SDS-u predvolilne ankete dobro kažejo. Foto: BoBo
SDS-u predvolilne ankete dobro kažejo. Foto: BoBo

Omenjeni delež glasov bi SDS dobil med tistimi, ki bi se volitev zagotovo udeležili, kaže anketa Dela, volilna udeležba pa bi znašala 29 odstotkov. S 15,1 odstotka glasov podpore sledi skupna lista NSi-ja in SLS-a, na tretje mesto pa bi z 10,5 odstotka glasov prišla lista Verjamem z Igorjem Šoltesom.

Da se bodo volitev, če bi bile jutri, verjetno udeležili, je v anketi odgovorilo 36 odstotkov vprašanih. Če bi stranka SDS dosegla izid iz ankete, ima možnost osvojiti tri poslanske mandate v Evropskem parlamentu. Sledila bi ji lista SLS-a in NSi-ja, kar bi bilo blizu dvema mandatoma.

Vrstni red od drugega mesta navzdol pa se v anketah Dela spreminja iz tedna v teden. Za listo Verjamem se je tokrat uvrstila lista Konkretno z Jelkom Kacinom, ki bi prejela dobrih sedem odstotkov glasov volivcev, s čimer bi se zelo približala mandatu evropskega poslanca. Sledi ji lista PS-ja z Jožetom Mencingerjem, ki bi prejela slabih šest odstotkov glasov, tej pa sledi lista SD-ja z Igorjem Lukšičem, ki bi ji volivci namenili dobrih pet odstotkov glasov. Na sedmem mestu je Združena levica z Violeto Tomič, ki bi prejela 4,6 odstotka glasov.

Proti dnu lestvice so še DeSUS z Ivom Vajglom, Piratska stranka, Sanjska služba, Zeleni Slovenije, SNS, Solidarnost, Slovenski narod, DL in na dnu Zares. Anketa še kaže, da bi volilna udeležba lahko pomembno vplivala na končni izid, saj da bi ob višji udeležbi pridobivale liste levega političnega spektra.