Demokratična načela madžarskega premierja Orbana so vse bolj pod vprašajem. Foto: EPA
Demokratična načela madžarskega premierja Orbana so vse bolj pod vprašajem. Foto: EPA
Madžarska ustava sprožila ogorčenje

Evropska komisija je znova izrazila zaskrbljenost zaradi ukrepov vlade premierja Viktorja Orbana in tiskovni predstavnik Olivier Bailly je pojasnil, da bo zaskrbljenost Komisije trajala, dokler ne bo končan pravni pregled na novo sprejete madžarske zakonodaje. Bruselj namreč zdaj preučuje, ali so odločitve, ki jih je sprejela Orbanova vlada, v skladu z evropskim pravnim redom.

"In šele na podlagi tega pregleda se bo Komisija odločila o nadaljnjih korakih," je dejal Bailly in pojasnil, da ima Bruselj ob kršitvah evropske zakonodaje na voljo več ukrepov, od pisnega opozorila do sprožitve postopka na Sodišču EU-ja oziroma finančne kazni. Ob morebitni sprožitvi postopka bo ta zapleten in bo zagotovo trajal več mesecev.

Bruselj je poleg tega Budimpešto znova pozval, naj zagotovi medijski pluralizem, potem ko je madžarski medijski svet decembra odvzel radijsko frekvenco edinemu opozicijskemu radiu v državi.

Že v torek je Evropska komisija Orbana pozvala, naj kljub sprejetju sporne reforme zagotovi ohranitev neodvisnosti madžarske centralne banke. S sprejetjem zakona o centralni banki si je Budimpešta prislužila ostre kritike EU-ja, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Kritiki opozarjajo, da zakon ogroža neodvisnost centralne banke, kar bi bilo lahko v nasprotju s temeljnimi pravili v EU-ju.

Odnosi med omenjeno trojko in Budimpešto so se ohladili prav v času, ko skuša madžarska vlada od EU-ja in IMF-a pridobiti previdnostno posojilo v višini od 15 do 20 milijard evrov.

Madžarska ustava sprožila ogorčenje