Tehnika kloniranja je in bo še naprej dovoljena v nekaterih tretjih državah, zato po mnenju poslancev ne bi bilo smiselno prepovedati samo kloniranja, dovoliti pa uvoz proizvodov te tehnike. Foto: EPA
Tehnika kloniranja je in bo še naprej dovoljena v nekaterih tretjih državah, zato po mnenju poslancev ne bi bilo smiselno prepovedati samo kloniranja, dovoliti pa uvoz proizvodov te tehnike. Foto: EPA

Zato so sprejeli dopolnila, s katerimi želijo razširiti obseg predloga direktive o prepovedi kloniranja živali, kakršnega je pripravila Evropska komisija. Poslanci so razširili obseg prvotnega predloga komisije zaradi visoke stopnje smrtnosti klonov v vseh fazah razvoja in pomislekov glede etičnosti kloniranja ter dobrobiti živali.

Tehnika kloniranja je in bo še naprej dovoljena v nekaterih tretjih državah, zato po mnenju poslancev ne bi bilo smiselno prepovedati samo kloniranja, dovoliti pa uvoz proizvodov te tehnike.

Predlagana dopolnila tako zahtevajo večjo sledljivost izvora živih živali, zarodnega materiala in hrane, ki se uvaža v Unijo iz tretjih držav.

Tudi za potomce
Poslanci ugotavljajo, da pomisleki glede dobrobiti živali morda ne zadevajo potomcev kloniranih živali, ki nastanejo z običajnim spolnim razmnoževanjem, vendar teh potomcev ne more biti brez kloniranega živalskega starša.

Parlament zato želi, da bi prvotno predlagana prepoved kloniranja živali veljala tudi za proizvodnjo klonov zarodkov, potomcev živalskih klonov, zarodnega materiala živalskih klonov in njihovih potomcev.

Previdno pri uvozu
Po mnenju parlamentarcev bi bilo treba prepoved razširiti tudi na uvoz živali, pridobljenih iz klonov zunaj EU-ja. Uvoz živali iz tretjih držav naj bi bil tako dovoljen le, če bo iz priloženega uvoznega potrdila razvidno, da niso živalski kloni ali potomci živalskih klonov.

"To, kar bomo danes sprejeli, je tudi zelo jasen signal pogajalcem pri sprejemanju čezatlantskega investicijskega sporazuma. In če smo pri gensko spremenjenih organizmih dali odgovornost državam, da se lahko same opredelijo, je prav, da pri kloniranju damo enotni signal iz Evrope," je na plenarnem zasedanju dejal Franc Bogovič (SLS/EPP).

Evropski parlament opozarja na ugotovitve Evropske agencije za varnost hrane (EFSA), ki je v svojem mnenju o kloniranju živali iz leta 2008 ugotovila, da sta zdravje in dobrobit precejšnjega deleža klonov pogosto močno in življenjsko ogrožena. To med drugim pomeni nizko učinkovitost kloniranja.

Večina Evropejcev dvomi o varnosti kloniranja
Po raziskavah Eurobarometra večina Evropejcev meni, da kloniranje živali za proizvodnjo hrane ni varno za njihovo zdravje. Večina državljanov Unije tudi ne odobrava kloniranja za kmetijske namene, kar dokazujejo potrošniške raziskave, med drugim zaradi pomislekov glede dobrobiti živali in splošnih etičnih pomislekov.

Poslanci tudi želijo, da bi bili ukrepi na tem področju zakonodajna uredba, ki bi se neposredno uporabljala v vseh državah EU-ja, in ne, kot je predlagano, direktiva, pri kateri morajo države članice za njeno izvajanje sprejeti še dodatno lastno zakonodajo. Prepoved kloniranja pa bi morala po njihovem mnenju veljati za vse živalske vrste, rejene za kmetijske namene, ne le za govedo, prašiče, ovce, koze in enoprste kopitarje.