Porošenko in Juncker sta še pred pogovori položila vence na Majdanu. Foto: Reuters
Porošenko in Juncker sta še pred pogovori položila vence na Majdanu. Foto: Reuters
Srečanje je minilo v pozitivnem vzdušju. Foto: Reuters

"Govorimo lahko zgolj o civilni misiji, ne pa vojaški," je na novinarski konferenci dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Pred tem je ukrajinski predsednik Petro Porošenko omenil, da bi morala EU ali ZN na vzhod države odposlati mirovne sile in da njegova država najprej potrebuje pomoč pri stabilizaciji vzhoda, kjer so nadzor nad dvema regijama deloma zavzeli proruski separatisti in kjer se kljub februarskemu dogovoru o prekinitvi ognja v Minsku nadaljuje nasilje. Opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so prav danes iz žariščnega mesta Širokine poročali o najbolj intenzivnem obstreljevanju, odkar so se tam februarja začeli spopadi.

Tusk je dejal, da bo EU v Kijev poslala civilno misijo za "ocenitev situacije", da bi preučila, kako bi lahko še bolj okrepila varnostno pomoč Ukrajini.

Za protikorupcijske reforme
Vodilni predstavniki EU-ja, ki se mudijo v Kijevu, so sicer Ukrajino pozvali, naj pospeši protikorupcijske reforme, za kar jo v zameno čakajo tesnejše vezi s povezavo. V Bruslju so pred današnjim vrhom poudarjali, da bodo v Kijevu pregledali izvajanje političnih in gospodarskih reform: ustavne reforme, decentralizacije, boja proti korupciji ter reform pravosodja in energetskega sektorja.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki ga je ob prihodu v Kijev skupaj s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem sprejel Porošenko, je ob tem še pred nizom pogovorov izjavil, da ima Ukrajina močnega sovražnika, a tudi veliko prijateljev. "Računate lahko na njihovo pomoč, a to ne bo dovolj, če ne boste sami spremenili Ukrajine," je dodal.

Ukrajinski predsednik je že pred vrhom EU pozval, naj poda močne signale v podporo Ukrajini in njeni evropski integraciji. V njegovem uradu so še sporočili, da so se dogovorili za nadaljevanje usklajevanja z EU-jem o morebitni mirovni operaciji. Predstavniki EU-ja so na drugi strani povedali, da ukrajinske predloge preučujejo, a da ne vidijo razlogov za zamenjavo opazovalcev Ovseja.

V Kijevu je tudi evropski komisar za širitev Johannes Hahn, ki se je sešel z ukrajinsko finančno ministrico Natalie Jareško, s katero govorita o finančnih in upravnih reformah. V torek pa bo v Kijevu mednarodna konferenca o pregledu izvajanja reform in mednarodne pomoči Ukrajini, na kateri ne pričakujejo novih najav pomoči, temveč le priprave na naložbeno konferenco, ki naj bi bila ob koncu leta.

Današnji vrh EU-ja in Ukrajine je prvi po podpisu sporazuma o krepitvi vezi med EU-jem in Ukrajino junija lani. Prejšnji vrh je bil februarja 2013, torej pred protesti na kijevskem trgu Majdan, pred priključitvijo Krima Rusiji in pred izbruhom konflikta na vzhodu Ukrajine.