Evrsko gospodarstvo okreva počasi. Foto: EPA
Evrsko gospodarstvo okreva počasi. Foto: EPA
Evro
V prejšnjem četrtletju se je evrsko gospodarstvo izkopalo iz recesije. Foto: EPA
Čufer ne pričakuje rebalansa

To je glede na predvidevanja evropskega statističnega urada Eurostat za 0,2 odstotne točke manj kot v četrtletju pred tem. Območje skupne evropske valute se je sicer znova izognilo krčenju gospodarstva. Iz 18-mesečne recesije se je sicer evrsko območje izvilo v letošnjem drugem četrtletju, ki ga je sklenilo z 0,3-odstotno rastjo gospodarstva.

Evrsko območje je imelo na letni ravni po sezonsko prilagojenih podatkih 0,4-odstotni padec gospodarstva, celotna Evropska unija pa 0,1-odstotno rast.

Eurostat za Slovenijio ne navaja podatkov o gibanju BDP-ja. Slovenski staistični urad bo podatke objavil konec novembra. Eurostat bo drugo oceno podal 4. decembra.

Romunija najboljše, Ciper najslabše
V EU-ju sta v tretjem četrtletju na ravni trimesečja največjo rast BDP-ja dosegli Romunija (1,6 odstotka) in Latvija (1,2 odstotka).

Dobro sta se odrezali tudi Madžarska in Velika Britanija, ki sta obdobje od julija do septembra sklenili z 0,8-odstotno rastjo gospodarstva.

Največji padec BDP-ja so izračunali Cipru ( -0,8 odstotka) in Češki (-0,5 odstotka).

Španija, ki je pred iztekom programa pomoči bankam, je dosegla 0,1-odstotno rast BDP-ja. Vlada v Madridu načrtuje "čist izhod" iz programa, torej brez dodatnih varnostnih ukrepov.

Italija, ki preživlja najhujšo recesijo po drugi svetovni vojni, je zabeležila 0,1-odstotni padec BDP-ja. To je njen deveti zaporedni padec na ravni trimesečja. Na letni ravni se je njeno gospodarstvo skrčilo za 1,9 odstotka.

0,7-odstotna rast v Nemčiji
Nemčija je imela v letošnjem tretjem četrtletju 0,3-odstotno gospodarsko rast, potem ko je bila ta v predhodnem četrtletju 0,7-odstotna.

Na letni ravni je največje evropsko gospodarstvo v tretjem četrtletju končalo z 0,6-odstotno rastjo (v drugem četrtletju z 0,5-odstotno rastjo).

Najkrepkejšo rast BDP-ja na letni ravni je imela v tretjem četrtletju Romunija, med državami, ki so izstopale, pa sta bila ponovno tudi baltska tigra. V Romuniji so namerili 4,1-odstotno, v Latviji 3,9-odstotno, v Litvi pa 2,2-odstotno povečanje gospodarske dejavnosti.

Najobsežnejši letni padec BDP-ja so statistiki zaznali na Cipru (-5,7 odstotka), ki je od letošnjega leta v programu finančne pomoči. Veliko krčenje so imeli tudi v močno zadolženi Italiji (-1,9 odstotka) in na Češkem (-1,6 odstotka).

Eurostat je navedel še primerjavo gibanja BDP-ja z ZDA. Gospodarsko najmočnejša država na svetu je po podatkih Eurostata v letošnjem tretjem četrtletju na ravni trimesečja dosegla 0,7-odstotno rast BDP, na letni ravni pa se je ameriško gospodarstvo okrepilo za 1,6 odstotka.

Čufer ne pričakuje rebalansa