Evropska unija
Protest za enakopravnost žensk
Med moškimi in ženskami obstaja velik razkorak na področju plačil. Foto: EPA
EU
Razlika v pokojninah med spoloma znaša v EU-ju 36,6 odstotka. Foto: Reuters

Dodaj v

EU: Ženske zaslužijo 16,2 odstotka manj kot moški

Ženske imajo precej nižje pokojnine
26. oktober 2018 ob 17:22
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Ženske v Evropski uniji še vedno zaslužijo v povprečju 16,2 odstotka manj kot moški, so pred evropskim dnem enakega plačila, ki bo letos 3. novembra, sporočili v Bruslju.

Dan enakega plačila simbolično predstavlja tisti dan v letu, od katerega naprej prebivalke članic EU-ja zaradi plačne neenakosti med spoloma prenehajo prejemati plačilo za svoje delo v primerjavi z moškimi. Trenutno je to 16 odstotkov delovnega leta.

Med posameznimi državami Unije sicer obstajajo velike razlike glede plačne neenakosti med spoloma. V Belgiji, Italiji, Luksemburgu, Romuniji in Sloveniji ter na Poljskem je ta razkorak manjši od osmih odstotkov, medtem ko je v Avstriji, na Češkem, Nemčiji, Estoniji in Veliki Britaniji več kot 20 odstotkov.

K razliki v plačilu med spoloma prispeva kombinacija različnih dejavnikov: ženske pogosteje delajo s krajšim delovnim časom, v podjetjih ne napredujejo, delajo v slabše plačanih sektorjih ali pa morajo pogosto prevzeti primarno skrb za družino.

Dva meseca brezplačnega dela
Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans in evropski komisarki za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile ter pravosodje - Marianne Thyssen in Vera Jourova - so izpostavili, da so ženske in moški enakopravni in da je to ena temeljnih vrednot EU-ja.

"Vendar ženske v primerjavi z moškimi še vedno dva meseca na leto delajo brezplačno. Tako stanje ni več sprejemljivo," so opozorili visoki evropski funkcionarji.

Razlika v pokojninah 36,6 odstotka
Ob tem so v Bruslju še dodali, da ta razlika v plačilu med spoloma ni nepoštena le načelno, ampak tudi v praksi, saj ženske postavlja v negotov položaj na njihovi poklicni poti in še toliko bolj po upokojitvi, saj razlika v pokojninah med spoloma znaša 36,6 odstotka.

Nujen dogovor o rešitvah
Evropska komisija je že pripravila vrsto predlogov za obravnavanje neenakosti v poklicnem in družinskem življenju. Evropski parlament in države članice v svetu EU-ja se morajo nujno dogovoriti o teh predlogih, ki bi omogočili konkretne rezultate, med katerimi so tudi večje pravice zaposlenih staršev in oskrbovalcev pri koriščenju dopusta za podporo njihovim družinam, so opozorili v Bruslju.

Dodali so, da bi morali čim prej sprejeti zakonodajo o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja, ki jo je predlagala Evropska komisija. Ob tem so navedli, da tretjina Evropejk in Evropejcev v zadnjem letu ni mogla izkoristiti družinskega dopusta in samo štirje od desetih moških so koristili ali nameravajo koristiti starševski dopust.

Poklicna pot in skrb za družino
Evropska komisija je v okviru evropskega stebra socialnih pravic sprejela ukrepe, s katerimi bi zaposlenim staršem in skrbnikom omogočili, da lahko bolje napredujejo na svoji poklicni poti, hkrati pa jim omogočijo skrb za družino.

Predlog Evropske komisije o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja vključuje pravico vseh očetov do vsaj 10 dni dopusta ob rojstvu otroka. Predlagano je tudi, da bi plačan starševski dopust postal neprenosljiva pravica tako žensk kot moških. Moški bi s tem dobili močno spodbudo, da to možnost izkoristijo, namesto da se od žensk pričakuje, da za daljši čas prekinejo poklicno pot, medtem ko se moški običajno hitro vrnejo na delo. Ocenjujejo, da bi se ne nazadnje po zaslugi tega predloga povečala udeležba žensk na trgu dela.

Pogajanja z Evropskim parlamentom in svetom EU-ja potekajo in dogovor bi bilo mogoče doseči do konca leta. Evropska komisija je zato vse strani pozvala, naj si prizadevajo za ambiciozen kompromis.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
josh k.
# 26.10.2018 ob 17:32
Primerjat je treba enako delovno mesto, delovno dobo, ure in ostalo, ne pa neke statistike ven vleči.
Normalno, da če ženska dela skrajšani urnik majn dobi, isto bi veljalo za moškega.
Če bi moški rojevali potem bi pač mi bili na porodniškem in delali krajši delovni čas, ženske pa polnega.
One bi zidale, žagale drva, asfaltirale ceste in ostala težaška dela.
Škorpijon
# 26.10.2018 ob 17:36
Zakaj pa grejo ženske prej v penzijo, če smo enakopravni?
grenadir
# 26.10.2018 ob 17:45
"EU: Ženske zaslužijo 16,2 odstotka manj kot moški"................ Na katerem delovnem mestu pa... ?... Zidarja, rudarja ali varilca...?
medo357
# 26.10.2018 ob 17:34
Ja moški pa umremo 7 let prej, kaj je torej boljše?
ciracara
# 26.10.2018 ob 18:22
Še en članek katerega namen je manipulacija.
ZETAC
# 26.10.2018 ob 18:16
Je to skrpucalo od članka sploh vredno komentirat?
Gepard007
# 26.10.2018 ob 17:38
A za krajši delovni čas bi rade dobile več od moških? No zanimivo, jaz bi tudi raje manj delal in bil bolje plačan. Je to raziskavo opravljala ženska?
ciracara
# 26.10.2018 ob 18:25
Fake news. To spada v Mladino, ne pa v mediji, ki pa plačujemo vsi!
brezlj
# 26.10.2018 ob 17:49
Še hujša diskriminacija pa se dogaja v rudnikih glede zastopanosti spolov. Rudnike povsem dominirajo moški, ki sestavljajo kar 90 % delovne sile. Skupina Mi2 že pripravljata akcijski načrt.

Sicer je pa že zdavnej dokazano, da je to mit in da so takšni naslovi - ženske (absolutno) zaslužijo x% manj kot moški - zavajajoči in spadajo v kategorijo "fake news" oz. lažnih novic.
porota
# 26.10.2018 ob 17:33
Je pa res, da imajo ženske še vedno daljšo življensko dobo.
ciracara
# 26.10.2018 ob 18:21
V katerem podjetju zasluži ženska manj od moškega za isto delovno mesto?

A javni upravi zasluži manj?
ciracara
# 26.10.2018 ob 18:36
Tudi to z materinstvom ne pije vode več.

Ženske so natančne, pridne in niso površne. Dobro se znajo kaj zmeniti ali kaj urediti.

Ženske pa niso narejene, da bi delale pod stresom, da bi delale tehnično. Niso tolko produktivne. Ko imaš par žensk na kupu je samo še eno kreganje pa podtikanje.

Ženska ni nikoli nosila puške v prvi liniji na bojišču. In to z razlogom.
Insider No. 1
# 26.10.2018 ob 20:25
Zadnja statistika kaže, da ženske rodijo večkrat kot moški.

/sarcasm off
ciracara
# 26.10.2018 ob 18:23
Ples

O čem ti to govoriš sploh?

A ti si plačan 16% več kot tvoja sodelovka za isto delo?
ciracara
# 26.10.2018 ob 18:26
Ples

Ali lahko poveš za delovno mesto kjer ženska za isto delo zasluži manj kot moški?

Da popravimo to krivico..
porota
# 26.10.2018 ob 18:39
Poznam primer, ko sta bila moški in ženska za isto delo plačana enako, sedaj sta oba v pokoju in ženska dobi višjo pokojnino, čeprav sta v pokojninski sklad plačevala enako.
skera
# 26.10.2018 ob 17:51
Ženske živijo dlje zato, ker jim na koncu Bog ukompenzira čas, ki so ga porabile za parkiranje.
Kar se pa plačila tiče, delajo naj kot mi moški pa bodo še plačane isto..
Lukos
# 26.10.2018 ob 20:24
Spet to......
Ženske po večini delajo manj ure, raje delajo kot vzgojiteljice, učiteljice, socialne zadeve samo poglejte centre za socialno delo same ženske...itd, itd, itd

Nemore se primerjati statistika.
Imamo zakone, da se za isto delo, za iste ure plača isto! Če pa dobite manj in delate isto pa takoj prijavit.

Če bi primerjali porno industrijo je ženska bolje plačana....hmm to ni pravično!!!!
Samo če smo že pris statistiki pa dajte pokažite kdo največ umre pri delavnih nesrečah, kdo dela služba ki so neverna, umazana?

Dajte se sprijaznik razlike med moškimi in ženskami so in vedno bodo in to ni slabo.
VxMxPx
# 26.10.2018 ob 21:32
RTV, zadnje mesece ste postali še bolj feministično trobilo kot običajno. In kar naprej se ponavljajo ti eno in isti članki. Ne razumem kaj se dogaja, ampak, bi bilo lepo če bi se malo uravnovesili. Kot vidite so ti pristranski članki dokaj nezaželeni in povzročajo ravno obraten efekt od tega kar (domnevam) da želite doseči. Odnehajte torej, stop, get some help. :)
porota
# 26.10.2018 ob 18:36
Kaj pa če je na enem delovnem mestu, kjer se zahteva fizična moč, moški sposoben prenesti več teže, potem sledi, da bo moški plačan bolje?
odesnik
# 26.10.2018 ob 21:31
Haha a se hecate?

Moski povecini delajo veliko vec in tudi kasneje gredo v penzijo. Ne zavajajte.
DrKult
# 26.10.2018 ob 21:54
Ples: "Komentarji ... resno, a take plozate tudi vašim mamam, partnerkam, hčerkam? "Kaj se pritožuješ, tiho bodi, še preveč imaš, pa pojdi v rudik, če ti kaj ni všeč, pokojnina pa tud mora bit nižja, ker dalj živiš ... " "V EU naj se pa raje z migranti ukvarjajo, ne pa s tem, je čisto ok, tako kot je, še predobro" ... Hjoj, ljudje :("

Zavzemam stališče, da mora biti ženska na istem delovnem mestu za isto število ur dela in z isto izkušnjami plačana enako kot moški. Vsakršna zahteva, ki je večja od te, je neenakopravna do moških. Kakršnekoli birokratske rešitve, med katere sodijo tudi kvote, so neenakopravne, protidemokratične in bodo na dolgi rok naredile več škode kot koristi. Najprej moškim, nato pa še ženskam, ko bo vse skupaj šlo na backfire. Zadnja 3 leta je feminizem začel s tako radikalnimi zahtevami, da se je proti njemu postavilo praktično vso prebivalstvo, razen ekstremnih feminitk samih. V 3 letih ste tako nazadovale, da se dejansko bojim, da bodo zaradi idiotskih potez feminizma ženske skozi backfire efekt začele izgubljat dejanske pravice, ki omogočajo enakopravnost. Moja partnerka se bolj boji vas, feministk, kot pa kateregakoli tipa.

Če sem zaradi tega seksist, šovinist in ne vem kaj še vse, naj bo tako. S teboj sem še pred parimi meseci delil mnoga mnenja, do danes pa te je feminizem odnesel v isto strugo s Snežinkico in njej podobnim.
sanny86
# 26.10.2018 ob 21:35
Moški delajo veliko vec in veliko nevarnejse poklice kot zenske. Da bi pa nekdo rekel, da ima zenska za isto delovno mesto in iste ure nizjo placo od moskega, je pa malo bosa.

Statistika je pac tista stvar, ki te preprica v sledece:
"Ce imas eno roko v vreli vodi in drugo roko v zamrzovalniku, ti bo ravno prav toplo."

Meh. Za kaj mi placujemo te Europos(r)(l)ance, ne mores verjet...
Wolfy
# 26.10.2018 ob 21:29
Nevem v cem je smisel tega clanka. To je kot da bi reku da brezposelni manj zasluzijo kot zaposleni.

Ce bi obstajala zenska, ki bi moje delo opravljala za 20% manj placila bi me verjetno odpustili in zaposlili njo.
Bivši uporabnik
# 26.10.2018 ob 20:04
Kako pa je clanek iz Mladine zasel na RTVSLO?
Kokr sam vidim, so zenske za isto delo placane enako.
Slovenc122
# 27.10.2018 ob 02:58
resno, a take plozate tudi vašim mamam, partnerkam, hčerkam?

Niti ne, ker ne jamrajo da so manj plačane, ker je precej njihovih sodelavcev moških, ki so plačani enako.
brain2k
# 26.10.2018 ob 20:06
ponudba - povpraševanje. Ne živimo v komunizmu oz. socializmu.
paraBellum
# 26.10.2018 ob 18:29
K razliki v plačilu med spoloma prispeva kombinacija različnih dejavnikov: ženske pogosteje delajo s krajšim delovnim časom, v podjetjih ne napredujejo, delajo v slabše plačanih sektorjih ali pa morajo pogosto prevzeti primarno skrb za družino.

Zakaj moramo vedno znova poslušati te delne resnice? Razliko v plačilu med spoloma v največji meri pojasni starševstvo, ki od žensk tudi iz bioloških razlogov zahteva več. Ostalo varianco pa lahko skoraj v celoti pojasnimo z izbiro poklica, številom delovnih ur, pogajanja za velikost plače, voljnost selitve zaradi delavnega mesta itd.

Problem je torej, da materinstvo ni ustrezno kompenzirano.
Ples
# 26.10.2018 ob 18:22
Komentarji ... resno, a take plozate tudi vašim mamam, partnerkam, hčerkam? "Kaj se pritožuješ, tiho bodi, še preveč imaš, pa pojdi v rudik, če ti kaj ni všeč, pokojnina pa tud mora bit nižja, ker dalj živiš ... " "V EU naj se pa raje z migranti ukvarjajo, ne pa s tem, je čisto ok, tako kot je, še predobro" ... Hjoj, ljudje :(
inri
# 26.10.2018 ob 21:38
Mama dobi minimalno penzijo pa se ne pritožuje, ker sem ji razložil, da je za njo delala 30 let, mnogo moških pa bo delalo 40 let za enak denar.
Žena dobi minimalno plačo pa se ne pritožuje, ker sem ji razložil, da premalo naredi za kaj več.
Hčerka zasluži več od mene pa se ne pritožujem, ker mi je razložila, da ima več šol.
Ne vem kje EU birokrati vidijo problem. ;)
serznoz
# 26.10.2018 ob 20:56
Bolni zaključki, spet ena zmešnjava zaradi napačnega tolmačenja statističnih podatkov, čeprav so razlogi za razlike tudi v članku lepo pojasnjeni. Vsaj v Evropi je delo plačano enako za oba spola.
Najbolj bosa je pa ta, da ženske delajo dva meseca na leto zastonj. Po logiki zagovornikov enakih plač bi torej morali ženske za enako delo plačati 16% bolje od moških.
pista
# 26.10.2018 ob 20:29
Zanimivo da pri takšnih temah mediji vedno servirajo nekakšne odstotke, nikoli pa ne povejo kako so ta odstotek izračunali.
Poleg tega mislim da je bila pred časom novica, da je v Sloveniji razlika najmanjša na svetu.
Reeko
# 26.10.2018 ob 21:17
Med moškimi in ženskami obstaja velik razkorak na področju plačil.


Za isto delovno mesto, iste izkušnje, isto izobrazbo, isto število delovnih ur so plače skoraj identične statistično. 16% v celoti ni veliko glede na to da ženske v povprečju delajo manj ur, se zavestno odločajo za manj plačane poklice in imajo manj izkušenj/delovnih let.
zabowski
# 26.10.2018 ob 23:21
ma ne gre se samo zato, ker ženske delajo manj zaradi porodniških in podobno.... če v ljubljani pogledaš, kateri so najbolj ravzpiti frizerji, jih je cel kup moških, pa čeprav je v branži zaposlenih neprimeeeeerno več žensk. In top frizerji imajo seveda top tarife in posledično top plače. Ampak progresivni femi liberalni intelektualci bojo statistično ugotovili, kako so ženske tudi v frizeraju plačane v povprečju manj kot moški, kar je posledica partriarhalne družbe, moškega šovinizma in seksizma. Podobno je s šefi kuhinj, cvetličarnami ipd......
makoshark
# 26.10.2018 ob 23:07
Ples
Komentarji ... resno, a take plozate tudi vašim mamam, partnerkam, hčerkam? "Kaj se pritožuješ, tiho bodi, še preveč imaš, pa pojdi v rudik, če ti kaj ni všeč, pokojnina pa tud mora bit nižja, ker dalj živiš ... " "V EU naj se pa raje z migranti ukvarjajo, ne pa s tem, je čisto ok, tako kot je, še predobro" ... Hjoj, ljudje :(

V bistvu ženske v povprečju na mesec delajo manj časa kot moški (lahko imajo skrajšan delavnik, večinoma pa imajo manj nadur). In izbirajo poklice, kjer imajo več časa za družino. Tudi pri bolniškah - ko otroci zbolijo, večinoma matere ostanejo doma. In to vse je stvar dogovora med partnerjema. Bolj poštena primerjava bi bila samska ženska brez otrok in samski moški brez otrok.

Najbolj zanimivo se mi pa zdi, zakaj morajo moški delati dlje, če pa so gensko inferiorni in živijo manj časa. Naj izračunajo še, koliko pokojnine vsega skupaj dobijo ženske v povprečju in koliko moški.
zabowski
# 26.10.2018 ob 20:48
V Belgiji, Italiji, Luksemburgu, Romuniji in Sloveniji ter na Poljskem je ta razkorak manjši od osmih odstotkov, medtem ko je v Avstriji, na Češkem, Nemčiji, Estoniji in Veliki Britaniji več kot 20 odstotkov.

ej, pa mi zaostajamo za razvitim zahodom......
SsDrag
# 26.10.2018 ob 20:35
ja halo, kaj pa kontekst?

npr. grem stavt, da bo ta petek več žensk vzelo podaljšan dopust kot moških. in iz takih malenkosti potem pride, da so ženske manj plačane.
Do Brasil
# 26.10.2018 ob 20:22
EU: Ženske zaslužijo 16,2 odstotka manj kot moški


Ne vem no, vceraj je bil clanek, da Vergara zasluži veliko več kot najbolje plačani moški televizijski igralec Jim Parsons.
pinkobalinko
# 26.10.2018 ob 20:21
Aktivizem z žegnom EU. Nobenega uporabnega zaključka se ne da potegnit iz te mineštre. In v vseh letih, kar nam jo večkrat letno servirajo, sem samo enkrat zasledil, da so skuhali tako statistično mineštro, ki pravi da ženske opravijo manj ur dela kot moški. Ampak to je bilo samo enkrat na menuju, so najbrž kuharja hitro po prstih zaradi tega.
severnik
# 27.10.2018 ob 00:27
Večina žensk, ki jih jaz poznam, zasluži precej več od mene.

Kdo bo mene zaščitil???
NoriGoban
# 26.10.2018 ob 22:56
Vedno znova mesajo meglo! Kot je bilo ze napisano ce zenska na katerem delovnem mestu zasluzi manj kot moski je to potrebno prijavit organom! Ne pa samo po novicah vlacit! Enako placilo za enako delo ne glede na spol!
aljo16
# 26.10.2018 ob 22:17
Vsak ma moznost firmo odpret pa zasluzit, in dandanes je samo se tu razlika pri poklicim vecinoma. Ce ne tvegas ne dobis, ste pa ze res utrujajoci z temi clanki. Danes ma vsak enako moznost v sluzbi, ponavadi gre se v korist zenskam, sam izkazat se je treba pa si lahko karkoli hoces, nebo nobenega zanimalo
por
# 26.10.2018 ob 21:42
Če bi blo po moje ženskam sploh ne bi bilo treba hodit v službo. Delajo pa že tako alo tako veliko, s službo al brez. Da dva meseca delajo zastonj je pa izjava, vredna napihnjenih oportunističnih povzpetniških politikov, ki samo ponavljajo parole, ki so trenutno v trendilu, in s tem jahajo svoj val populizma na poti do še več moči.
rubin
# 26.10.2018 ob 20:11
Ja, naj povedo koliko manj zaslužijo otroci revnih staršev v primerjavi z bogatimi. Važno je imeti enake možnosti, kar revni otroci velikokrat nimajo. Sploh pa velike dediščine naredijo prave, v rangu več nul razlike. Ne ta drobnarija..
smukač
# 30.10.2018 ob 11:39
delam v javnem zavodu in če dobi katera koli ženska kakršno koli delo, ki ni intelektualno sledi: to bo pa Jože, kje pa je Jože a ga ni, da moram to jaz, počakaj, ko pride Jože bo on, Jože bo to naredil tik tak, tega pa res ne zmorem, bo Jože. In ta Jože ima popolnoma enako plačo kot vse zaposlene, s to razliko, da Jože dela za tri. To je realnost enakopravnosti v službi.
Lukos
# 26.10.2018 ob 21:12
@kocevkl1
Kaj ste me vi določili spol????? Sem non-binary helikopter!!!!!!!!!!!! ReeeeREEErrrreeeeee
simon-rupsi
# 28.10.2018 ob 16:21
Vidim v sluzbi ,da pod stresom odpovejo. So pa odlicne , ko se je potrebno skregat.
paver
# 27.10.2018 ob 06:35
Bojim se zopet osmega marca, ker bo po medijih zopet eno samo jamranje.
FDVjevec
# 26.10.2018 ob 23:49
V kolikor bi se ženske odločale za boljše plačane poklice, bi ta odstotek bil manjši.
Vse je stvar izbire, tu ne gre za nobeno zaroto moških proti ženskam.
Sklonjen
# 26.10.2018 ob 21:41
Enako delo, enako plačilo ... lepo se bere, to je pa tudi vse. Vzemimo hipotetično partijo šaha ... enako delo je samo navidezno, v resnici je enaka je le naloga, to pa bo moški opravil bolje, saj je nedvoumno dokazano, da so moški boljši šahisti ... uravnilova torej ni mogoča, zato je tole o razlikah popolnoma odvečna razprava, saj trg delovne sile odpravi to dilemo!
Kazalo