Evropska komisija se je v današnji razpravi osredotočila na sporne reforme na Poljskem v povezavi z ustavnim sodiščem. Foto: Reuters
Evropska komisija se je v današnji razpravi osredotočila na sporne reforme na Poljskem v povezavi z ustavnim sodiščem. Foto: Reuters
Poljska premierka poziva k enotnosti. Foto: Reuters
EU nad poteze poljske vlade

Gre za preliminarno preiskavo v sklopu okvira za zaščito pravne države, uvedenega leta 2014, ki je tako uporabljen prvič. Kot je povedal prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans, je bila razprava o Poljski danes osredotočena na sporne reforme v povezavi z ustavnim sodiščem.

Okvir za zaščito pravne države je Unija uvedla, da bi zagotovila zmerno alternativo uporabi 7. člena pogodbe EU-ja, ki v primeru resnih sistematičnih kršitev evropskih vrednot predvideva odvzem glasovalnih pravic problematični članici.

Poziv k dialogu
Omenjeni okvir predvideva več korakov v intenzivnem dialogu s kršilko, a v skrajnem primeru je še vedno na voljo skrajna možnost, ki pa je iz številnih razlogov malo verjetna. Eden izmed njih je tudi, da si EU ob vseh krizah ne želi resnega spora z lastno članico.

V povezavi s spornimi ukrepi poljske vlade na področju medijev pa je Timmermans v Varšavo poslal pismo, v katerem poljske oblasti poziva k dialogu. "To je pristop sodelovanja," je poudaril.

Premierka poziva k enotnosti
Poljska premierka Beata Szydlo je medtem poljsko sredinsko opozicijo pozvala, naj se pridruži njeni konservativni vladi pri oblikovanju skupne fronte proti kritikam iz tujine. "Poljsko so krivično obtožili stvari, ki v naši državi ne obstajajo, in sicer kršenja načel vladavine prava. To ni res. Demokracija na Poljskem je živa in zdrava," je dejala Szydlova v parlamentu. "Danes moramo pozabiti na naše spore, združiti sile in razpravljati, kaj storiti, da stabiliziramo položaj v tujini."

O stanju vladavine prava na Poljskem bo prihodnji torek razpravljal tudi Evropski parlament, prisotna pa bo tudi Szydlova. Poljska premierka je zatrdila, da v Strasbourgu ne namerava samo "ponižno poslušati" kritik na račun svoje vlade.

A izjave premierke so pri opozicijskih poslancih naletele na oster odziv. Med drugim je liberalni poslanec Ryszard Petru dejal, da nova vlada enostavno "žanje, kar je posejala" s svojimi dejanji. "Ne kritizirajo Poljske in njenih državljanov. Naši partnerji so zaskrbljeni nad vašimi dejanji," je premierki povedal Rafal Trzaskowski, poslanec opozicijske liberalne Državljanske platforme (PO).

EU nad poteze poljske vlade