Vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem je prepričan, da bo že danes v Bruslju potrjen dogovor članic o drugem bančnem stebru. Nato se bodo lahko začela pogajanja z Evropskim parlamentom. Foto: Reuters
Vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem je prepričan, da bo že danes v Bruslju potrjen dogovor članic o drugem bančnem stebru. Nato se bodo lahko začela pogajanja z Evropskim parlamentom. Foto: Reuters

"Prišli smo že zelo daleč," je po koncu zasedanja dejal vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem. Podrobnosti o vsebini tega napredka za zdaj ni bilo mogoče izvedeti, a kaže, da razlike očitno še ostajajo. Dijsselbloem je sicer optimističen, da bo mogoče na skupnem zasedanju z enajstimi članicami brez evra zapečatiti dogovor.

Tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je ob odhodu z zasedanja le na kratko izpostavil, da je bil dosežen napredek, francoski minister Pierre Moscovici pa je poudaril, da se ministri zdaj strinjajo o viziji, kakšen naj bi bil enotni mehanizem za reševanje bank.

Rehn: "Bistven preboj do drugega stebra"
Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn je prav tako dejal, da so dosegli dogovor o financiranju sklada za reševanje bank, kar je po njegovih besedah "bistven preboj", ki utira pot do drugega stebra bančne unije.

Drugi steber vključuje že dogovorjena pravila za urejeno sanacijo ali likvidacijo bank s čim manjšo obremenitvijo davkoplačevalcev, za vzpostavitev enotnega organa, ki bo bedel nad izvajanjem teh pravil, in za sklad s prispevki finančnega sektorja za pomoč bankam. Drugi steber bančne unije je ključno dopolnilo k prvemu, enotnemu evropskemu nadzoru, ki bo začel s polno paro delovati jeseni prihodnje leto, z objavo izida celovitega pregleda sistemskih bank v območju evra.

Kdo bo sprejel odločitev o reševanju banke?
Ključni odprti vprašanji sta, kdo bo sprejel končno odločitev o tem, da gre banka v postopek reševanja, in kako bodo črpali denar za reševanje bank. Pritisk je velik, saj bi moral biti dogovor dosežen do konca leta, sicer je zaradi majskih evropskih volitev pravočasna vzpostavitev drugega stebra bančne unije vprašljiva.

Dogovor članic bo sicer šele izhodišče za pogajanja z Evropskim parlamentom. Cilj je, da se drugi steber bančne unije s parlamentom uskladi pred majskimi evropskimi volitvami in da začne enotni mehanizem za reševanje bank delovati januarja 2015.

Bančna unija naj bi stala na treh stebrih - enotnem nadzoru, enotnem okviru za reševanje bank in enotnem okviru jamstev za denarne vloge. Namen je utrditi bančni sektor, rešiti težavo prepletenosti bančne in dolžniške krize ter preprečiti ponovitev kriz.