Schulz je bil edini kandidat evropskih socialistov za predsednika Evropske komisije. Foto: EPA
Schulz je bil edini kandidat evropskih socialistov za predsednika Evropske komisije. Foto: EPA

Nemški socialdemokrat je bil pričakovano izglasovan, saj je bil edini kandidat. Podprlo ga je 368 kandidatov, dva sta bila proti, 34 pa se je vzdržalo glasovanja.

Po potrditvi je Schulz povedal, da bo ob morebitni izvolitvi njegova prednostna naloga ustvarjanje novih delovnih mest.

"Želim zmanjšati vrzel med bogatimi in revnimi ter velikimi in majhnimi državami," je dejal. "Izgubili smo optimizem glede naše prihodnosti. V ospredje naših politik bi rad vrnil poštenost," je še dodal kandidat PES-a za naslednika Joseja Manuela Barrosa.

Stranka je na kongresu potrdila tudi svoj manifest "Za novo Evropo" oziroma program za majske evropske volitve. Kot je dejal predsednik slovenskih socialdemokratov Igor Lukšič, v stranki evropskih socialistov si prizadevajo za to, da bi na volitvah zmagali in tako omogočili politično podporo, ki je nujna za novo Evropo.

"Dobra popotnica"
Opomnil je na dejstvo, da imajo evropski socialisti v 12 državah predsednike vlad, v sedmih državah pa sodelujejo v koaliciji.

"Torej v 19 državah smo socialdemokracija in socialisti prevzeli odgovornost in dobili podporo ljudi, da vodimo oziroma sodelujemo pri upravljanju nacionalnih držav. To je dobra popotnica, da lahko verjamemo, da se bo ta moč v nacionalnih državah prelila tudi v Evropski parlament," je še dejal Lukšič.

Za Schulza je dejal, da je bil zadnji dve leti in pol predsednik Evropskega parlamenta, ob tem pa govori pet evropskih jezikov. "Je pravi Evropejec in socialdemokrat in na takem položaju potrebujemo točno takšnega človeka," je prepričan Lukšič.

Evropski socialisti podprli Schulza
Evropski socialisti podprli Schulza