Zoran Thaler pričakuje ugoden razplet preiskave. Foto: BoBo
Zoran Thaler pričakuje ugoden razplet preiskave. Foto: BoBo

Thalerjev odvetnik Boštjan Penko je pojasnil, da je bil sam navzoč na Thalerjevem pogovoru s predstavniki OLAF-a, ki so takrat neformalno dejali, da bodo preiskavo predvidoma končali letos, načeloma do konca novembra.

"To ni rok, ki bi jih obvezoval, a gospodu Thalerju je zagotovo v interesu, da se ta zadeva čim prej razčisti," je povedal Penko. Dodal je, da je Thaler OLAF-u dal pisno dovoljenje, da lahko brez odredbe sodišča pregleda njegovo pisarno in računalnike. Ali je OLAF to že storil, Penko ni mogel potrditi, češ da jih "OLAF ne obvešča o svojih postopkih".

Izrazil pa je pričakovanje, da bo preiskava temeljita in hitra ter ugodna za Thalerja, podobno kot je to bilo v primeru španskega poslanca Pabla Zalbe Bidegaina.

Konec še v zraku
V OLAF-u so potrdili, da preiskava Thalerjevega primera še poteka. Pojasnili so, da ne morejo oceniti, kdaj bo končana, saj je to odvisno od posameznega primera.

Thaler se je s predstavniki OLAF-a sešel septembra. Tedaj je preiskovalcem pojasnil svojo plat zgodbe glede korupcijskih obtožb britanskega časnika Sunday Times in na podlagi odzivov preiskovalcev izrazil optimizem, da se bo zadeva ugodno razpletla tako zanj kot za ugled Slovenije.