Sanjska služba je na glasovnici na 14. mestu. Foto: BoBo
Sanjska služba je na glasovnici na 14. mestu. Foto: BoBo

Pri Sanjski službi gre za družbenopolitičen eksperiment, ki lahko na volitvah v Evropski parlament zagotovi sanjsko službo izžrebanim kandidatom v skladu z izvornim modelom demokracije. Pred kandidaturo se večina kandidatov ni zanimala za delo Evropskega parlamenta, vendar bodo v primeru izvolitve delovali na različnih področjih.

Eden pobudnikov akcije Dare Troha je pojasnil, da bo imel s pomočjo posameznikov iz Mreže za neposredno demokracijo izžrebani kandidat v primeru zmage omogočen ustroj, da postane predstavnik ljudske - spletne javnosti. S pomočjo neposredne demokracije prek družbenih platform oziroma agore mu bo ponujena pomoč pri kakovostnem odločanju, odločal pa se bo po svoji vesti in ne po politični pripadnosti.

Agora bo po besedah Trohe sestavljena iz strokovne in laične javnosti. Strokovna javnost so univerze. Platforma je namenjena izmenjavi argumentov in mnenj, na podlagi česar se bodo kandidati odločali. V platformo se bo treba prijaviti z imenom in priimkom, tako da bodo lahko preverjali, kdo je lobist.

Med kandidati ni nihče politik in več jih je priznalo, da so se v akcijo Sanjska služba prijavili bolj za šalo kot zares. Vseeno so, potem ko so bili izžrebani, zadeve vzeli resno in se nameravajo truditi po svojih najboljših močeh.

Arhitekt Uršič nosilec liste
Prvi je bil izžreban arhitekt Uroš Uršič, ki bo tudi nosilec liste. Pojasnil je, da se je za kandidaturo odločil, ker v zdajšnjem sistemu ne more več zagotoviti preživetja svoji družini.

Študent David Breskvar je dejal, da bi se v primeru izvolitve zavzemal za zmanjšanje brezposelnosti med mladimi in povečanje plačanih pripravništev. Brezposelna Barbara Ložar delo evropske poslanke vidi "kot redno delovno razmerje za določen čas z velikimi izzivi", odgovornim delom in veliko napora. Zanimajo jo področja, povezana z naravo in okoljem, pa tudi prometna varnost.

Samostojni podjetnik, gostinec Boštjan Novak, je menil, da je bolje, da v Strasbourg in Bruselj pridejo navadni ljudje kot politiki in delujejo v dobro vseh. "Menim, da je zdaj primeren čas, da skušamo s skupnimi močmi spremeniti stvari na bolje," je dejala mediatorka Ksenija Korenjak Kramar, ki se namerava zavzemati za enake možnosti vseh in spoštovanje pravne države.

Inženirka geodezije Andreja Korade je dejala, da bo v primeru izvolitve izpostavila prostor in neodvisnost spleta. Ekonomist Marko Korenjak je dejal, da mu je všeč ideja, da lahko "glas ljudstva pride v Evropski parlament".