Evropska unija
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 5 glasov Ocenite to novico!
Evropski parlament
Evropski parlament je odobril ustanovitev evropskega javnega tožilstva, katerega namen je okrepiti boj proti goljufijam in zlorabi evropskih sredstev ter zaščita davkoplačevalcev. Foto: EPA

Dodaj v

EU predlaga skupno javno tožilstvo za nadzor zlorab proračuna

Podpira ga tudi Slovenija
5. oktober 2017 ob 17:05
Strasbourg - MMC RTV SLO, STA

Evropski parlament je podprl predlog za ustanovitev evropskega javnega tožilstva, ki bo izvajalo nadzor nad proračunom Evropske unije. Po odobritvi parlamenta mora predlog potrditi še Svet EU-ja.

Urad evropskega javnega tožilca, ki bo delo začel med letoma 2020 in 2021, bo pristojen za preiskavo in pregon kaznivih dejanj, povezanih z zlorabo proračuna Evropske unije, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Namen evropskega javnega tožilstva je okrepiti boj proti goljufijam in zlorabi evropskih sredstev ter zaščita davkoplačevalcev.

V okrepljeno sodelovanje na tem področju je vključenih 20 članic, med njimi tudi Slovenija. Švedska, Nizozemska, Malta, Madžarska, Poljska, Velika Britanija, Irska in Danska trenutno ne sodelujejo, vendar se lahko kadar koli priključijo.

Glavni tožilec in tožilci iz članic
Sedež evropskega javnega tožilstva bo v Luksemburgu, sestavljali pa ga bodo glavni tožilec in tožilci iz vseh sodelujočih držav. Njihova naloga bo vodenje vsakodnevnih kazenskih preiskav, ki jih bodo izvajali delegirani tožilci v vseh sodelujočih državah, so zapisali na spletni strani Evropskega parlamenta.

Parlament je skupne opredelitve kaznivih dejanj, povezanih z goljufijami, ki bodo v pristojnosti tožilstva, objavil 5. julija. Seznam kaznivih dejanj bi se v prihodnosti lahko razširil.

Nad porabo sredstev do zdaj bedele članice same
Trenutno so za preiskavo in pregon goljufij pri uporabi sredstev EU-ja pristojni zgolj državni organi. Evropsko javno tožilstvo bo omogočilo hitro izmenjavo informacij, koordinirane policijske preiskave, hitro zamrznitev in zaseg premoženja ter čezmejno aretacijo osumljencev. Tesno bo sodelovalo z uradom za evropsko pravosodno sodelovanje Eurojust in evropskim uradom za boj proti goljufijam.

Glasovanje v podporo ustanovitvi evropskega javnega tožilstva so pozdravili tudi v Evropski komisiji. Kot so sporočili, bo tožilstvo pripomoglo k zaščiti proračuna EU-ja in davkoplačevalskega denarja. Hkrati je komisija k sodelovanju pozvala še osmerico držav, ki se za zdaj tožilstvu ni pridružila.

EU lahko sprejme ustanovitveni akt
Prednostna naloga je ustanovitev tožilstva, da bo lahko čim prej začelo delovati, komisija pa bo naslednje leto predstavila nadaljnje ukrepe za razširitev pristojnosti novega organa. Današnja potrditev sicer pomeni, da lahko države članice EU-ja že naslednji teden sprejmejo ustanovitveni akt, so še zapisali pri Evropski komisiji.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Ori
# 05.10.2017 ob 18:05
Spet metanje peska v oči. Se še spomnite nemške televizije, ki je razkrila številne goljufije in zlorabe pri evropskih poslancih? Se še spomnite novinarjev pod krinko, ki so razgalili koruptivno evropsko birokracijo? No ukrepali so tako, da so omejili gibanje novinarjev.

Kdor evropskim koruptivnežem, karkoli verjame potrebuje pomoč.
galoper
# 06.10.2017 ob 10:24
Ideja za zaposlitev novih uradnikov ali le delovna mesta za prejemanje plače prestavljenih uradnikov?
Je kak znanec iz SLO med njimi?
smajček
# 06.10.2017 ob 14:34
To bo kao neka vrsta evropske verzije slovesnke PKK .. noben jih ne bo maral.. pa itak ne bo rezultata od dela..
wta
# 07.10.2017 ob 18:23
Še en korak bližje to diktatorske tvorbe imenovane Združene Države Evrope. Meje so nam že itak zbrisali, nadzora nad tem kdo vstop in izstopa nimamo več, škodljive sporazume sprejema Bruselj, zdej bi prevzeli še proračun in tožilstvo. Ostane jim samo še da ukinejo parlamente na lokalni ravni. Zanima me koliko plačujejo te evroposlance, da vsemu samo prikimavajo brez nasprotovanja.
junta
# 05.10.2017 ob 23:57
Ma ven iz te bruseljske greznice. Naj se razpade čimprej.
MZ
# 09.10.2017 ob 07:11
Tipičen scenarij problem-reakcija-rešitev. Korupcija je itak v razmahu, le da bodo zdaj na kritike režima odgovorili z neko novo agencijo, ki bo požrla nemalo denarja in zafrkavala posameznike zaradi nekaj sto ali nekaj tisoč evrov...tisti, ki operirajo z večjimi številkami, pa bodo začuda spert varni. Ker vrana vrani pač ne izkljuje oči.
tupamaross
# 08.10.2017 ob 17:38
Spet ena ustanova več, v kateri bo cvetela korupcija.
Kazalo