poudarili.

Izpostavili so občutno znižanje plač in socialnih transferjev, ki so povzročili pretrese na trgu dela in v zdravstvenem sistemu, pri čemer so najranljivejši nesorazmerno najbolj trpeli. Predsednik FIDH-ja Karim Lahidji je ob tem izpostavil, da ukrepi, ki jih je grška vlada sprejela, da bi izpolnila pričakovanja posojilodajalcev, "kažejo na pripravljenost na nacionalni kot tudi na mednarodni ravni, da žrtvujejo skoraj vse za gospodarsko okrevanje".

Priznavamo, da lahko izredne okoliščine zahtevajo izredne odgovore, vendar pa pri sprejemanju in uresničevanju politik v tem primeru jasno niso bili spoštovani mednarodni standardi, je poudaril.

Spodkopane državljanske pravice
Grški zdravniki so jim tako povedali, da so zaradi znižanja plač in zmanjšanja števila postelj v bolnišnicah v že tako podhranjenem zdravstvenem sistemu morali zavračati bolnike ali pa preložiti ključne operacije. Spodkopane so bile tudi državljanske pravice, saj so oblasti le redko preiskale policijsko nasilje nad protestniki, še v manj primerih pa je sledilo sojenje. Vlada je postajala tudi vse bolj diktatorska do kritik medijev.

Čeprav je glavna odgovorna za kršitve človekovih pravic na svojem ozemlju grška država, pa sta tudi Evropska unija in Mednarodni denarni sklad z vsiljevanjem protikriznih ukrepov prekršila svoje obveze iz mednarodnega prava, je poudarila organizacija. Pri tem je še posebej izpostavila EU, ki je "prekršil obvezo o spoštovanju, zaščiti in promociji človekovih pravic v svojih temeljnih pogodbah in evropski konvenciji o temeljnih pravicah".

Grško gospodarstvo naj bi šele letos okrevalo po dolgi recesiji, šele pred kratkim pa se je začela zmanjševati tudi rekordna brezposelnost. Stopnja brezposelnosti je v tretjem kvartalu letošnjega leta padla na 25,5 odstotka oziroma več kot 1,2 milijona ljudi v primerjavi z enakim obdobjem lani, ko je bila 27,2-odstotna.