Moscovici se je zavzel za to, da Grčija ostane v evroobmočju. Foto: Reuters
Moscovici se je zavzel za to, da Grčija ostane v evroobmočju. Foto: Reuters
Pariz zavrača fiskalni pakt

Nova francoska vlada zavrača pakt o fiskalni disciplini, če ne bo vključeval ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti, je poudaril prvi mož francoskih financ Pierre Moscovici. "Pogodba v zdajšnji obliki ne bo ratificirana. Dopolniti jo moramo s poglavjem o rasti, z ambiciozno strategijo za rast," je poudaril. Fiskalni pakt naj bi zagotovil, da vlade strožje nadzorujejo porabo in zmanjšujejo dolg.

Potrebna nova smer pri rekonstrukciji Evrope
Moscovici je izrazil zavezanost konsolidaciji francoskih javnih financ. "Želim biti zelo jasen; Francois Hollande je že večkrat ponovil, da se moramo lotiti vprašanja javnega dolga, zmanjšati proračunski primanjkljaj in zavarovati položaj Francije. To je nujno, saj je država, ki nabira dolg, država, ki postaja vse bolj revna," je pojasnil. Hollande je v skladu s tem napovedal zmanjšanje svoje plače in plač ministrov za 30 odstotkov.

Hkrati je ob finančni krizi nujna tudi nova smer pri rekonstrukciji Evrope, pravi Moscovici, ki je od svojega predhodnika na finančnem ministrstvu prevzel posle. Ob tem je izrazil še podporo Grčiji kot članici območja z evrom. "Območje z evrom je enovito območje, ni ga mogoče razbiti," je dejal.

Hollande govori o rasti, Merklova o varčevanju
Novi francoski predsednik Hollande je večkrat dejal, da samo varčevanje ne bo rešilo evroobmočja iz težav, in izrazil svojo zahtevo po spremembi fiskalnega pakta. Vanj želi kot dodatno razsežnost uvrstiti rast. O tem se je v torek pogovarjal tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki pa vztraja, da nova pogajanja o paktu, ki ga je podpisalo 25 od 27 članic Unije, nekatere pa so ga že ratificirale, niso mogoča.

Pariz zavrača fiskalni pakt