"Ni manevrskega prostora - premik je potreben zdaj, ohraniti je treba zagon odločnega političnega ukrepanja," je prepričan komisar. Foto: EPA

Krepitev naložb je po besedah komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna tretji steber strategije za oživitev rasti, poleg fiskalne konsolidacije in zagotavljanja makroekonomskega ravnovesja. "Potrebujemo več evropskih čezmejnih naložb v infrastrukturo - energijo, promet, inovacije, raziskave in komunikacije," je poudaril v govoru na bruseljski univerzi.

Številne, že predlagane pobude za zagon rasti bi lahko združili v evropski investicijski pakt. "Okrepiti moramo javne naložbe in jih uporabiti pametno, tako da bomo spodbudili nadaljnje zasebne naložbe. Medtem ko enotni trg ostaja naš glavni motor rasti, pa bi lahko ta investicijski pakt prispeval dodatno gorivo, ki je potrebno," je pojasnil.

Zdaj je namreč skrajni čas, da se "besede spremeni v dejanja", saj sta na kocki gospodarska dinamičnost Evrope in njena sposobnost, da ustvarja blaginjo za svoje državljane.

Bodo omehčali pravila in pričakovanja?
Tako se v Evropski uniji v zadnjih mesecih pozornost vse bolj preusmerja z varčevanja na spodbujanje rasti in ustvarjanje delovnih mest, saj je evropska javnost vse bolj jezna zaradi varčevalnih ukrepov, poleg tega se je Evropa znašla v recesiji. Tudi britanski časnik Financial Times Rehnov govor tolmači kot premik in namig, da je komisija pripravljena omehčati nova proračunska pravila EU-ja.

Neuradno se v Bruslju pojavljajo napovedi, da bi lahko komisija mehčanje proračunskih pravil napovedala ob predstavitvi gospodarske napovedi prihodnji petek, če bodo podatki o rasti res slabi. To gibanje je sicer med drugim nakazala Italija, ki je zaradi hujše recesije, kot je bila predvidena, omehčala svoje fiskalne cilje. Bruselj je njeno potezo pozdravil.