Grki na ulicah protestirajo, ker bodo morali plačevati zaradi prevelikega zapravljanja preteklih grških vlad. Foto: EPA
Grki na ulicah protestirajo, ker bodo morali plačevati zaradi prevelikega zapravljanja preteklih grških vlad. Foto: EPA
Polovica Grkov podpira varčevanje

Sveženj pomoči naj bi vključeval posojila in zagotovila za Grčijo, če bi ta zaprosila za pomoč pri financiranje njenega primanjkljaja, piše BBC. Finančni ministri 16 članic evrskega območja naj bi predlog svežnja pomoči dokončali že do ponedeljka.

Grčija do zdaj za pomoč ni zaprosila. Njen primanjkljaj je štirikrat višji od primanjkljaja, ki ga dopuščajo pravila evrskega območja. Atene ga skušajo zmanjšati z ostrimi ukrepi, ki so med Grki izzvali jezne odzive in številne proteste.

Grčija potrebuje več kot 50 milijard evrov
Sveženj pomoči naj bi bil zadnji izhod, v Bruslju pa upajo, da ga sploh ne bodo potrebovali. Pomoč naj bi bila 25 milijard evrov, Grčija pa potrebuje kar 53,2 milijarde evrov.

Največji del naj bi prispevali Nemčija in Francija, članice EU-ja, ki niso članice evrskega območja, pa naj pri pomoči ne bi sodelovale. Dogovor o pomoči bi moral zaobiti pravila o evru, ki prepovedujejo pomoč za državo, ki je na robu bankrota.

"Nemčija nič ne ve o pomoči"
Kakršen koli sveženj pomoči bi izzval veliko negodovanja v Nemčiji, kjer vlada močno nasprotovanje pomoči Grčiji. Nemško finančno ministrstvo je že zanikalo, da bi vedelo za kakršen koli načrt o reševanju Grčije. "Grčija izvaja svoj program in pričakujemo, da ji bo uspelo," je sporočil predstavnik ministrstva.

Predstavnik Evropske komisije je sporočil, da ni bil sprejet noben dogovor o pomoči Grčij, in dodal, da se tehnično delo nadaljuje, vse drugo pa da so le ugibanja. Komisija je pripravljena ukrepati, če bo treba , je poudaril.

Pravila EU-ja določajo, da nobena članica evrskega območja ne sme imeti letnega primanjkljaja, višjega od treh odstotkov bruto domačega proizvoda. Grčija je obljubila, da bo svoj primanjkljaj med letošnjim letom znižala z 12,7 na 8,7 odstotka. Dolgoročnejši načrti vključujejo znižanje primanjkljaja na manj kot tri odstotke do leta 2012. Zaradi velikega dolga bi imela Grčija veliko višje stroške pri izposojanju denarja kot druge članice EU-ja.

"Evro je osrednji politični projekt"
Kriza v Grčiji je škodovala tudi evru. "Če Grčiji spodleti in če nam spodleti, bo to resno in trajno škodovalo kredibilnosti Evropske unije. Evro ni le monetarna ureditev, temveč osrednji politični projekt EU-ja," je opozoril Olli Rehn, evropski komisar za gospodarske in monetarne zadeve.

Polovica Grkov podpira varčevanje