Evropska unija
V Evropskem parlamentu so eno od konferenčnih dvoran poimenovali po Jožetu Pučniku. Foto: BoBo

Dodaj v

Evropski parlament eno izmed dvoran poimenoval po Jožetu Pučniku

Pobudnik Milan Zver
12. junij 2018 ob 08:19,
zadnji poseg: 12. junij 2018 ob 08:29
Bruselj - MMC RTV SLO

Evropski parlament je na pobudo evropskega poslanca Milana Zvera v ponedeljek sprejel odločitev, da se ena od konferenčnih dvoran v Evropskem parlamentu poimenuje po Jožetu Pučniku.

Dvorane v EP-ju so poimenovane po vidnih političnih in zgodovinskih osebnostih, pred kratkim so npr. novinarsko sobo v Strasbourgu poimenovali po ubiti malteški novinarki Daphne Caruana Galizia.

"S to odločitvijo, ki pomeni tudi posebno čast za Slovenijo, sta Evropska unija in Evropski parlament dr. Jožeta Pučnika postavila ob bok največjih Evropejcev, kot so Konrad Adenauer, Winston Churchill, Paul-Henri Spaak, Robert Schuman in drugi, katerih imena prav tako označujejo posamezne dele hrama evropske demokracije," je v videu, objavljenem na Twitterju, dejal SDS-ov evropski poslanec Milan Zver.

Jože Pučnik je na ljubljanski Filozofski fakulteti diplomiral iz filozofije, a je bil zaradi svoje kritične misli v Jugoslaviji večkrat aretiran in tudi več let zaprt. Ko so Pučnika leta 1966 izpustili iz zapora, se je odločil za selitev v Nemčijo, kjer se je najprej preživljal kot fizični delavec, pozneje pa doktoriral in postal univerzitetni predavatelj. V Slovenijo se je vrnil leta 1989 in postal eden ključnih akterjev tedanjega političnega dogajanja. Kot vodja združene opozicije Demos je zmagal na volitvah leta 1990 in predstavljal gonilno silo priprav na plebiscit za samostojnost. Na predsedniških volitvah ga je premagal Milan Kučan, je pa po razpadu Demosa ostal podpredsednik vlade Janeza Drnovška. Leta 1993 je prepustil vodenje stranke SDS Janezu Janši, v državnem zboru pa je prevzel vodenje komisije za raziskavo povojnih pobojev. Leta 1996 se je umaknil iz politike.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
navigator007
# 12.06.2018 ob 08:31
A se res ni mogoče vsaj ko gre za mrtve malo bolj spoštljivo obnašati? In kaj je zdaj narobe s tem, da imamo eno Sejno v Bruslju poimenovano po Pučniku, če so druge poimenovane po Konradu Adenauerju, Churchillu, Robertu Schumanu in podobno?
Kaj bi sploh radi? Da je v Bruslju Titova sejna ali kaj? Pučnik je bil demokrat in velik patriot. Res ne vem, zakaj bi bilo to nekaj slabega.
kreden2
# 12.06.2018 ob 08:44
Čeprav sem malenkost drugačnega svetonazorskega pogleda, pravim zasluženo. Gospod je bil res demokrat. Škoda da je po porazu na predsedniških volitvah vodilno mesto na desnici prepustil Janši. Moral bi ostati in se boriti naprej. Tako je pa doživel, da so ga orto komunisti dvakrat poslali iz politike. Enkrat v Jugoslaviji in enkrat prefarbani spreobrnjenci v Sloveniji.
generusus
# 12.06.2018 ob 08:43
V Nemčiji ni le doktoriral, ampak je moral najprej ponovno narediti fakultero, ker mu naši totalitarni oblastniki niso hoteli nostrificirati diplome.

Milan Kučan je zmagal zato, ker je bila takoj po osamosvojitvi vzpodtavljena v medijih manipulacija, da je Pučnik revanšist. Kar pa je bil v popolnem nasprotju z resnico, saj je bil velik demokrat in tudi naiven, saj je verjel, da se bodo komunisti demokratizirali. Razpust demosa in umik Pučnika sta bili dve največji napaki v poosamosvojitvenem obdobju. Pučnik je ob neki priliki tudi sam dejal, da je preveč zaupal bivšim aparatčikom in da je bila to njegova največja napaka.
slovenkaaaa
# 12.06.2018 ob 08:45
Taprauslovrnc, zakaj pa? Se imam bolj za levo kot desno, a cenim g. pučnika in sem vesela te geste s strani EP. Nekateri res vidite delitve vsepovsod. :(
Binder Dandet
# 12.06.2018 ob 09:11
Pučnika se v Sloveniji na stranski tir tišči, ker pripada napačni opciji. Kar je svojevrsten paradoks, glede na to, da je bil social demokrat. Sigurno si pa nisem mislil, da bi lahko v evropskem parlamentu dobil takšnole priznanje.
weylakuc
# 12.06.2018 ob 08:34
Pravilno in lepo! Upam, da naš rdeči lobij to preživi oz. se jih ne bo preveč potrlo.
dark sun
# 12.06.2018 ob 09:14
Eden izmed največjih slovenskih politikov ... zame nr. 1.
sammys
# 12.06.2018 ob 09:16
Social demokratu Pučniku bi bilo slabo, če bi videl kaj je Janša naredil iz te stranke. Namesto neke normalne Evropske konzervativne stranke je naredil neko skrajno desničarsko fašitoidno stranko, ki ima program sestavljen samo še iz zadev okoli migrantov, financirajo pa jo tujci, ki imajo odkrito slabe namere za našo domovino.
GORILA
# 12.06.2018 ob 08:56
Social demokrat.
zzob
# 12.06.2018 ob 09:26
Škoda da je po porazu na predsedniških volitvah vodilno mesto na desnici prepustil Janši.

Saj v bistvu ni prepustil mesta na desnici. SDS je postala desna šele pod Janševim vodstvom in se takrat tudi znebila besede "socialdemokratska" v svojem imenu.
generusus
# 12.06.2018 ob 08:52
Pučnik se je komunistum najbolj zameril z izjavo: "Jugoslavije ni beč, sedaj gre za Slovenijo".

Od tod izhajajo vse negativme izjave o Pučniku, in še danes ga nekateri črtijo, saj je pripomogel k padcu komunizma pri nas, hkrati pa so prepričani, da jim je odvzel najboljšo državo na svetu, totalitarno urejeno Jugoslavijo. Najboljša je bila seveda za priviligirance.
felipesko
# 12.06.2018 ob 09:21
Mladi Pučnik je verjel, da bi bilo mogoče sistem spremeniti od znotraj, zato se je včlanil v Zvezo komunistov Slovenije.

Večina današnjih borcev proti komunizmu,je tako začela kariero.....Tudi Zver,Janša in ostali kruhoborci iz SDS-a niso daleč od tega dejstva.....
Vsi se imajo za nezmotljive,le v partijo so šli vsi po pomoti....Tudi napredoval ni nihče,bili so le kurirčki,danes pa vsi prekipevajo od znanja in gorečnosti...
Čudna je ta razsvetljenost.........
gospod iskreni
# 12.06.2018 ob 08:46
Janso in Zvera pa najbrž vest peče glede Pučnika
ocalar_1
# 12.06.2018 ob 09:43
dmejz: "O mrtvih vse dobro, ampak me zanima, ali se je zavedal, da odpira pot divji privatizaciji in neoliberalizmu, kjer človek ni kaj dosti vreden."

Divjo privatizacijo in neoliberalizem je zakoličila Drnovškova in Ropova vlada. Onadva pa pripadata komunistični kontinuiteti.
astro
# 12.06.2018 ob 16:03
Vsa čast g. Pučniku, da se je pobral po maltretiranju nekdanje države in celo doktoriral v tujini.
Soba v Bruslju? Zakaj pa ne? Pomembno je, da jo je dobil Slovenec.
O g. Zveru pa ne bi nikoli rekel "vsa čast", ampak ....(raje ne rečem).
peglezn
# 12.06.2018 ob 11:13
Ne, niso "morali" biti vsi v partiji.

Od mojih staršev in starih staršev ni bil niti en dan v partiji nihče. Seveda je imelo to tudi minuse, ampak nekaj je čast in principi... drugo pa hinavski izgovori naših desnih konvertitov.
garmond
# 12.06.2018 ob 10:53
Današnji SDS nima nič več skupnega s Pučnikovo Social Demokratsko Stranko. Janša in njegovi jurišniki so to vse uničili.
S temi poimenovanji po Pučniku si samo zakrivajo svoj pravi obraz pred našo in evropsko javnostjo.
Janša, Zver, Grims, Breznik and company niso niti bleda senca ustanovitelja Social Demokratske Stranke, Pučnika. So pravo nasprotje njega, so tisto proti čemu se je Pučnik boril. Takrat sem Pučnikov SDS volil tudi jaz, zdaj pa bi bil smrtni greh da volim to, kar se je izrodilo iz te stranke.
pietetnik
# 12.06.2018 ob 09:33
Čestitam!
Slovenci se lahko postavimo zase!
provni
# 12.06.2018 ob 09:13
Škoda, da je Pučnik prepustil vladanje, kot je rekel Drnovšek, princu teme.
nibla10
# 12.06.2018 ob 11:31
Spoštovani Slovenci in ostali,
Vsak človek je lahko Velik. Je glasbenik, duhovnik, inženir, zdravnik, snažilka, športnik ... A v naši politiki uspeš le, če dovolj spretno lažeš in delaš po navodilih finančnih lobijev. In še član pravilne stranke moraš biti. Naši, naši in samo naši. Škoda, Kristus je drugače govoril. Pučniku pa kapo dol.
nonparel
# 12.06.2018 ob 11:18
Mene pa nikdar niso vabili v partijo, ker sem jih venomer šinfal. Zato sem zaradi tega "hvaljenja" sekretarja patije v podjetju dobil za nagrado enotedenski neplačani "dopust", si verjetno mislite kje. Danes pa me zdraharjevi oboževalci na tem forumu večkrat označujejo za rdečega.
No, oni že vedo kaj pomeni biti rdeč, saj imajo v svoji stranki dovolj bivših rdečih.
Če se zavzemaš za malega človeka, za manjše socialne razlike, ne rabiš biti komunist. Si pač vrsta človeka, ki pri nas žal izumira.
stewie
# 12.06.2018 ob 10:59
Svetlana Makarovič nikdar ni šla v partijo, pa čeprav so jo predtem mamili, kasneje pa pribijali na križ, ker se jim ni uklonila. In je naredila čisto spodobno kariero umetnice.
Danes jo pa s komunistko zmerjajo ravno taki, ki so pa sami bili nekdaj del partije, zlasti SDSovci.
Če pa trdiš, kako je nekdo preprosto moral v partijo, če je želel nekaj zase storiti, potem verjetno pristajaš na to, da so nekateri šli preprosto zaradi lastnih koristi, ne pa zato, ker bi res verjeli v tiste parole o socializmu, tovarištvu in idejam revolucije. In ravno taki danes najbolj pljuvajo po partiji, govoričijo pa o nekem družbenem napredku, svobodi, domoljubju in podobno. A misliš, da sami verjamejo v to ali pa mislijo tu zgolj na svoj žep?

In nisi mi nič odgovoril, kako je narod lahko na eni strani skoraj enoglasno podpiral samostojno Slovenijo, po drugi strani pa ni želel, da jo vodijo revanšisti, temveč še naprej isti ljudje. Meni to ne gre skupaj, vsaj ne če zastopam hipotezo, da so volivci Kučana vsi po vrsti nasprotniki samostojne Slovenije. Še marsikdo od tistih, ki so bili dobro leto zatem izbrisani iz evidenc, so v nekem upanju po boljši državi na plebiscitu glasovali ZA.
DeepBlue
# 12.06.2018 ob 10:41
@ viljam_s

Sam sem še zmerom s srcm pri 'stvari', nikoli nisem bil v partiji, članstvo sem odklonil, ker nisem nikoli hotel institucionalizirati svojega prepričanja. V pratijo so rinili najbolj tisti, ki so želeli biti pri koritu.
oliva
# 12.06.2018 ob 10:30
"pa novica ni, in nikdar ne bo na naslovni strani!"

Se strinjam, da bi bilo prav, da je na vrhu taka novica in ne nek 'Žiga Rustja' (who??).
atal
# 12.06.2018 ob 12:44
1.Obsojen in zaprt zaradi demokratičnega razmišljanja.
2.Emigriral je v Nemčijo in začel novo življenje, doštudiral doktorat.
3. Vrnil se je v Slovenijo in bil eden ključnih ljudi pri osamosvajanju in demokratizaciji družbe.
4. Nikoli ni bil revanšist kot se ga je diskreditiralo v medijih.
5. Vedno obdržal pokončno držo, čeprav mu je krivično dogajanje okoli Demosa dobesedno strlo srce.

R E S P E C T g. Pučnik, for ever !!!
fritaja
# 12.06.2018 ob 10:46
gospod iskreni
# 12.06.2018 ob 08:50
Ja kdo pa vcasih ni bil v partiji.


Jaz nisem bil. Najbrž zato, ker sem komunist ;)
Highland
# 12.06.2018 ob 11:04
In kaj ima Slovenija od tega? Je to edina stvar, ki jo je gospod Zver sposoben izvest v EU Parlamentu? Huh, res se bo poznalo na vseh podrocjih, ekonomija, poljedeljstvo, turizem.. waw!!
yossarian
# 12.06.2018 ob 11:02
Vedno mi je zabavno odpreti komentarje na rtvslo, stisniti Ctrl+F in vpisati "Janš"
Pod 10 zadetkov težko pridemo.
semaino
# 12.06.2018 ob 21:34
Velikan. Hvala ti.
RJSlo
# 12.06.2018 ob 12:18
je pa po razpadu Demosa ostal podpredsednik vlade Janeza Drnovška.
-------------------------------------------------------
No ja. Njegova največja napaka. Od tu je šlo samo še navzdol. "Moralo, etiko, demokratičnost" in podobne bedarije so komunisti prenesli iz ex države. Ko se gre za njihove pravice z vsemi topovi in na barikadah. Ko se gre za pravice navadnih ljudi pa "birokrati so krivi" oziroma vsi drugi samo oni ne.

S prevzemom oblasti so nas člani združb SKL*, Antifa in, po BMZ, "udbovska, oficirska i KOS deca" zavrli v razvoju na vseh področjih vsaj za 50 let.
Bivši uporabnik
# 12.06.2018 ob 11:59
Res se naši euro poslanci trudijo za Slovenijo.
makoshark
# 12.06.2018 ob 11:38
gospod iskreni
Pac nisva v isti drzavi živela makoshark. Kučan je ze vedel zakaj je sestopil z oblasti. Povedal sem tudi v kaksnem primetu si moral biti v partiji. Oliva se spet tipicno spreneveda. Nisi morilec ket namesto 2000 si jih pobil 1500, niso bili vsi v partiji ker je bilo včlanjenih samo 60% prebivalstva. Ostali so bili prerevni ali pana golem otoku

Ne, očitno nisva živela v isti državi. Ne vem, če je bilo v partiji več kot 10-20% folka. Večina jih je iskala samo koristi glede zaposlitve in podobno. V naši familiji nobeden, tudi v družini partnerke nobeden ni bil član KPS.
povzetek
# 12.06.2018 ob 10:56
Vsekakor je Pučnik daleč bolj pozitivna osebnost za Evropo kot Churchill .
oliva
# 12.06.2018 ob 10:35
"Pučnika so komunisti grdo zje*ali. Recimo ob odhodu v Nemčijo mu niso želeli izdati potrdila o opravljeni diplomi na Pravni fakulteti v Lj. Zaradi tega je nato v Hamburgu znova opravljal faks in znova pridobil diplomo iz prava. "

Ta je bila res svinjska, vsi smo se zgražal in nismo mogli verjeti.
MajWill
# 12.06.2018 ob 10:15
Veliko priznanje za velikega borca za samostojno Slovenijo, pa novica ni, in nikdar ne bo na naslovni strani! Ja, to veliko pove o neodvisnem mediju, ki ga vsi placujemo.
gospod iskreni
# 12.06.2018 ob 10:02
Pučnik je bil predvsem hudo naiven in ni odstopal od svojih prepricanj. Sam ga zelo cen, so mu komunisti ukradli diplomo, ni jamral ampak naredil drugo. Stalna polena pod nogami pa nisi nikoli revanšizma Janša style od njega slisal. Mislim da je jezo držal v sebi in zato ga je mnogo prehitro pobralo. Ne poznam levicarja, ki bi cez njega kaksno zal besedo rekel. Je pa prehitro kandidiral za predsednika. Kasneje bi dobil mandat. Takrat so bili mediji v celoti pod kontrolo Kučana
STANE
# 12.06.2018 ob 12:42
Lažes da ti nos raste. Na visoke polozaje v partijskih podjetjih neclani niso imeli vstopa.

gospod iskreni
Resno dvomim,da si takrat že bil v službi in odrasel,ker to kar ti pišeš so pravljice za lahko noč,i ti jih je nekdo pravil pred spanjem.
makoshark
# 12.06.2018 ob 12:39
gospod iskreni
Zver je bil od vsega zacetka clan Pučnikovega in Prunkovega kabineta. Kako eni prikrojio resnico da jim lezi.

Zver je bil tudi v ZKS.
stewie
# 12.06.2018 ob 11:37
Morda se pa o bivši Jugi pod to temo pogovarjamo toliko tudi zaradi tega, ker smo nekateri po četrt stoletja samostojne Slovenije nad slednjo precej razočarani, saj je v mnogočem postala ista ali še slabša država od te, od katere se je ločila, in od katere smo toliko pričakovali, ker smo pač verjeli politikom, da se osamosvajamo za boljši jutri.
In vidi, kaj smo postali - navadna kolonija, ki ves čas kima ukazom iz Bruslja in iz katere beži mlad in perspektiven kader za vedno, uvažajo pa nekvalificirano delovno silo, da jih lahko plačujejo nižje od minimalca. Politiki pa nam prodajajo zgodbo o uspehu. Pa ne začet s tem, kako so komunisti vsega krivi - tudi v drugih državah na tem koncu Evrope je situacija ista ali še hujša. So tudi tam vsega krivi komunisti, morda celo vsi vodeni od Kučana?
m72
# 12.06.2018 ob 11:35
"Pučnik je bil demokrat in velik patriot. Res ne vem, zakaj bi bilo to nekaj slabega."

To pa to. Še sinov ni naučil slovenščine.
fritaja
# 12.06.2018 ob 10:48
gospod iskreni
# 12.06.2018 ob 10:45
Ce si hotel kaj resno iz sebe narediti si moral biti v partiji.


A je danes kaj drugače? No, je, lahko izbiraš nekaj logotov partijje.
oliva
# 12.06.2018 ob 10:43
Točno to, @DeepBlue!
Zakaj pa mi nismo bili v partiji niti naši starši?
Sploh v mojem bližnjem krogu nihče ni bil (sorodniki so mal bolj 'cerkveni').
Tako da to je spin in totalno pretiravanje, da "je moral biti vsak v partiji".
Pač karieristi - tako kot zdaj po strankah, malih partijah.
SpicyWeiner
# 12.06.2018 ob 10:31
Pučnika so komunisti grdo zje*ali. Recimo ob odhodu v Nemčijo mu niso želeli izdati potrdila o opravljeni diplomi na Pravni fakulteti v Lj. Zaradi tega je nato v Hamburgu znova opravljal faks in znova pridobil diplomo iz prava. Ampak nekateri take stvari raje preslišijo in se še naprej derejo, kako je bilo v Jugi vsem lepo.
makoshark
# 12.06.2018 ob 09:03
generusus
Razpust demosa in umik Pučnika sta bili dve največji napaki v poosamosvojitvenem obdobju.

Demos se je sam razpustil. Pučnik se je tudi sam odločil za umik. Škoda je, da Pučnik ni bil predsednik vlade, ko je Demos zmagal volitve.

Od tod izhajajo vse negativme izjave o Pučniku, in še danes ga nekateri črtijo, saj je pripomogel k padcu komunizma pri nas, hkrati pa so prepričani, da jim je odvzel najboljšo državo na svetu, totalitarno urejeno Jugoslavijo.

Padec komunizma in totalitarizma v Sloveniji je bil formalno s prvimi demokratičnimi volitvami. Sedaj pa naštej (pomembne?) ljudi, ki to obžalujejo.
amigo
# 13.06.2018 ob 05:56
&hitti
Pučnik bi se v grobu obračal, če bi vedel za svinjarije, ki jih je in jih še počne Janša. Švercanje orožja, umor majorja streharja, umor Blaža Furjana, Patria, uzurpacija sodnega sistema in še in še. In sedaj se en Zver, ena komunistična zalega s FDVja kiti v maniri demokratov po Bruslju. Fej in fuj. Stokrat.

V tvoji glavi se je število Janševih zločinov podvojilo. Da ni ustrelil še Krambergerja? A najhujša je ta uzurpaciji sodnega sistema. JJ je vplival na sodnike, da so ga zaprli na Dob. Janša mazohist.
GORILA
# 12.06.2018 ob 12:42
@gospod iskreni
Seveda niso bi vsi v partiji. Ampak ce nisi bil v partiji si se lahko poslovil od neke hude mednarodne kariere, oziroma od kakrsnekoli kariere.

...in zakaj potem nenehno pljuvaš po komunistih?
STANE
# 12.06.2018 ob 12:33
gospod iskreni
Kdaj pa je Zver diplomiral i kje je bil takrat Pučnik ????
matz
# 12.06.2018 ob 12:11
Dobro, zdej pa SDS pretirava. Je še veliko bolj pomembnih slovesnkih politikov, ki so kaj več dosegli, kot pa Pučnik.
makoshark
# 12.06.2018 ob 12:00
gospod iskreni
Makoshark a ti res ni bilo jasno da sem karikiral. Ce si hotel kariero si moral v partijo. In vsi ti politiki so jo hoteli.

60% tudi če karikiraš, ne moreš zbiti na 10-20%. Enostavno nisi verodostojen, dokler (namerno) navajaš stvari, ki ne držijo. Tudi politiki, ki so v partijo drli v vse bolj svobodnih osemdesetih letih in izstopili tik pred ali tik po prvih demokratičnih volitvah, imajo en madež v biografiji.
m72
# 12.06.2018 ob 11:46
"Janso in Zvera pa najbrž vest peče glede Pučnika"

Dvomim, da poznata kaj takega. Sta zgolj oportunista, ki sta znova izkoristila Pučnika.
Kazalo