Hrvaška bo v EU vstopila predvidoma julija 2013. Foto: BoBo
Hrvaška bo v EU vstopila predvidoma julija 2013. Foto: BoBo

"Danes je dober dan za Hrvaško in EU," je dejal predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek. Po njegovih besedah je parlament jasno pokazal, kako močno si želi Hrvaško kot članico Unije, kmalu pa bodo lahko podporo Uniji pokazali tudi Hrvati na referendumu.

Formalno soglasje Evropskega parlamenta je eden izmed pogojev za podpis pristopne pogodbe. Ta korak morajo formalno potrditi še članice Unije, ki naj bi to storile 5. decembra. Hrvaška bo pristopno pogodbo predvidoma podpisala 9. decembra, pred vrhom EU-ja.

Po podpisu se bodo začeli postopki ratifikacije v članicah Unije in na Hrvaškem. Cilj je, da slovenska soseda postane 28. članica Unije julija 2013, torej približno osem let po začetku pogajanja za članstvo, ki jih je sicer končala junija letos.

Evropski poslanci so sprejeli tudi resolucijo, v kateri so Hrvate pozvali, naj se udeležijo referenduma o vstopu v Unijo in glasujejo za, hrvaške oblasti pa, naj nadaljujejo pravosodne reforme ter boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu.