Le malokateri državljan EU-ja se zaveda vseh pravic in možnosti, ki mu jih daje Unija. Foto: EPA
Le malokateri državljan EU-ja se zaveda vseh pravic in možnosti, ki mu jih daje Unija. Foto: EPA

Z njim želi 20 let po uvedbi državljanstva EU-ja z maastrichtsko pogodbo in leto dni pred volitvami v Evropski parlament spodbuditi razpravo in zavedanje o pravicah evropskih državljanov. Evropsko leto bosta Komisija in predsedujoča Uniji, Irska, uradno začeli v četrtek v Dublinu.

Državljanstvo Evropske unije vsem daje pravico živeti, študirati, delati, potovati in nakupovati v kateri koli izmed članic. Prav pravica do prostega gibanja in politične pravice so tiste, ki so jih ljudje v javnem posvetovanju konec lanskega leta izpostavili kot najpomembnejše, pri tem pa ne želijo nobenih ovir zaradi birokracije ali diskriminacije. S težavami se spopadajo predvsem pri uveljavljanju pravic na lokalni ravni.

Aktivna in pasivna volilna pravica
Evropsko državljanstvo posamezniku zagotavlja tudi pravico voliti in biti voljen na evropskih in lokalnih volitvah v državi članici, kjer prebiva, pa tudi pravico do konzularne zaščite katere koli izmed članic Unije v državi zunaj povezave. Lahko naslovi peticijo na Evropski parlament, od lani pa lahko tudi sodeluje pri evropski državljanski pobudi.

Milijon ljudi lahko sproži pobudo za nov zakon
Če vsaj en milijon državljanov iz vsaj sedmih članic sproži pobudo za nov zakon oziroma predpis, se mora Evropska komisija odzvati in sprožiti zakonodajni postopek. V preteklih mesecih so jih ljudje sprožili več kot 20 - zadevajo pa okolje, zdravje, javno moralo in drugo. Med približno desetimi še aktivnimi so na primer predlog za omejitev hitrosti prometa v vseh evropskih naseljih na 30 kilometrov na uro, pobude za krepitev študentske in prostovoljske izmenjave in podobno.

A Bruno Kaufmann iz nemške nevladne organizacije za referendume in ljudske pobude opozarja tako na porodne težave na strani Komisije, na primer pri registraciji podpisov, kot na nepoznavanje postopkov in pravil pobudnikov, saj nekatere pobude nimajo niti svoje spletne strani s podrobnostmi o vsebini.