Evropske volitve zanimajo 51 odstotkov Evropejcev in 43 odstotkov Slovencev. Foto: Reuters
Evropske volitve zanimajo 51 odstotkov Evropejcev in 43 odstotkov Slovencev. Foto: Reuters

Septembrska javnomnenjska raziskava Eurobarometer potrjuje, da podpora članstvu v Evropski uniji še vedno narašča. V njej je v povprečju kar 62 odstotkov Evropejcev članstvo svoje države v EU-ju ocenilo kot dobro, kar je najvišja podpora članstvu v zadnjih 35 letih. V Sloveniji je takega mnenja 56 odstotkov vprašanih.

Kljub temu je kar 69 odstotkov Slovencev prepričanih, da je članstvo v EU-ju koristno za našo državo. Kot glavne razloge za koristnost članstva v povezavi so vprašani v Sloveniji navedli prispevek Evropske unije h gospodarski rasti (46 odstotkov), nove zaposlitvene možnosti (39 odstotkov), povečano sodelovanje med Slovenijo in drugimi državami članicami Unije (30 odstotkov) ter prispevek EU-ja k ohranjanju miru in krepitvi varnosti (29 odstotkov).

Dve tretjini Slovencev bi se znova odločilo za članstvo v EU-ju
Kar 66 odstotkov Slovencev bi znova glasovalo za članstvo v EU-ju ob morebitnem referendumu, pri čemer smo Slovenci popolnoma izenačeni s povprečjem na ravni EU-ja. O odhodu iz Unije bi jih tako v povprečju v EU-ju kot v Sloveniji razmislilo 17 odstotkov, 16 odstotkov Evropejcev in 17 odstotkov Slovencev pa je neopredeljenih.
Kar 46 odstotkov Slovencev pa, kljub visoki podpori članstvu, ni zadovoljnih z usmeritvami Unije. Podobno so vprašani Slovenci čutili glede razvoja dogodkov v lastni državi, kjer je nezadovoljnih 54 odstotkov anketiranih. V povprečju s smerjo, ki jo ubira Evropa, sicer ni zadovoljnih 40 odstotkov Evropejcev.
Četrtina vprašanih Slovencev ima pozitivno mnenje o Evropskem parlamentu, v povprečju delo parlamenta pozitivno ocenjuje 31 odstotkov vprašanih v EU-ju. 22 odstotkov Slovencev ima o parlamentu slabo mnenje, kar polovica pa je do dela parlamenta nevtralnih.
Za evropske volitve se zanima manj kot polovica Slovencev
Evropske volitve zanimajo 43 odstotkov Slovencev. Med prednostne teme v predvolilni kampanji so vprašani v Sloveniji v tokratni raziskavi uvrstili gospodarstvo in gospodarsko rast (58 odstotkov), boj proti brezposelnosti mladih (53 odstotkov), socialno varnost državljanov EU-ja (39 odstotkov) in priseljevanje (38 odstotkov). Vse več ljudi ve, da bodo naslednje evropske volitve maja prihodnje leto, v Sloveniji jih je bilo septembra s tem seznanjenih 40 odstotkov, deset odstotnih točk več kot junija.

Raziskavo je v vseh 28 državah članicah EU-ja med 8. in 26. septembrom izvedlo podjetje Kantar Public. V osebnih intervjujih je sodelovalo 27.474 Evropejcev, starih 16 let ali več. V Sloveniji je bilo v raziskavo vključenih 1018 ljudi.