Tomčeva nasprotuje imenovanju Alenke Bratušek v Evropsko komisijo. Foto: MMC RTV SLO
Tomčeva nasprotuje imenovanju Alenke Bratušek v Evropsko komisijo. Foto: MMC RTV SLO


Da takšne sestave komisije ne bodo podprli, so danes napovedali Romana Tomc in Patricija Šulin iz SDS-a ter prvak SLS-a Franc Bogovič. Evropski parlament bo o celotni Evropski komisiji predvidoma glasoval 22. oktobra na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, o posameznih kandidatih posebnega glasovanja takrat ne bo.

Vseh pet evropskih poslancev iz Slovenije bo zdaj počakalo na parlamentarna zaslišanja komisarskih kandidatov - ker se bo na njih temeljito preverjala usposobljenost in primernost kandidatov, pa tudi zato, ker se lahko po njih v sestavi komisarske ekipe še kaj spremeni.

Liberalci bolj zadržani
Bolj zadržana sta bila v svojih izjavah Tanja Fajon (S&D/SD) in Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem). Po besedah Fajonove morajo biti vsi komisarski kandidati predvsem strokovno usposobljeni in delovati v skladu z evropskimi normami ter vrednotami, na tretjem mestu pa je tudi vprašanje koruptivnosti. O vsem tem bodo presojali na zaslišanjih.

Na vprašanje novinarjev glede Bratuškove konkretno je odgovorila, da si nikakor ne želi, "da bi šli v rušenje kandidature" ali "da bi evropski poslanci iz Slovenije na zaslišanju morali delovati proti državi Sloveniji". Zato pa si toliko bolj želi, "da bi, če so kakršni koli dvomi o kandidaturi, ti bili odpravljeni pred začetkom zaslišanj".

Tudi Šoltes svojega glasovanja ni želel jasno napovedati, saj se bo odločil na podlagi zaslišanj. Zeleni imajo na evropski ravni sicer vrsto pomislekov glede predlagane komisarske ekipe in med temi pomisleki Bratuškova ni na prvem mestu, je dejal. V političnih skupinah v Evropskem parlamentu v povezavi z Bratuškovo načeloma pravijo, da bodo počakali na zaslišanje.