Kancler Avstrije Sebastian Kurz je v družbi predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska in brhkih deklet od bolgarskega premierja Bojka Borisova simbolično prevzel predsedovanje Evropski uniji. Foto: EPA
Kancler Avstrije Sebastian Kurz je v družbi predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska in brhkih deklet od bolgarskega premierja Bojka Borisova simbolično prevzel predsedovanje Evropski uniji. Foto: EPA
Schladming
Na gori se je zbralo tudi več nasprotnikov zaostrovanja evropske politike migracij, ki so razvili plakat z napisom "Proti Evropi, ki ubija". Foto: EPA
Avstrija si bo na čelu EU-ja prizadevala za omejevanje migracij

Na slovesnosti na skoraj dva tisoč metrov visoki gori Planai nad Schladmingom sta bila tudi premier do zdaj predsedujoče Bolgarije, Bojko Borisov, in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Tusk je pohvalil geslo avstrijskega predsedovanja, ki se glasi Evropa, ki varuje. "Naloga vsakega politika je, da izvaja zakone, da zavaruje državo in njene meje," je dejal.

Udeleženci slovesnosti so se na kraj dogajanja na višino 1906 metrov pripeljali s pisanimi gondolami, na katerih so bile zastave članic EU-ja. Zvečer bo v Schladmingu, sicer znanem avstrijskem smučarskem središču, še velik koncert. Kot poroča APA, vreme na gori ni bilo najbolj prijazno, politike pa so z vzkliki nasprotovanja pozdravili tudi nasprotniki zdajšnje azilne politike.

Voditelji EU-ja so na nedavnem dvodnevnem vrhu v Bruslju namreč začrtali nove smernice, s katerimi nameravajo migracije omejiti. Strinjali so se, da je treba strožje zavarovati zunanje meje EU-ja in vzpostaviti centre za izkrcanje ter registracijo prebežnikov zunaj držav članic.

Uradno bo Avstrija polletno predsedovanje EU-ju, ki bo njeno že tretje od vstopa v Unijo leta 1995, začela s 1. julijem.

Avstrija želi graditi mostove
Avstrijski kancler Kurz poudarja, da želi avstrijsko predsedstvo graditi mostove med severom in jugom ter vzhodom in zahodom, tako v razpravi o migracijah kot o večletnem evropskem proračunu za obdobje 2021-2027.

Avstrijsko predsedstvo je za prednostne naloge opredelilo varnost in migracije ter konkurenčnost in stabilnost na Zahodnem Balkanu. V ospredju bodo migracije, 20. septembra je v Salzburgu predviden tudi izredni migracijski vrh.

Čez pol leta na vrsti Romunija
Avstrija predsedovanje Svetu EU-ja prevzema od Bolgarije, čez pol leta pa ga bo predala Romuniji. Po sklenitvi Lizbonske pogodbe, ki je prinesla stalnega predsednika Evropskega sveta in zunanjepolitičnega predstavnika, ima predsedovanje zlasti simboličen pomen, vendar pa pomembno prispeva k promociji predsedujoče države.

Avstrija si bo na čelu EU-ja prizadevala za omejevanje migracij