Pogajanja okoli sporazuma so potekala dve leti. Foto: EPA
Pogajanja okoli sporazuma so potekala dve leti. Foto: EPA

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, je za sporazum glasovalo 468 poslancev in poslank, 102 sta bila proti, 81 pa se jih je vzdržalo.

"Besedilo ni samo epohalno za odnose med EU-jem in Kosovim, ampak tudi za razvoj Kosova kot evropske države," je dejala poročevalka Evropskega parlamenta za Kosovo Ulrike Lunacek, ki je pozvala, naj uresničitev sporazuma pripomore k pospešitvi reform v državi.

"Naslednji korak mora biti odprava vizumov za državljanke in državljane Kosova. Okrepljeni odnosi med EU-jem in Kosovom so tudi priložnost za več stabilnosti za celoten Balkan," je še dejala.

S Kosovom poseben sporazum
Sporazum je podlaga za tesnejše politično in gospodarsko sodelovanje. Glede na to, da nekatere članice ne priznavajo Kosova, pa je drugačen od sporazumov z drugimi državami na Balkanu. Temelji namreč na načelu statusne nevtralnosti. Slovaška, Romunija, Španija, Ciper in Grčija namreč še vedno ne priznavajo neodvisnega Kosova. Sporazum tako pokriva le področja, na katerih so članice suverenost prenesle na raven EU-ja.