Evropska unija
Elektrarna v Gazi
Glavna elektrarna v Gazi dela v omejenem obsegu, saj zaradi izraelske zapore ni dovolj goriva za normalno delovanje . Foto: EPA
Izraelski napad
Izrael je večkrat napadel elektrarno, ki je bila celo uničena, zaradi česar imajo prebivalci Gaze le nekaj ur elektrike dnevno, odvisni pa so od uvoza goriva za generatorje. Foto: EPA
Gaza
Ker Izrael prepoveduje oziroma omejuje uvoz goriva, so ljudje v Gazi prisiljeni še vedno uporabljati konjske ali oslovske vprege. Foto: EPA

Dodaj v

EU v Gazi zgradil fotovoltaično solarno polje, potrebno zaradi izraelske zapore

Izrael okupira Gazo 51 let, zapira pa jo 11 let
5. avgust 2018 ob 10:21
Gaza - MMC RTV SLO, STA

EU je dokončal gradnjo največjega fotovoltaičnega solarnega polja v Gazi, ki bo zagotavljalo električno energijo za obrat, ki razsoljuje vodo za 75.000 prebivalcev južne Gaze in ki ga je prav tako financiral EU. Izrael je preprečil, da bi polje odprli prej.

Z novim virom energije naj bi obrat do leta 2020 zagotovil pitno vodo za 250.000 ljudi v južni Gazi, so sporočili iz Bruslja.

Evropski komisar za sosedsko politiko Johannes Hahn je ob tem ta teden dejal, da omejena dobava energije v Gazi postavlja velike izzive za oskrbo tamkajšnjega prebivalstva s pitno vodo.

"Fotovoltaično solarno polje v Gazi bo zagotavljalo pitno vodo v Gazi in izboljšalo življenjske razmere ljudem, ki živijo na kriznem območju," je poudaril. Gre za dolgoročno naložbo EU-ja v Gazi, kjer je 97 odstotkov vode neprimerne za uživanje.

Projekti potrebni zaradi izraelske zapore
Kot je poročal izraelski časopis Jerusalem Post, ki se sklicuje na vire, je izraelska zapora Gaze za kakšen teden zamaknila odprtje solarnega polja.

Projekti, kot je to polje, so namenjeni oskrbovanju obrata za razsoljevanje vode z elektriko, med potrebnimi deli za njegovo obratovanje pa so tudi kabli in drugi deli za priključitev na električno omrežje. Prejšnji mesec je Izrael prepovedal vstop in izstop vseh komercialnih dobrin v Gazo in iz nje kot obliko kolektivne kazni zaradi dejanj palestinskega gibanja Hamas. Med prepovedanimi dobrinami so bili tudi materiali za infrastrukturne projekte, kot je solarno polje.

Na začetku tedna pa je Izrael naredil izjemo in dovolil vstop šestih tovornjakov s humanitarno opremo v Gazo, je poročal Jerusalem Post.

Kot je dejal Hahn, je pomanjkanje energentov ena glavnih težav pri zagotavljanju pitne vode za prebivalce Gaze. Izrael sicer že 11 let izvaja zaporo Gaze, kar vključuje tudi prepoved dobave goriva in plina. Zaradi zadnje tovrstne prepovedi med 16. in 24. julijem je prenehala delovati edina elektrarna v Gazi, ki je delno začela obratovati šele 26. julija.

Zaradi pomanjkanja goriva in neustreznega delovanja elektrarne, ki je bila tudi večkrat poškodovana in celo uničena v izraelskih zračnih napadih, obnova pa je počasna in neustrezna zaradi izraelske prepovedi uvoza potrebnih materialov, ima Gaza hude težave z oskrbo z elektriko.

Prebivalci Gaze imajo tako na dan na voljo le okoli štiri ure elektrike, gorivo pa potrebujejo za delovanje generatorjev, ki so še posebej potrebni v zdravstvenih ustanovah.

Izrael okupira, EU donira
EU je v proračunu za pomoč Palestini med letoma 2006 in 2017 namenil 128 milijonov evrov. Gre za naložbe v trajnostne vire energije, za pitno vodo in sanitarne storitve. V prihodnjih mesecih naj bi EU zagnal še več projektov v Gazi.

Marca je EU v Bruslju organiziral donatorsko konferenco, na kateri so se donatorji zavezali, da bodo prispevali 456 milijonov evrov za gradnjo osrednjega obrata za razsoljevanje vode, kar bo največji infrastrukturni projekt v Gazi. EU naj bi prispeval 77 milijonov evrov.

Gaza je pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967, pod zaporo pa od leta 2007. Izrael tako nadzira meje Gaze, njen zračni prostor in ozemeljske vode, na območju redno izvaja zračne in topniške napade, z buldožerji pogosto vdira v Gazo, zapora pa onemogoča potovanje prebivalcev Gaze in normalno poslovanje. Od leta 2005 v Gazi sicer ni več nezakonitih izraelskih naseljencev.

Od protestov prebivalcev Gaze proti izraelski okupaciji in zapori ter za pravico beguncev in njihovih potomcev do vrnitev na njihove domove, ki so se začeli 30. marca, je Izrael v Gazi ubil 157 ljudi, med njimi tudi otroke in ženske, ranil pa jih je več tisoč, številne hudo.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Gepard007
# 05.08.2018 ob 10:52
Stran vržen denar. Hamas bo jutri raketiral Izrael pojutrišnjem pa bo Izrael raketiral elektrarno...
MYX8
# 05.08.2018 ob 10:54
Proti Rusiji sankcije, proti Izraelu pa kakšna donacija za Palestino.
Uomo Tigre
# 05.08.2018 ob 11:02
Zdaj je najbrž samo vprašanje časa kdaj bodo Izraelci elektrarno pognali v zrak.
Churchill W.
# 05.08.2018 ob 12:41
Teroristi gor ali dol, kdo je terorist je odvisno koga vprašaš. Za žide so teroristi pripadniki Hamasa, za Palestince pa so to borci proti okupatorju. Če vprašaš Srbe, je OVK teroristična organizacija, za Albance pa osvobodilna vojska. Za Švabe so bili partizani teroristi, za vse ki so se borili proti Švabom pa so bili borci za svobodo.....

Židi so izkusili svojo getoizacijo - Krakow. Kaj so naredili? Sedeli in čakali, da pocrkajo v nemogočih razmerah, Kar pa jih je ostalo so pa šli v taborišča smrti. Kje je bilo židovsko odporniško gibanje? Na Poljskem, so bili uporniki Poljaki, židi tisti ki so uspeli pravočasno spiz***i pa hop na ladjo in v VB in ZDA. Da bi se borili za svoje ujetnike, jim na kraj pameti ni padlo. Da bi se borili skupaj s Poljaki, za državo v kateri so živeli - njihovo državo, pa ne! Posranci, raje za svojo rit poskrbeli in od daleč in iz varnega zavetja govorili o grozotah.
Za razliko od židov, bodo Palestinci če že morajo crknili v Gazi brez vdaje in z bojem. Crknili bodo pa v vsakem primeru.

EU bo naredila kar bo, vložila milijone in miljarde v infrastrukturo, židi pa bodo pod pretvezo da se tam skrivajo hamasovci to zbombardiral. S pitmo vodo spet ne bo nič, sredstav vložena v to pa bodo v 10 sekundah izpuhtela. Upam, da bodo EU vsaj povrnili stroške!
casar
# 05.08.2018 ob 10:55
KO ti tuja država prevzame nadzor nad ozemljen ali je terorizem. Izraelci to počnejo že dalj časa . Zanimivo, da nihče to ne prepreči oz.ne obsoja. Smo zanimivi ljudje, podpiramo kapitalizem če je dober za nas in kritiziramo tisto kar je dobro za vse ljudi. Samo , da imamo polne žepe in nas ne briga za druge.....
presenečen
# 05.08.2018 ob 10:55
Kako se bo končala ta saga v kateri je toliko trpljenja..
Churchill W.
# 05.08.2018 ob 19:33
@esspero
Tudi Srebrenica ni bila država ampak območje / mesto znotraj BiH.
Tudi Misija v Maliju - United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA) je v eni državi, njen cilj pa je stabilizacija države.
“The United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA) was established by Security Council resolution 2100 of 25 April 2013 to support political processes in that country and carry out a number of security-related tasks. The Mission was asked to support the transitional authorities of Mali in the stabilization of the country and implementation of the transitional roadmap.“

Vse se da, če je želja in interes, predvsem pa trdna volja!
Tu je ni!
LukaH
# 05.08.2018 ob 14:28
Dab o še bolj jasna sitiacija Izraelske ignorance, ki ji niti Goebbels ne bi segel niti do peta.
Pred dvanajstimi leti sem bil službeno v Libanononu ( IT podpora UN ) in so nas Finci povabili tudi na "sprehod" po nadzorovanem območju (UN Patrije). Zalotili smo Izraelske tanke, ki so kršili Libanonsko suverenost in jih pozvali k umiku - kakor se reče v naših krajih ... so Izraelci rekli "boli nas K*" (se opravičujem za nakazani vulgarizem) in napadli naš konvoj. Sankcij proti Izraelu še sedaj po dvanajstih letih ni bilo nobenih.
Izraelci lahko ta hip napadejo Palestino, pobijejo polovico ali vse Palestince in "nikome ništa". To je realnost.
bolekalolek
# 06.08.2018 ob 18:46
Ne vem sploh kdo se vedno govori o Hamasu in raketah. Prvic tiste rakete so bolj petarde, drugic nevem ce je sploh bila kaka smrtna zrtev zaradi vseh teh strasnih raketiranj. Tretjic, velika vecina, ce ne prakticno vse, raket pade na okupirano ozemlje. In ko smo ze pri okupiranemu ozemlju, Palestinci majo pravico do samoobrambe tako da lahko cez tisti zid mecejo kar hocejo. Te rakete in Hamas so pravljice za otroke. Izrael nikoli ni imel nobene zelje po miru, Hocejo imeti veliki Izrael ki jim ga je v bibiliji obljubil bog, se pravi cel Sianjski polotok in to je to. Palestinci so pa le plevel ki ga je treba izkoriniti ne pa se z njimi pogovarjat o miru se manj pa o delitvi ozemlja.
lemur
# 05.08.2018 ob 23:00
Torej, določenim komentarjem sledeč, je treba nekaterim ljudem odreči preskrbljenost z vodo, zgolj da se naučijo "lekcije". Humano, ni kaj...
sstok
# 09.08.2018 ob 15:02
Izraela nikoli ne bo mogoče v nič prisiliti. Lahko delajo kar hočejo, če pa jih kdo grdo pogleda pa tečejo v Belo hišo k stričku Samu. Me prav zanima koliko prispevajo ameriški židovski bogataši v predvolilne kampanje predsedniških kandidatov.
Churchill W.
# 06.08.2018 ob 13:12
@MZ
Glede na to, da je tvoj vir informacij zgolj in samo novice z interneta (kot tudi moj!) ne pa stanje na terenu, sploh pa ne tako da bi na tem terenu preživel 6 mesecev, ne moreš 100% trditi tega kar trdiš.

Zakaj pa EU pomaga?
Omejevati ljudem dostop do pitne vode in osnovnih življenskih potrebščin iz naslova kolektivne krivde je zločin proti človeštvu. Če bi Izrael želel uničiti Hamas, ne pa mučiti civiliste bi to lahko naredil kadarkoli bi želel. Imajo eno najboljših, če ne celo najboljšo obveščevalno službo na svetu - Mossad. Imajo eno najboljših specialnih enot na svetu - Mista'arvim, katere primarni namen je proti-terorističen boj, primarna naloga pa infiltracija na nasprotnikovo ozemlje in likvidacija teroristov.
Če bi bil Izraelu v primeru Gaze res inteers samo to kar pravijo - uničiti Hamas in njegovo moč, bi to lahko naredili že davno in s precej manj civilnimi žrtvami, predvsem pa brez kolektivnega kaznovanja civilistov. To kar počnejo z Gazo, ni nič drugega kot se je židom dogajalo v Krakowu med WW2. Nacisti so jih zaprli v mesto, dovažali nove, jim onemogočali dostop do osnovnih dobrin kot je hrana, voda, zdravila, zaradi preveč ljudi na premajhnem območju pa so se začele poleg lakote širiti še bolezni.

Slovenski pregovor pravi: "Kar se Janezek nauči to Janezek zna." In ta "Janezek" je imel izredno dobrega učitelja, kako se na fini način znebiti nekoga, ki je drugačen bodisi po veri, obliki glave, jezika, .... In ker "Janezek" noče samo ponavljati tega kar se je naučil, je odkril še boljši način, svoj način, da ne bo kdo rekel da uporablja plagiat. Saj vemo, danes se plačuje za nepooblaščeno rabo avtorskih pravic.
Krtomir
# 05.08.2018 ob 16:44
Za začetek bi bilo treba mednarodno kolikor se da osamit Izrael, potem bi se stvari same od sebe uredile tam doli.
Churchill W.
# 05.08.2018 ob 15:14
Monopattern
Zakaj naši vojaki ne branijo Palestinskih elektrarn in razsoljevalnikov vode. Ne, oni so na ''mirovni'' misiji v Libanonu, kjer preganjajo nasprotnike Izraela.

Namerno sem čakal prvega ki bo včerajšnji dogodek povezal s tem.

Vidiš, takim stvarem so namenjene mirovne misije pod okriljem OZN in modre čelade/baretke.
Žal pa je ravno tu videti vso gnilobo OZN. Za misijo in odbritev modrih čelad/baretk mora biti izpolnjenih nekaj kriterijev:

1. Oborožen konflikt med dvema ali večimi stranmi, kjer najhujše breme nosi civilno prebivalstvo.
Tega tu imamo, a teżava nastopi pri naslednjih pogojih.

2. Na zahtevo ene ali večih članic se sestane VS (Varnostni Svet), ki zadevo predebatira, da na glasovanje, in če je strinjanje se uradno lahko začne postopek napotitve.
- VS ne rabi več debatirati o Izraelu, saj o njem debatira že od 1948.
- Prva vojna med Izraelom in Palestinci ter državami, ki so jih podpirale je bila leta 1967. Izrael je zmagal v 6 dnevni vojni, osvojil še del ozemlja, ki mu z ustanovno listino ni bil dodeljen. ....
....dogdki so si sledili do danes.
3. Potrebuješ sprte strani,da “priznajo” da je zadeva kritična in se strinjajo da se boji končajo - sklenejo mirovni sporazum, ki ga bo nadzoroval “nevtralna” vojska. Oz. ne potrebuješ dveh strani, ampak jim na po duo ene vpletene države, VS na nek način vsili mirovni sporazum in opazovalce.

Težava je da VS sestavljajo države članice izmenično, in pa stalne članice. kjer imajo nekatere možnost uporabe veta in se zato ne zgodi nič. Namerno bom rekel hipotetično, ker ne vem na pamet in bi moral pogledati podrobneje zato tisti, ki me vleče za besedo, naj potrdi ali zavrže mojo teorijo z dejstvi.
Recimo - hipotetično - da se je na zahtevo Rusije sestal VS da bi razglabljal o tem ali se na mejno območje Gaze in Izraela napoti mirovne sile, ki bodo nadzorovale mirovni sporazum. Vse članice VS kot tudi ostalih 190 držav se strinja in da za to zeleno luč, le ZDA in Izrael se ne. ZDA kot stalna članica lahko uporabi možnost veta. Nič ne bo z mirovno operacijo pod okriljem OZN.
Če pa se vse strinjajo, potem pa je misija uradno sprejeta in vojaki poslani. Ti delujejo v skladu z ROE (Rules of Engagement) in imajo točno določene naloge. Hipotetično - na mejnem območju se naredit t.i. Buffer Zone kjer ne ena ne druga stran nimata kaj početi - nikogaršnje ozemlje. Na ta način preprečiš konflikt. Nekaj takega je med S in J Korejo. Pripadniki modrih čelad so zadolženi, da spremljajo območje in poročajo ali kdo krši sporazum. Istočasno bi lahko imeli nalogo, da preverjajo ali je pomoč, ki se staka v Gazo res to kar piše da je. Recimo, ladja ki dovaža zdravila. Preverijo tovor če so res zdravila ne pa orožje. .... če se dovaža hrana, voda, ostale stvari potrebne za življenje, gradbeni material,....
....itd.itd.

Morda se komu res zdi absurdno, da modre čelade sploh so vojaki, če pa ne smejo streljati.Ne smejo, ravno zato ker so misije pod okriljem ZN peacekeeping operations - misije za ohranjanje krhkega miru. Če bi uporabili orožje proti eni ali drugi strani, izgubi misija status mirovne misije. To ni vojaška misija, ni okupacija ampak nadzorovanje sklenjenega mirovnega sporazuma in preprečevanje možnosti ponovnega konflikta. Modre čelade/baretke lahko orožje uporabijo zgolj kot zadnji možni ukrep za zavarovanje lastnega življenja.

Zakaj ne obstaja takšna misija na območju med Gazo in Izraelom, paje dolga zgodba. Mnenja sem,da bi bila potrebna in pa za Gazo celo nujna. Na ta način bi prebivalci, ki niso vsi pripadniki Hamasa, začeli prejemati nujno pomoč v hrani, in zdravilih od nekoga ter bi se (mogoče) posledično ne obračali za to k Hamasu. Totalna zapora pa vse sili v točno to. In to gre na roke Izraelu, ki tako vsak napad tudi na civilne cilje označi da so bili podporniki Hamasa.
Churchill W.
# 05.08.2018 ob 15:19
@LukaH
Na žalost je to resnica. Vse kar mirovne sile lahko naredijo je opozorijo na licu mesta ter poročajo preko vodje misije na sedež v NY. Tam pa se vsaj kar se določene države tiče ne zgodi absolutno nič!
In ravno zaradi te določene države, ki ima 150% protekcijo je celotna organizacija izgubila kredibilnost!
LukaH
# 05.08.2018 ob 13:34
@UncleSam ... se popolnoma strinjam!!!
1. Prekiniti vse gospodarske in politične povezave s "takoimenovano" državo Izrael,
2. V kolikor Izrael nadaljuje z genocidom potem postaviti blokade vodnih virov, ki so jih pokradli Izraelci
3. itd "step by step"...

Vojna v Siriji je namenska specialna vojna Izraela z namenom pridobiti vodne vire s severa.
V vsakem primeru, ba bo po letu 2050 glede na klimatkse napovedi to območje neprimerno za bivanje človeka. Me zanima če bomo takrat tudi tako nestrpni proti "Sionistom" kot smo danes proti "Džihadistom"
Chopin
# 05.08.2018 ob 12:44
EU je dokončal gradnjo največjega fotovoltaičnega solarnega polja v Gazi, ki bo zagotavljalo električno energijo za obrat, ki razsoljuje vodo za 75.000 prebivalcev južne Gaze in ki ga je prav tako financiral EU. Izrael je preprečil, da bi polje odprli prej

Sigurno gre Izraelu precej v nos da bodo prebivalci juzne Gaze dobili vodo. Ne bi se cudil ce bi izvedli kaksen falseflag (po katerem so znani) in v povracilnem ukrepu bombardirali in unicili elektrarno s pretvezo, da teroristi tam dobijo elektriko za svoje operacije. Hkrati pa s tem dali opozorili EU da je pomoc Gazi nesmiselna.
freelander1
# 10.08.2018 ob 01:10
EU mora uvesti sankcije proti Izraelu. Hujsi so od nacistov!
ata
# 09.08.2018 ob 19:03
Lahko napišete tudi to, da so v Gazo skozi prehod Rafah dostavili gorivo za elektrarno v Gazi (pred tremi tedni)
Hamas je polovico (ca. 300 m3) ukradel in gorivo prdaja Palestincem po dvojni ceni
lemur
# 06.08.2018 ob 00:45
@Hardworker

Tehnično gledano "zgolj" teokracija :P
Churchill W.
# 05.08.2018 ob 12:43
popolnem nasprotju s tem kar misli večina prebivalcev v Evropi.

Kje pa si najdel podatke o tem? Rad bi jih videl.
semaino
# 15.08.2018 ob 14:26
Izrael okupira, EU donira
EU je v proračunu za pomoč Palestini med letoma 2006 in 2017 namenil 128 milijonov evrov. Gre za naložbe v trajnostne vire energije, za pitno vodo in sanitarne storitve. V prihodnjih mesecih naj bi EU zagnal še več projektov v Gazi.


RTV Malo zavaja. Seveda je noro kaj se vse dol pocne, ampak, da EU podpira teroriste je tudi noro. Naj se Palestina odpove popolnemu unicenju Izraela, da bi lahko zacela prejemati pomoc.

ZN so naredili tam v 1950 letih, resolucijo za dve drzavi, na dan, ko bi morali ti dve drzavi zaziveti in bi resolucija zacela velja ti so vsi muslimani, Palestinci in vse sosednje drzave napadle drzavo Izrael.


Namesto, da bi spostovali resolucijo ZN in zaziveli v dveh drzavah so hoteli izbrisati Izrael z zemlje.

Od takrat je bilo vec vonj v katerih so Izraelci prevzeli pobudo in zmagovali. Torej so se vedno v vojni kar ni prav, seveda. Ampak samo Izrael obtozevati, da jih napada medtem, ko Palestinci dnevno izstreljujejo rakete pa ja tudi cisto za lase privleceno!

Torej, naj EU pomaga Palestincem, ce se ti odpovedo doktrini popolnega unicenja Izraela in ce bodo razpisali volitve. Diktatorji v Palestnini niso razpisali volitve skoraj 20 let. Halo, a smo tako nizko padli?
felixon
# 14.08.2018 ob 12:06
freelander1;
EU bi morala uvesti sankcije prosti Gazi, dokler jih obvladuje Hamas.
felixon
# 14.08.2018 ob 12:03
Eu mora nehati podpirati terorizem, upam da bodo Izraelci ob naslednjem izivanju vse porušili.
maček Tom
# 13.08.2018 ob 16:37
fotovoltaična = fotoamperična = fotowatična = fotoOhmična
HOR
# 13.08.2018 ob 14:28
@don_lavtarini
# 08.08.2018 ob 14:12
"...Slovenci mamo ograjo na kolpi pa se noben ne pritožuje..."


...
Pritožuje se in ji nasprotuje Levica...
Itak pa ima slovenska ograja na Kolpi bolj politično simbolno, kot praktično funkcijo...
johann
# 11.08.2018 ob 23:11
Zakaj zopet EU? Zakaj jih nočejo pomagati njihovi arabski prijatelji...
REsnica
# 10.08.2018 ob 11:19
Bolj bi bile učinkovite sankcije...za nas vsaj ekonomsko za okupirane pa vsestransko.
HOR
# 05.08.2018 ob 16:46
Življenje Palestincev v getu Gaza pod izraelsko okupacijo...
klik...
MZ
# 06.08.2018 ob 11:54
Spet vprašanje - kaj ima EU od Gaze, da ji tako vneto pomaga? Kolikor vem, se je tam investiralo že ogromno, ampak je bilo treba vajo redno ponavljati, ker je Hamas izzval nove napade Izraela., ki so uničili dotedanjo pomoč.

Za to pomoč ni EU dobila niti zahvale. Če dobro pogledamo, se celo sosednje arabske države distancirajo od Gaze, ker se jim pač zdi trapasto vlagati trud v nekaj, kar se zaradi puhoglavosti nekaterih, ki pač menijo, da se morajo šopiriti, redno dobesedno sesuva v prah. Zakaj mora Evropa igrati neke samaritane?
HOR
# 05.08.2018 ob 17:12
Gideon Levy, Haaretz, 7.6.2015...
Gideon Levy (hebrejščina: גדעון לוי, rojen leta 1953) je izraelski novinar in avtor.
HOR
# 05.08.2018 ob 16:49
Takle mamo...!?
esspero
# 05.08.2018 ob 19:02
Churchill@ Lepo napisano , no glede napotitve modrih čelad na območje Gaze. Gaza ni država , zato je pravno nemogoča napotitev. Najlažje bi bilo sprovocirati in napasti Izrael kot že neštetokrat in glej UN bi že delal red? Dokler bo mednarodna skupnost podpirala terorizem na BV , dotlej ne bo miru. Zakaj rajši ne pritisnejo na vodstvo Hamasa da sprejmejo realne mirovne pogoje. Še nikdar nismo videli ponudbe obeh strani o tem. In to naj bi bila EU novinarska demokracija?
Monopattern
# 05.08.2018 ob 14:06
Zakaj naši vojaki ne branijo Palestinskih elektrarn in razsoljevalnikov vode. Ne, oni so na ''mirovni'' misiji v Libanonu, kjer preganjajo nasprotnike Izraela. Pošljite EU vojake v Gazo in če jih napadejo Izraelci jih bombardiramo, dokler jih ne sreča pamet. Itak se požvižgajo na vse diplomatske ukrepe, dokler imajo podporo ZDA in njihovih zionistov.
LukaH
# 05.08.2018 ob 13:15
X lahko uniči elektrarno kadarkoli in "nobenemu nič".

Nekaj mora bit jasno... Izraelci so agresoriji in vsak Izraelec neglede na spol,leto in politično opredelitev je povsem legitimna tarča upornika, borca potii okupaciji. Kakšna je politična opredelitev borca proti okupaciji je popolnoma nepomembno. Dober agresor je le pregnan ali mrtev agresor. Ime Izraelec je v tem besedilu le spremenljivka (x), pravilo velja za kogarkoli in kjerkoli.
( 20. nov. 1945 – 1. okt. 1946 ).
kingeston
# 08.08.2018 ob 09:07
isuse, kako so jih nategnili z temi paneli. v eu se jih otepamo kolikor smo dolgi in široki ko nam jih želi nemčija podturit, tam pa so jih kupili in preplačali...

groza kaj se gremo v tej zblojeni komunistični evropi...
esspero
# 05.08.2018 ob 14:57
LukaH@ Ma daj no , a res.Izraelski tanki nadzorujejo 20 km pas na meji , da Hamasove celice ne bi napadle sever Izraela.Morda pozabljaš koliko raket je padlo na Kiriat Smona v preteklosti? Po dogovoru ne kršijo Libanonsko suverenost. Se morda Judje vozijo s tanki po Bejrutu? Napadli so vaš konvoj? Čigav pa. Kitajski? Tam doli ste lahko le opazovalci in opozarjate na nepravilnosti , gospodarji teritorija pa so Izraelci.! In tako bo tudi v bodoče!
don_lavtarini
# 08.08.2018 ob 14:12
Slovenci mamo ograjo na kolpi pa se noben ne pritožuje
esspero
# 05.08.2018 ob 15:03
Luka H@ Od kdaj pa je Gaza po tvojem okupirana.? Če bi bilo kot pišeš bi bil legitimen odgovor le z Zahodnega brega in ne iz Gaze. Preprosto , Gaza je Hamasov poligon odpora proti Izraelu. In s terorizmom , kjer bo v prihodnje nekaj deset žrtev v Izraelu , bodo prav gotovo dosegli svoj cilj , kajneda. In če praviš da je napad na Izrael iz Gaze legitimen , potem ne jokaj o 5000 žrtvah pred 3 leti.In ko bo še več tisoč žrtev na Palestinski strani v naslednjem konfliktu se spomni kaj si napisal. Odgovor bo - kar so iskali - to so dobili.!
DEJSTVA
# 05.08.2018 ob 13:21
EU zopet podpira džihadiste, odpoved zdravega razuma.
esspero
# 05.08.2018 ob 14:52
Izrael se je umaknil iz Gaze pred 10 leti in v Gazi ne živi več noben Jud ne Izraelec.! Zaradi nenehnih groženj , terorizma , vsakodnevnega raketiranja juga Izraela je popolnoma logično da ima Gaza blokado. Ne držijo se nobenih dogovorov , za njih velja le upor proti Izraelu. v Gazi si tudi ne zaslužijo drugega kot blokado.
Bloodline
# 05.08.2018 ob 11:26
Palestinci se za ssvoje stanje zhvalijo samo teroristični organizaciji Hamas.
cairns
# 05.08.2018 ob 11:31
EU je v proračunu za pomoč Palestini med letoma 2006 in 2017 namenil 128 milijonov evrov.

Ker je EK nedemokratična inštitucija, ker niso bili izvoljeni ampak imenovani, sprejemajo takšne odločitve ki so v popolnem nasprotju s tem kar misli večina prebivalcev v Evropi.
EU je itak nacistični plan ''B'' zato je pomoč muslimanskim teroristom in nagajanje Izraelu popolnoma razumljivo.
Kazalo