EU je doživel nov padec BDP-ja. Foto: EPA
EU je doživel nov padec BDP-ja. Foto: EPA
Grčija
Grkom je dovolj zategovanja pasu. Foto: EPA
Španija
V velikih težavah je tudi Španija. Foto: EPA
Francois Hollande in Angela Merkel
Francija in Nemčija sta se recesiji ognili. Foto: Reuters

Celoten EU je na četrtletni ravni ugotovil 0,1-odstotno rast, je danes v prvi oceni sporočil evropski statistični urad Eurostat.

V drugem trimesečju so namreč tako članice območja evra kot celotna sedemindvajseterica na četrtletni ravni zaznale 0,2-odstotno krčenje BDP-ja, v prvih treh mesecih leta pa je gospodarska dejavnost v obeh območjih stagnirala. Tehnično je o recesiji govor po dveh zaporednih trimesečjih upadanja BDP-ja. Rezultat za tretje četrtletje je v skladu s pričakovanji analitikov.

V medletni primerjavi je gospodarska dejavnost v območju evra v tretjem četrtletju upadla za 0,6 odstotka, v sedemindvajseterici pa za 0,4 odstotka. Medletni upad BDP-ja je tako v obeh območjih večji kot v prehodnem četrtletju, ko je bil v evrskih državah 0,4-odstoten, v celotni Uniji pa 0,3-odstoten.

Med državami, za katere ima Eurostat podatke, za zdaj ni Slovenije. Slovenski statistični urad bo namreč podatke za tretje četrtletje objavil konec meseca.

Francija se je ognila recesiji
Upad evrskega območja je bil sorazmerno blag predvsem zaradi tega, ker sta obe največji gospodarstvi, nemško in francosko, v tretjem trimesečju na četrtletni ravni imeli 0,2-odstotno rast. Francija se je s tem izognila recesiji, saj je v predhodnem četrtletju ugotovila 0,1-odstoten padec BDP-ja, predtem pa je francosko gospodarstvo kar nekaj četrtletij zapored stagniralo. Nemška gospodarska dinamika pa se umirja, saj je največje evropsko gospodarstvo v prvih treh mesecih leta raslo po 0,5-odstotni stopnji, v drugih dveh pa za 0,3 odstotka.

Na letni ravni je Nemčija v tretjem četrtletju imela 0,9-odstotno gospodarsko rast, Francija pa vsega 0,1-odstotni dvig BDP-ja.

V najtežjem položaju Grčija
Na drugi strani lestvice so južnoevropske članice območja skupne valute, ki s svojim težavnim gospodarskim položajem zavirajo okrevanje denarne unije. V najtežjem položaju je prezadolžena Grčija, kjer se gospodarska depresija ob izvajanju drakonskih varčevalnih ukrepov še poglablja. Grško gospodarsko se je tako v tretjem četrtletju na letni ravni skrčilo za 7,2 odstotka, kar je največji upad v tem letu.

Trenutna največja skrb za evrsko območje in celoten EU je poleg Grčije še Španija. To četrto največje evrsko gospodarstvo se je v tretjem trimesečju na četrtletni ravni skrčilo za 0,3 odstotka, potem ko je v predhodnih dveh četrtletjih ugotovilo 0,4-odstotno krčenje. Na letni ravni je španski BDP upadel za 1,6 odstotka, potem ko je v prvih treh mesecih leta upadel za 0,7 odstotka, v drugih treh pa za 1,4 odstotka.

Italija je v tretjem trimesečju na četrtletni ravni zaznala 0,2-odstotni upad BDP-ja, potem ko se je tretje največje gospodarstvo območja evra v predhodnih dveh trimesečjih skrčilo za 0,8 oziroma 0,7 odstotka. Na letni ravni je Italija doživela 2,4-odstotni padec BDP-ja, kar je enak upad kot v drugih treh mesecih leta in za odstotno točko večje krčenje kot v prvem trimesečju.

Prvo krčenje za Avstrijo
V recesiji še naprej ostaja Portugalska, katere BDP se pod bremenom ostrih ukrepov za uravnoteženje javnih financ krči že lep čas. V tretjem četrtletju je na četrtletni ravni upadel za 0,8 odstotka, potem ko se je v predhodnem trimesečju skrčil za 1,1 odstotka. Na letni ravni se je portugalski BDP v obdobju od julija do septembra skrčil za 3,4 odstotka. Tik pred prejemom pomoči območja evra je tudi Ciper, kjer se recesija prav tako nadaljuje. V tretjem četrtletju se je tako ciprsko gospodarstvo na četrtletni ravni skrčilo za 0,5 odstotka, na letni pa za 2,3 odstotka.

Od slovenskih sosed se je avstrijsko gospodarstvo v tretjem trimesečju na četrtletni ravni skrčilo za 0,1 odstotka, kar je prvo krčenje v tem letu. Predtem je na četrtletni ravni malenkost raslo. Na letni ravni pa je avstrijsko gospodarstvo imelo 0,4-odstotno rast, kar je enak rezultat kot v predhodnem četrtletju. V precej težjem položaju je Madžarska, kjer se gospodarstvo krči že vse leto. V tretjem četrtletju je BDP na četrtletni ravni upadel za 0,2 odstotka, kar je sicer najmanjši padec v tem letu. Na letni ravni pa je bil upad gospodarske dejavnosti 1,6-odstoten.

Malenkostna četrtletna gospodarska rast v celotnem EU-ju je sicer predvsem posledica tega, da se je britanski BDP v tretjem četrtletju v primerjavi s predhodnim trimesečjem v veliki meri zaradi vpliva poletnih olimpijskih iger zvišal za odstotek. Na letni ravni je Velika Britanija po dveh četrtletjih upadanja BDP-ja zato zaznala stagnacijo.