Nepričakovano slabi podatki o gospodarski rasti v evrskem območju v drugem četrtletju zbujajo skrb glede trdnosti okrevanja in burijo strahove pred novo recesijo, poroča Erika Štular, dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja. Foto: EPA
Nepričakovano slabi podatki o gospodarski rasti v evrskem območju v drugem četrtletju zbujajo skrb glede trdnosti okrevanja in burijo strahove pred novo recesijo, poroča Erika Štular, dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja. Foto: EPA
Španija
Špansko gospodarstvo okreva bolje od pričakovanj in je zdaj v EU-ju med tistimi, ki imajo najboljše rezultate, je v začetku meseca dejal španski premier Mariano Rajoy. Foto: EPA
Slabe novice o evropskem gospodarstvu

Bruto domači proizvod (BDP) v evrskem območju je v drugem letošnjem trimesečju glede na predhodno četrtletje ostal nespremenjen, v celotni Evropski uniji pa je medtem narasel za 0,2 odstotka. Na letni ravni ima evrsko območje 0,7-odstotno gospodarsko rast, celotna osemindvajseterica pa 1,2-odstotno. Za Slovenijo bodo podatki znani konec meseca.

Evropski statistični urad Eurostat je tako potrdil znake, da se je gospodarska dinamika v območju skupne evropske valute v drugem trimesečju umirila. A umiritev je bila večja od pričakovanj. Strokovnjaki so v povprečju napovedovali 0,2-odstotno rast.

V prvih treh mesecih je bila rast v evrskem območju na četrtletni ravni 0,2-odstotna, v celotni Uniju pa 0,3-odstotna. Na letni ravni se je gospodarska dejavnost v evrskem območju okrepila za 0,7 odstotka, v celotnem EU-ju pa za 1,2 odstotka. V prvem četrtletju je medletna primerjava govorila o 0,9- in 1,4-odstotni rasti.

Inflacija najnižja po letu 2009
Poleg tega je letna stopnja inflacije julija z 0,4 odstotka padla na najnižjo raven v petih letih, kar je znova podžgalo ugibanja o deflaciji in pritiske na Evropsko centralno banko o odločnejšem ukrepanju.

Italija znova v recesiji, Španija bolje
Najbolj so razočarali podatki o največjih gospodarstvih - nemško je upadlo za dve desetinki, francosko je spet stagniralo, Italija je, tehnično gledano, znova zdrsnila v recesijo. Italijansko gospodarstvo je tako zdaj na 0,3 odstotka nižji ravni kot ob koncu junija 2013.

Španija se medtem lahko pohvali s precej bolj spodbudnimi rezultati. Španski BDP se je na četrtletni ravni okrepil za 0,6 odstotka, na letni pa za 1,2 odstotka. Okrevanje četrtega največjega evrskega gospodarstva se tako vztrajno krepi. Po krajšem zdrsu v negativno območje v prvem trimesečju se je na pot rasti vrnilo nizozemsko gospodarstvo. BDP se je na četrtletni ravni okrepil za 0,5 odstotka, na letni pa za 0,9 odstotka.

Madžarsko gospodarstvo okreva
Avstrija medtem vztraja na poti rasti. Gospodarstvo severne slovenske sosede se je na četrtletni ravni okrepilo za 0,2 odstotka, na letni pa za 0,9 odstotka. Po uradnih podatkih sodeč, vztrajno okreva tudi madžarsko gospodarstvo. BDP se je tako v primerjavi s prvim trimesečjem okrepil za 0,8 odstotka, glede na drugo lansko četrtletje pa kar za 3,7 odstotka. Podatki za Hrvaško bodo tako kot za Slovenijo znani konec meseca.

Recesija še vedno na Cipru
Od preostalih ranljivejših članic evrskega območja v recesiji vztraja Ciper, čeprav ta počasi popušča. BDP se je tako v drugem trimesečju na četrtletni ravni skrčil za 0,3 odstotka, na letni pa za 2,5 odstotka. Še konec lanskega leta se je gospodarstvo skrčilo za pet odstotkov. Grški BDP je bil medtem v primerjavi z drugim četrtletjem lani za 0,2 odstotka nižji, kar pomeni, da se gospodarska slika v bistvu izboljšuje. V prvem trimesečju je bil medletni padec 1,1-odstoten, v zadnjem trimesečju lani pa še 2,3-odstoten. Portugalska pa je po četrtletnem padcu BDP spet na poti okrevanja. Gospodarstvo se je v drugem trimesečju okrepilo za 0,6 odstotka, na letni ravni pa je bila rast 0,8-odstotna. Še naprej je šibka finska gospodarska dinamika. BDP se je sicer na četrtletni ravni okrepil za 0,1 odstotka, na letni pa je bil 0,1-odstotni upad. Bolje gre sosedi Švedski, ki je dosegla 0,2- oziroma 1,9-odstotno rast.

Od največjih članic EU-ja zunaj evrskega območja je poljski gospodarski stroj še naprej na visokih obratih. Četrtletna rast je bila v drugem trimesečju 0,6-odstotna, letna pa 3,2-odstotna. Velika Britanija je medtem na četrtletni ravni imela 0,8-odstotno rast, na letni pa 3,1-odstotno.

Slabe novice o evropskem gospodarstvu