Jeklarji nemškega podjetja Salzgitter AG med delom v tovarni. Foto: Reuters
Jeklarji nemškega podjetja Salzgitter AG med delom v tovarni. Foto: Reuters

Za predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja je začasno izvzetje "dobra in slaba novica". Dobro je to, da Trump priznava EU kot celoto, ki je ni mogoče deliti na 28 delov. Slabo pa je, da časovni okvir ni realističen glede na število odprtih vprašanj, je poudaril Juncker po koncu vrha v Bruslju.

Voditelji so izrazili obžalovanje glede odločitve ZDA o uvedbi novih uvoznih carin na jeklo in aluminij, ker teh ukrepov ni mogoče utemeljiti z razlogi nacionalne varnosti in ker takšna sektorska zaščita ni primerna rešitev za prave težave presežne zmogljivosti, ki jih želi Unija reševati globalno, piše v sklepih.

Voditelji so se seznanili z začasnim izvzetjem EU-ja iz novih ameriških carin in pozvali, naj se to spremeni v stalno izvzetje.

Podprli so tudi prizadevanja Evropske komisije za zavarovanje interesov EU-ja in pridržanje pravice, da se Unija v skladu s pravili Svetovne trgovinske organizacije (WTO) ustrezno in proporcionalno odzove na ameriške ukrepe.

Unija ob tem potrjuje zavezanost močnim čezatlantskim odnosom kot stebru varnosti in blaginje na obeh straneh Atlantika ter poudarja podporo dialogu o trgovinskih vprašanjih v skupnem interesu.

Cerar: Ne gre za pogajanja
Slovenski premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je pojasnil, da bo poskušal EU v mesecu do izteka začasnega izvzetja ZDA prepričati, da ti ukrepi nikakor niso primerni in da so celo škodljivi. Za zdaj ni jasno, kako bo potekal nadaljnji dialog in kaj Trump zahteva, je povedal Cerar in dodal, da ne gre za pogajanja. Razen tega, kar je javno znano, nimajo nobene druge informacije o Trumpovih odločitvah, je še dejal Cerar.