20 Eritrejcev je iz Italije odletelo na Švedsko. Foto: Reuters
20 Eritrejcev je iz Italije odletelo na Švedsko. Foto: Reuters
Začetek selitve prebežnikov

Notranji ministri Evropske unije bodo sicer danes v Luksemburgu znova razpravljali o begunski krizi. Po poročanju nekaterih medijev naj bi se dogovorili, da bodo članice v naslednjih tednih vrnile do 400.000 nezakonitih prebežnikov.

Pri Evropski komisiji včeraj niso želeli potrditi te številke, pri čemer so dali vedeti, da je število vrnjenih nezakonitih prebežnikov odvisno predvsem od učinkovitosti držav članic. Zasedanju bo sledila še mednarodna konferenca o sredozemsko-balkanski begunski oz. migrantski poti.

V sredo so v Bruslju potrdili, da bo v petek uresničena prva premestitev v okviru evropskih načrtov o delitvi bremena med članicami. Kot poroča iz Bruslja RTV-jev dopisnik Matjaž Trošt, naj bi iz Italije na Švedsko premestili več eritrejskih beguncev.

Notranji ministri bodo sicer danes osredotočeni predvsem na ukrepe za odvračanje prebežnikov od poti v Evropo. Pri tem se bodo zavzeli za pospešeno vračanje tistih prebežnikov, ki ne izpolnjujejo pogojev za pridobitev statusa zaščite v Evropski uniji - po poročanju neprofitne organizacije Statewatch, ki so ga povzeli številni mediji, naj bi države članice Unije v prihodnjih tednih v tretje države vrnile do 400.000 nezakonitih prebežnikov. Gre za nadaljevanje smeri, ki jo črta tudi okrepljeno sodelovanje s Turčijo, s čimer naj bi onemogočili poti iz Turčije v Grčijo.

K boljšemu nadzoru meja
Prav upravljanje zunanje meje Evropske unije je ena izmed poti k izboljšanemu nadzoru zunanjih meja, v ospredju bodo vprašanje krepitve - tako kadrovske kot tehnične, agencije za nadzor zunanjih meja Frontex in Europola. Frontexove sile za hitro posredovanje se sicer lahko uporabijo le na zahtevo članice, ki je izključno pristojna za zaščito svoje zunanje meje. To se je zgodilo le leta 2010 na zahtevo Grčije za okrepitev nadzora na meji s Turčijo.

Konference se bodo poleg notranjih udeležili tudi zunanji ministri, prav tako predstavniki Turčije, Libanona in Jordanije ter držav Zahodnega Balkana.

Začetek selitve prebežnikov