Evropska unija

Poudarki

  • EU Observer je neodvisni bruseljski medij
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 24 glasov Ocenite to novico!
EUobserver
Ni prvič, da bi Slovenija zavira približevanje Hrvaške Evropski uniji, piše EU Observer. Foto: MMC RTV SLO
       Nihče v EU nima rad, ko se zadeve EU povezuje z dvostranskimi težavami. Če bi vsak to počel, bi to zasenčilo širitev kot celoto. Vsak bi vzel kaj iz vreče proti svojim sosedom in zastrupljal ozračje.       
 Neimenovani vir iz EU za EU Observer
Meja
Prvič je Slovenija blokirala Hrvaško zaradi mejnega vprašanja, tokrat pa postavlja ceno zaradi Ljubljanske banke, piše EU Observer. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

EU Observer: Slovenija je za vstop Hrvaške določila ceno 172 milijonov evrov

V Bruslju očitno nekaj nezadovoljstva
21. september 2012 ob 17:51
Bruselj - MMC RTV SLO

Bruseljski medij EU Observer opozarja na besede ministra Erjavca ter predsednika odbora DZ-ja za zunanjo politiko Horvata, da brez rešitve vprašanja LB-ja ne bo ratifikacije pristopne pogodbe.

Bruseljski spletni bilten EU Observer je objavil, da je Slovenija za vstop Hrvaške v EU določila ceno 172 milijonov evrov. V prispevku je navedenih nekaj napak, vendar pa so v Bruslju očitno nezadovoljni zaradi odločitve, da Slovenija blokira vstop Hrvaške zaradi notranjih zadev, "kar ni prvič, da je Slovenija to storila".

EU Observer navaja četrtkove besede predsednika odbora državnega zbora za zunanjo politiko Jožefa Horvata, da bodo poslanci ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe k EU-ju začeli šele, ko bo spor glede varčevalcev Ljubljanske banke v Zagrebu rešen v skladu z mednarodnimi dogovori.

Opozarjajo tudi na besede zunanjega ministra Karla Erjavca, da ima slovenski finančni strokovnjak za rešitev spornega vprašanja mandat do konca leta in da če do takrat ne bo rešitve, "potem to pomeni, da dvostranske rešitve ne bo mogoče doseči".

EU Observer: 172 mio. zapadlo v slovenski državni dolg
Kot pojasnjuje EU Observer, gre za spor o zdaj že ugasli Ljubljanski banki in razpadu nekdanje Jugoslavije. Ko je Ljubljanska banka v 90. letih propadla, "je 172 milijonov evrov, ki so bili last okoli 130.000 hrvaških varčevalcev, zapadlo v slovenski državni dolg". Zatem sta dve hrvaški banki vložili tožbi proti "reinkarnaciji" Ljubljanske banke, Novi Ljubljanski banki, da bi izterjali denar nazaj. "A Slovenija pravi, da bi morali vprašanje rešiti kot del širšega dogovora po razpadu Jugoslavije, ki poteka pod okriljem Banke za mednarodne poravnave v švicarskem Baslu," še razlaga EU Observer.

"Dodatna sol na rano pa je, da je Slovenija junija Novi Ljubljanski banki zagotovila 382 milijonov evrov, da se je ohranila nad gladino," je še zapisal spletni bilten.

V Bruslju naj ne bi bili presenečeni
Horvatova izjava za Bruselj ni presenečenje. Že julija je zunanji minister vznejevoljil kolege v EU, ko je medijem dejal: "Osebno si želim, da bi se Hrvaška pridružila EU čim hitreje in da bi ratificirali pristopno pogodbo ... Ampak pogoj za to je, da rešimo vprašanje Ljubljanske banke." To stališče je ponovil tudi na septembrskem neformalnem zasedanju zunanjih ministrov na Cipru, piše EU Observer.

Isti vir je še dodal, da se 172 milijonov evrov morda ne sliši veliko, "vendar pa glede na majavo slovensko finančno situacijo šteje vsak evro".

"Ni prvič, da je Slovenija to storila"
Poleg tega je ta vir še dodal, da "ni prvič, da je Slovenija to storila", torej blokirala pobudo EU zaradi notranjih razlogov. Leta 2008 je zagrozila z ustavitvijo hrvaških pristopnih pogajanj zaradi spora o meji na morju. V začetku tega leta pa je z vetom preprečila sprejem sankcij proti Belorusiji, da bi zaščitila pogodbo slovenskega gradbenega podjetja za hotel v Minsku, še izpostavlja EU Observer.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
moonylink
# 21.09.2012 ob 19:15
Uau, katastrofa - slovenija si drzne zastopati svoje interese. Barabini smo.
generacija56
# 21.09.2012 ob 18:21
Nič novega. Naši sosedi so spet naročili članek v Observerju.
Pa še to: če bi bil problem resnično velik 172 milijončkov, bi jim to plačali, verjamem.
Potem, ko bi pokasirali 400 milijončkov kreditov LB iz hrčkovih podjetij.
Ampak oni bi še obresti, priznanje, da smo mi dolžni sanirati dolg jugo banke itd....
Res, nič novega.
SlovenecOriginal
# 21.09.2012 ob 18:30
Ja hvala bogu, da se tudi Slovenija bori za svoje interese.

Novinarji debilni pa namesto da bi predstavili zgodbo v širšem kontekstu: "Spomnimo kaj je naredila članica A, B, D, K, L.. ko je šlo za varovanje njenih interesov..."

Švedska blokira finančno unijo, Grčija blokira Makedonijo zaradi IMENA! in kaj še vse počnejo druge članice. Pa zakaj se bi morali mi vedno opravičevati za vse?

Naš interes je izhod na odprto morje, naš interes je... če komu kaj ne paše... so what?!

Popolnoma podpiram vse Slovence, ki stojijo za tem, da je potrebno dvostranska vprašanja rešiti pred vstopom Hrvaške v EU. Zakaj bi to prelagali na prihodnost? 20 let je minilo, pa nič. Hrvaška ne spoštuje nobenih dvostranskih dogovorov - gradnja nasipov, odlagališče jedrskih odpadkov, NLB...

Mimogrede, od vstopa Hrvaške v EU bomo zaradi tesnih gospodarskih stikov imeli mi več koristi kot pa večina drugih držav članic. Torej če imamo mi zadržke za ceno večje gospodarske izmenjave, potem morajo biti hudičevo tehtni!
generacija56
# 21.09.2012 ob 18:23
Ko imaš takšne sosede, ne potrebuješ sovražnikov.
dvx
# 21.09.2012 ob 18:58
Veste kaj pa mene skrbi? Ne samo bančna luknja, zadolžena država. Poleg dolga do hrvaških varčevalcev še dolg do izbrisanih. Se vam ne zdi, da gremo direktno v prepad? Da nam bodo obesili toliko dolgov, da bomo obubožali?
SlovenecOriginal
# 21.09.2012 ob 19:43
gesan:

Kvasis neumnosti. Katerikoli dnevne novice odprem, pa naj bo TV ali spletni medij samo poslušam kaj nam bodo naredili Hrvatje, kaj nam bo naredil EU, kaj nam bodo naredili Italijani... vedno se postavljamo v vlogo žrtve. Nobene ponosne drže, samo zlomljena hrbtenica in hlapčevstvo. Moramo to, moramo ono, če ne...

Zgolj primer: Škofljiška obvoznica. Vsak ačlanica je sama predlagala katera območja naj se uvrstijo v Naturo 2010 (neke vrste EU krajevni parki). In sedaj poslušam, da če ne vem česa ne bomo naredili nam bo EU izstavili kazen.

Primer 2: Če ne bomo sprejeli reform nam jih bo vsilila EU.

Kje je tu nadutost? Da si lahko nadut, moraš biti najprej vsaj malo samozavesten. Kar pa Slovenci evidentno nismo. Na nobenem področju se praktično ne znamo postaviti zase, ne znamo vzpostaviti ekipnega duha, ki bi povezoval celoten narod.

Res je, v nekem trenutku smo bili zelo uspešni in sedaj smo zelo neuspešni. Vse skupaj pa bolj kot na kompetence naših voditeljev kaže na preprosto naključje in splet okoliščin. Gospodarska rast je bila osnovana na nerealnem in prenapihnjenem gradbeništvu in zgodilo se je tisto kar je tipičen pokazatelj tega, da stvari niso bile pod nadzorom. Ko rasteš in si uspešen, takrat je čas za dvigovanje standardov kvalitete (pravna država, nadzorne funkcije) in reforme. To pa zato da ko nastopi kriza si nanjo pripravljen.

Primer iz praktičnega življenja: Hišo zavaruješ preden se zgodi nesreča. Ko se zgodi je že prepozno oz. je sanacija bistveno dražja kot bi bila zavarovalna premija.

Torej če govorimo o nadutosti, bi težko govorili o nadutosti naroda, vsekakor pa lahko govorimo o nadutosti in neumnosti nekaterih naših voditeljev (tudi mnenjskih) in menedžerjev, ki so se tolkli po prsih in hkrati potiskali voziček na rob prepada!
gesan
# 21.09.2012 ob 18:26
NLB "nova" baje(?!?) je ena največjih barabij te države in bi za dobro vseh nas, da se jo ukine ali pa vsaj spuca od vse te gamadi, ki je tam prilepljena na blagajne z lepljivimi prsti...

Vso to barabijo bomo vsi skupaj še dolgo plačevali!
CtrlDelete
# 21.09.2012 ob 18:11
20. september 2012
Erjavec je pričakoval, da bosta Arhar in Rogić hitrejša
19. september 2012
Vesna Pusić: Arharju in Rogiću gre dobro, vstop v EU ni ogrožen
18. september 2012
Arhar in Rogić sta se poglobila v zgodovino spora glede LB-ja
8. september 2012
Erjavec: Zgodba o pritiskih EU-ja zaradi Hrvaške je iz trte izvita
3. september 2012
Erjavec: Po rešitvi LB-ja ratifikacija vstopa Hrvaške v EU
POIVRE
# 21.09.2012 ob 23:09
Plačani oglas v EU Observer in navidezni tuji diplomati ali politiki (verjetno Pack, Swoboda) naj bi osirali oz. grozili Sloveniji. Ja, Packova bo Erjavca po riti nažgala in na YouTube dala. Slovence bo sram. Torej, po tem scenariju Hrvaški, ni treba narediti nič in mi bomo v končnici morali plačati. Pa, ne bomo. Slovenija mora varovati svoje interese in še zaostriti pogoje za ratifikacijo tako, da pred ratifikacijo v našem parlamentu, Hrvaški Sabor mora sprejeti „Zakon o prevzemu dolga do deviznih varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke“. Prenesenega in neprenesenega. Po tem zakonu se vsi sodni postopki, ki jih hrvaški državljani vodijo ali jih bodo vodili proti Ljubljanski banki ustavijo ali ne začenjajo. Pri vseh postopkih, tudi izven Hrvaške, se na podlagi tega sprejetega zakona, kot tožena stranka in kot dolžnik, vpiše država Hrvaška, ki do konca nasledstvenega postopka prevzame nase terjatve svojih državljanov do LB. Tudi, na podlagi pravnomočnih sodnih sklepov, terjatve do LB prevzema Hrvaška. Po končani sukcesiji se obveznosti, ki jih je prevzela, Hrvaški povrnejo iz sukcesijske mase.
MIRNČAN
# 21.09.2012 ob 19:52
Sam res, kere barabe ker branimo svoje interese. In to berem od lastnih sodržavljanov.
Johan_R
# 21.09.2012 ob 20:45
Verjetno še nismo povedali v EU, da Hrvate poznamo bolje kot ostali Evropejci in evropejci. Evo naloga za Erjavca.
gesan
# 21.09.2012 ob 18:28
Ne bomo se pa več kot očitno nikoli včakali, da ta glavne barabe iz te barabije odgovarjajo s svojim nagrabljenim premoženjem!!!
gesan
# 21.09.2012 ob 18:27
Če jo bomo sploh kdaj odplačali?
apenko
# 21.09.2012 ob 18:11
Hrvati bi morali pred vstopom v EU rešiti tudi mejna vprašanja z vsemi sosedami, ter ostale nerešene reči ki jih ima z njimi. Ker če pride v EU prej kokr ostale države, bo to če ne drugo postal tudi "problem" EU. Nenazadnje pa Hrvaška sigurno ne bo pustila npr Bosne v EU brez da se reši meja v korist Hrvatov...
vojnaslo91
# 21.09.2012 ob 21:40
V Bruslju očitno nekaj nezadovoljstva
------------------------------------------------------
To nezadovoljstvo Hrvate tudi nekaj stane. (: Nič ni zastonj. Koliko računa evropski poslanec, da pokaže, da je nezadovoljen?
Evropski poslanec Zoran Thaler bi to verjetno vedel. (:
Abndbn
# 21.09.2012 ob 18:14
eu je drek
Hephaestus
# 21.09.2012 ob 18:09
172 milijonov eurov? Dudeki so amaterske ovce.
Nam je NLB pokradla 3-5 milijard eurov ''i nikome ništa''.
Ker mi Slovenci smo ovce na izrazito visokem strokovnem nivoju.

Dudeki, glejte in učite se.
povžek
# 21.09.2012 ob 20:15
Samo toliko so vredni Istra in otoki? Zakaj nasedamo vsakomur?
CtrlDelete
# 21.09.2012 ob 18:09
Vsak Slovenec je Hrvatu dolžan 86 eurov. Slovenec Slovencu pa 25.000!
Skratka mi živimo na puf, drugi so se pa mastili!
barezi
# 22.09.2012 ob 10:14
Hrvati stalno s pomočjo Avstrijcev Slovence prikazujejo kot troublemakerje, ker Slovenska stran zaradi pišmeuhovtsva, lenobe in nesposobnosti slovenske diplomacije nikoli ne predstavi svojega videnja zadeve in Slovenija potem izpade da je vedno kriva.

Zahtevamo obsežen demati z obrazložitvijo zadeve v istem časopisu. Erjavavec ti pa delaj za kar si plačan.

Tudi to nas bo drago stalo, a ne bi bilo potrebno, če bi Slovenci volili neodvisne domoljubne politike, ki bi trdo delali za slovenske nacionalne interese ter blagostanje Slovencev.
Llagavulin16
# 22.09.2012 ob 10:53
aja, zadeve države ki je v EU so kar naenkrat notranje?? In meja Slovenije, ki je hkrati meja EU nima nobene teže pri reševanju meje s Hrvaško?? Banda Bruseljska!
Bivši uporabnik
# 21.09.2012 ob 20:37
Ker mi je hrvaska obala nadvse lepa in so mi hrvati tut cist kul upam da nikoli ne pridejo v EU
no72
# 21.09.2012 ob 23:46
antecash@

Ne morem verjeti, da admin dopušča, da nek tuji državljan v popačenem tujem jeziku blati in pači ime naše države, poleg tega na slovenskem forumu in poleg dejstvvu, da je Slovenija že 8 let članica EU in ji je tudi uspešno predsedovala, Hrvati pa plavajo še tam nekje okoli Korčule, pa mislijo da so center Evrope!

Sramota, da ni večje!

antecash@ dinamo:Porto 0:2, pa to je šele začetek presnete reve nadute!
Roky89
# 21.09.2012 ob 20:11
Če se jim bi le dalo zaračunati...
gesan
# 21.09.2012 ob 18:32
Ko imaš takšne sosede, ne potrebuješ sovražnikov.

kako to misliš?
jaz vidim tudi tako, da ta država sploh ne potrebuje zunanje sovražnike, ker je sama sebi sovražnik dovolj, da ima bolj malo perspektive.

Slovenec sem, toda Slovenci so me v zadnjih dvajsetih letih prepričali, da znajo fkup držat samo, ko se bojijo. Takoj. ko jih je evropa povzdignila nad nekaj več od sosedov iz istega brezna so postali en najbolj nadutih narodov.
barezi
# 22.09.2012 ob 12:40
Ma ne vi ste bili v EU že ko ste lepili EU nalepke na registrske tablice. Ni večjih hoštaplerjev in talibanov od Hrvatov.
zamudnik
# 22.09.2012 ob 11:40
Eh, tistim v Bruslju so ti naši spori samo ena taka nepotreba tečna malenkost, o kateri morajo pač nekaj rači, kadar se spet malo pogreje (torej ko k njim z njo prijokajo Hrvatje). Ne verjamem, da se s tem drugače tam sploh kdo kaj prida ukvarja. Zato so pa tudi - ker o zadevi pač vpijejo predvsem/samo Hrvatje - čedalje bolj na hrvaški strani.
Jezni Smrk
# 21.09.2012 ob 23:51
Sovražim vprašat kogarkoli.
gregorsu
# 28.09.2012 ob 10:24
EU observer jima svojo finančno bilanco. V tej krizi je vsaka reklama, ki jo uspejo izdati v svojem mediju, dragocena.

Na kakšnem nivoju pa je novinarstvo v zahodnih demokracijah pa ni vredno izgubljati besed. Za denar dobiš pri sosedih celo mesto notranjega ministra, v zde pa kupi banka ( golden saks) mesto finančnega misnistra, da poskrbi za interes svojega gospodarja z javnim denarjem in z zakoni, ki prizadenejo državljane ....... to je v kapitalistični demokraciji folklora. Bog ne daj, da bi pa kaj takega naredili v siriji, libiji.... ker zahiod sodi po sebi je takoj na sporedu vojna,

kapitalistična demokracija, se je že prevesila v post kapitalistično demokracijo in pospešeno ugaša. nad vodo jo držijo samo dejstvo, da ima denar. In s tem denarjem se kupuje take reklame, kot je omenjeni članek v EU observerju.

Raja pa naj poje, kar jim servirajo. V takem sistemu, kot ga immo, nimamo niti najmanjše možnosti, da bi bili res svobodni. Dejstvo da imamo vsaka 4 leta volitve in da je to dokaz svobode, je rezultat oranih možganov napolnjenih z velikimi besedami o demokraciji.

Se pa bliža kritična masa ovc, ki so spregledale in se te igre ne gredo več. Ne udeležite se več referendumov in volitev, to je samo trik, da nas sistem ohranja v podrejenem položaju.
Rodoljub
# 26.09.2012 ob 09:05
Hmm kako se prokleti klinci evropski usedejo na majhno državico glede gospodarskih interesov v Belorusiji, nobenga iz EU observerja pa ne moti kako švabi preprečijo vsakršno sankcijo proti Turkom, zaradi njihove demokratičnosti, že leta in destletja!!!
PONOS
# 26.09.2012 ob 08:49
Mimogrede napovedal sem kako se bo končala ta politika reševanja z sosedo in izbrisanimi ter novim primerom Vaskrsić(ki še čaka epilog 100% odškodnina).
V tej deželi se prehitro pada na populizem in se meša "postaviti se zase in svoje interese" z krajo in nagajanjem.Postaviti se zase in interese bi morda pomenilo pogajanje z Hrvaško leta 1995 z ohranjanjem položaja in pokritje izplačil varčevalcem z tekočim poslovanjem v državi,ter nato tožiti in izterjati denar od dolžnikov,aktivno pomagati pri vstopu v EU in bi bila meja bolje rešena kot je danes.Postaviti se za svoje interese ni blokada in metanje polen sosedu.
Morala in etika je povsem izpuhtela .Zato me ne čudi apatija med ljudmi.
PONOS
# 26.09.2012 ob 08:31
* kjer so nam pokadili 3-4 miliard€.
PONOS
# 26.09.2012 ob 08:30
apenko

Hrvati bi morali pred vstopom v EU rešiti tudi mejna vprašanja z vsemi sosedami
Nekateri razmišljajo drugače kot kmetavzarski slovenski politiki,veliko bolj moderno niso vsi požrešni na prvo žogo...v stilu za soglasje
se plača mentaliteta.Sicer pa kar sem že komentiral se dogaja.
Slovenija kot lastnik se je odločila leta 1995 da bo vzela aktivo in pustila pasivo ne Hrvaška.Ne more banka vzeti eno in pustiti drugo, ravno to sta počeli NLB in LB.
S tem se je zgodila moralna in etična nepravica.
Banka ima do varčevalcev moralne in pravne obveznosti.Ker zadevi ni možno po mojem mnenju ločiti dolgovi LB do hrvaških varčevalcev in terjatve do hrvaških podjetjih-to je zelo povezano.Očitno so pretehtali da terjatve ni moč vnovčiti in se ne da izterjat, oziroma so slabo zavarovani,tako kot so bile zadnji krediti slabo zavarovani kjer smo mi pokadili 3-4 miliard€.
Slovensko izsiljevanje Hrvaške na poti v EU z reševanjem spora o LB je neumnost par exellence v bistvu strel v koleno.
Drugo tudi ne preostane ko ti voda začne teči v grlo....
lucignano
# 23.09.2012 ob 11:12
Hrvatje so kot nasa vlada!Govorijo eno delajo drugo!Ce jim popustimo nas bodo peljali zejne cez vodo,tako kot pocne nasa belogardisticna vlada in spreminja naso dezelo v koncetracisko taborisce.Sami zivijo kot bogovi narod pa strada.Hrvaska naj prve resi vsa uprasanja s sosedami potem pa naj gre v pekel(EU)!
lucignano
# 23.09.2012 ob 11:10
Hrvatje so kot nasa vlada!Govorijo eno delajo drugo!Ce jim popustimo nas bodo peljali zejne cez vodo,tako kot pocne nasa belogardisticna vlada in spreminja naso dezelo v koncetracisko taborisce.Sami zivijo kot bogovi narod pa strada.Hrvaska naj prve resi vsa uprasanja s sosedami potem pa naj gre v pekel(EU)!
Eska
# 22.09.2012 ob 21:50
Bo še ena država z nerešeno meddržavno mejo več.
Llagavulin16
# 22.09.2012 ob 12:47
a minuse talajo kravatarji?
mr_kojoti
# 22.09.2012 ob 00:03
@Hephaestus,

govor v svojem imenu, al pa v imenu tistih tvojih ki te pooblaščajo da govoriš v njihovem imenu...

jest sm bil velik po svetu, študiral še bistveno dlje pa delal, pa sem se vrnu v Ljubljano, kjer sem že živel in delal preden sem šel po svetu, upa. p - po evropi ...

pa ponosen sm da sm tuki, bi morda še šel, norveška, kanada al pa new zeland, sam zdj sm še dopolnu 30, tk da ne vem če se mi bo dal,

kar hočem povdat je: prej sm tud jest bentil, čez vse, politiko, gospodarstvo, zdej čez politiko čist nč več, čez gospodarstvo pa samo zarad kakih neracionalnih odločitev, (janša je dovolil tajkunske kredite, janša je večino t.i. ovc napelu - da so bli proti pokojninski reformi, janša zdej danes predlaga to isto - malo spremenjeno reformo - verjemte da za večino od nas bo treba delat dlje, tud če zdej ne vem kako obljubljajo da ne, ker se staramo - živimo dlje)
no72
# 21.09.2012 ob 23:59
EU Observer!

A si bil tako poštenjakarski v primeru Italijanov do Slovenije ali Grkov do Makedonije!!!!!!?????????
trocki
# 21.09.2012 ob 23:33
Pod Janšo ali pod Pahorjem. To mene zdaj zanima! Kdo prodaja slovensko zemljo? In kdo spet prekupčuje s tujino?!?!?!
Llagavulin16
# 22.09.2012 ob 11:10
Piranski zaliv je meja EU s Hrvaško, ne samo meja Slovenije s Hrvaško..
molekinho
# 22.09.2012 ob 11:57
hrvaška je bila v eu že, ko so v zagrebu pred parlament, poleg hrvaške obesili zastavo evropske unije. slovenija lahko govori kar hoče, tudi hrvaški voditelji so državo že davno tega prodali eu in naši s svojim pametovanjem ne bomo spremenili ničesar.
Llagavulin16
# 22.09.2012 ob 11:11
..kar pomeni da EU nima rešenega mejnega problema s Hrvaško!
Poskolc
# 22.09.2012 ob 10:30
Lepo se vidi da je Savudrija hrvaška !
x1ijn
# 22.09.2012 ob 01:04
Erjavec je dober za skregat ljudi. V vlogi zunanjega ministra izpolnjuje moja pričakovanja. To je, skregat Slovenijo s Hrvaško.

Nisem si tega želel, mi je pa to bilo jasno, ko je postal zunanji minister.
Anar Hija
# 21.09.2012 ob 18:17
Sram bi me bilo kjerkoli v svetu povedati, da imam slovensko državljanstvo - obnašajo se kot mafija (kar sodeč po dejanjih tudi so).

To je izsiljevanje in to je sramota!!!

NE janšizmu!
Hijena
# 21.09.2012 ob 21:21
To je že dolgo znano da Slovenija izsiljuje Hrvaško, še posebej pod vlado JJ...sram vas bodi lopovi!!!
Kazalo