Evropska unija

Poudarki

  • 82 poslancev za ratifikacijo, 0 proti
  • Slovenija z ratifikacijo odlašala do memoranduma
  • Ratifikacija potrebna še v štirih članicah
  • Milanović in Pusićeva s slovenskim državnim vrhom
Zoran Milanović, Janko Veber in Alenka Bratušek
Milanović, Veber in Bratuškova so pozdravili soglasnost državnega zbora, ki je z 82 glasovi za in 0 proti podprl ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe. Foto: BoBo
Slovenija, Hrvaška
Eden glavnih zapletov med državama je razrešen. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Državni zbor
Parlamentarci so ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z Evropsko unijo podprli soglasno. Foto: BoBo
Zoran Milanović in Alenka Bratušek
Milanovića je pred sejo že sprejela slovenska premierka Alenka Bratušek. Foto: BoBo
Janez Janša in Zoran Milanović
Milanović se je pred ratifikacijo srečal tudi z nekdanjim premierjem Janezom Janšo, s katerim sta podpisala memorandum o Ljubljanski banki. Foto: BoBo
Milanović, Lukšič
Milanović je imel še ločena sestanka s prvakom SD-ja, Igorjem Lukšičem ... Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Milanović, Janković
... in nekdanjim vodjo PS-ja ter ljubljanskim županom, Zoranom Jankovićem. Janković je Milanovića v šali pohvalil, da ima "lepo ime". Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
VIDEO
Kaj se bo spremenilo med...
VIDEO
Kaj prinaša vstop Hrvaške...
VIDEO
Hrvaški odzivi na ratifik...
VIDEO
Ratifikacija hrvaške pris...
VIDEO
Izjave Vebra, Bratuškove...

Dodaj v

Foto: Državni zbor soglasno ratificiral hrvaško pristopno pogodbo z Evropsko unijo

Na obisku v Ljubljani Zoran Milanović in Vesna Pusić
2. april 2013 ob 07:30,
zadnji poseg: 2. april 2013 ob 16:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

Državni zbor je z 82 glasovi 'za' ratificiral hrvaško pristopno pogodbo z Evropsko unijo. "Danes je poseben in pomemben dan za obe državi," je povedala Alenka Bratušek. Zoran Milanović pa je dejal: "Ne vidim bližjega sodelavca v letih, ki prihajajo."

Državni zbor je z 82 glasovi za in 0 proti ratificiral hrvaško pristopno pogodbo z Evropsko unijo. Za ratifikacijo je bila potrebna dvotretjinska večina, a je bilo potrditev pričakovati, saj so jo podpirale vse poslanske skupine. Razprava se je začela ob 10. uri s predstavitvijo argumentov vlade in poslanskih skupin.

Po ratifikaciji so pred novinarje stopili predsednik DZ-ja Janko Veber ter oba premierja, Alenka Bratušek in Zoran Milanović. Veber je povedal, da je vključevanje Hrvaške v Evropsko unijo pomembno tako za Slovenijo kot za Hrvaško, ki je prehodila dolgo pot vključevanja v Unijo, ter da je današnji korak lahko tudi spodbuda, da se v čim krajšem času konča tudi postopek v drugih državah članicah. Povedal je, da Slovenijo in Hrvaško povezuje bogata zgodovina, Hrvaški pa je zaželel srečno na poti v EU.

"Srečno sosedi Hrvaški v novi veliki družini"
Alenka Bratušek je dejala, da je danes za obe državi pomemben in poseben dan. "Veliko ovir je bilo, a smo jih z dialogom uspešno umikali. Današnja ratifikacija je dokaz, da Slovenija razume evropsko politiko sobivanja in solidarnosti kot svojo politiko," je povedala in dodala, da je Hrvaška eden ključnih trgov in da bodo z vstopom v EU odpravljene številne administrativne ovire. "Vesela sem, da je hrvaški premier moj prvi gost, kar je tudi znak dobrih odnosov med državama," je še povedala Bratuškova in izrazila zadovoljstvo, da se je njenemu vabilu odzval tudi nekdanji premier Janez Janša.

Ob tem se je zahvalila vsem, ki so pomagali in sodelovali na tej poti, še posebej Erjavcu in Janši ter Pusićevi in Milanoviću. "Čestitam sosedi Hrvaški in ji želim srečno v novi veliki družini," je sklenila.

Milanović se je Bratuškovi zahvalil, da je omenila vse, ki so sodelovali v procesu, zato njemu ni bilo treba ponavljati, a se je vseeno še enkrat zahvalil nekdanjemu premierju Janši. "Hvala kolegom v Državnem zboru za enoglasno potrditev, to je simbolično zelo pomembna gesta," je dejal Milanović in nadaljeval, da se morata obe državi ozreti na to, kar ju obe tišči, to je gospodarska kriza.

"Imamo veliko več skupnega kot tistega, kar nas deli. Zdaj nas pravzaprav nič več ne deli," je povedal Milanović in dodal, da je sodelovanje obeh držav v EU-ju bistveno. "Ne vidim bližjega sodelavca v letih, ki prihajajo," je povedal Milanović.

"Tudi finančno krizo bomo lažje premagali skupaj"
Slovenska premierka Alenka Bratušek je ob začetku razprave poudarila, da je Evropska unija prostor, kjer se medsebojni odnosi gradijo na spoštovanju, dialogu in medsebojnem zaupanju. "Evropska pot združuje in ustvarja pomembna zavezništva, to sporočilo pa mora tudi do vseh ljudi Zahodnega Balkana," je dodala. "V drugi polovici letošnjega leta bosta Slovenija in Hrvaška odločali skupaj kot polnopravni članici EU-ja. Tam bomo govorili vsak svoj jezik in Evropa nas bo razumela. V trenutku krize pa se vprašajmo, ali mi razumemo Evropo," je še povedala premierka.

Povedala je, da širitev Unije prinaša stabilnost demokracije in gospodarsko uspešnost, kar je v našem interesu. "Tudi finančno krizo, s katero se srečujemo, bomo lažje premagali skupaj," je dodala. Današnja ratifikacija po njenih besedah kaže, da Slovenija razume evropsko politiko sobivanja in solidarnosti kot svojo politiko.

Erjavec: To je pomemben dan za Slovenijo in Hrvaško
Zunanji minister Karl Erjavec je dejal, da je danes poseben dan, in dodal, da zdaj poteka sklepno dejanje postopka ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe, "česar se Slovenija iskreno veseli". Članstvo Hrvaške prinaša nove perspektive za sodelovanje v evropskem okviru in novo kakovost v odnosih med državama. "Državi sta rešitve našli v evropskem duhu, medsebojnem zaupanju in spoštovanju, naloga obeh vlad pa je, da dosledno spoštujeta in uresničujeta dogovorjeno," je povedal Erjavec in dodal, da evropska širitvena politika ni čudežna paličica, a je odlično orodje za preobrazbo družbe in države ter prinaša razvoj in napredek na vseh področjih.

Zunanji minister je še dejal, da bo hrvaško članstvo v EU-ju v gospodarskem smislu zagotovo vplivalo na krepitev sodelovanja med državama in da se veseli pospeška, ki ga skupno članstvo prinaša v stikih med ljudmi, na področju izobraževanja in kulture, ob tem pa se tudi širi območje stabilnosti v regiji.

Erjavec se je pred glasovanjem srečal s svojo kolegico Vesno Pusić, s katero sta poudarila, da imata državi veliko skupnega na gospodarskem in političnem področju. Pusićeva je ob tem izpostavila, da gre v mnogočem za poseben trenutek za Hrvaško in edinstven primer v zgodovini, da je reševanje enega problema prineslo boljše odnose med državama, kot so bili.

Hrvaška čaka še na štiri druge članice
Slovenija je med zadnjimi državami, ki so ratificirale hrvaško pristopno pogodbo. Doslej jo je ratificiralo 22 članic, postopka ratifikacije pa niso še končali v Nemčiji, na Danskem, Nizozemskem in v Belgiji. Prejšnji teden je pripravljenost Hrvaške na članstvo v Uniji pozitivno ocenila tudi Evropska komisija, ki je v svojem poročilu izrazila prepričanje, da bo Hrvaška 1. julija zrela za vstop v Evropsko unijo. To poročilo naj bi k ratifikaciji spodbudilo tudi preostale članice Unije, ki so čakale prav na to sklepno poročilo.

Evropski komisar za širitev Štefan Füle je pozdravil soglasno ratifikacijo pristopne pogodbe Hrvaške z Evropsko unijo v slovenskem parlamentu. Na Twitterju je zapisal, da je Hrvaška tako "korak bliže članstvu v Evropski uniji", tiskovni predstavnik Evropske komisije Alexandre Polack pa je na današnji novinarski konferenci v Bruslju dejal, da se Evropska komisija veseli skorajšnjega zaključka postopka ratifikacije v vseh ostalih državah članicah EU-ja in sprejetja Hrvaške kot nove članice EU-ja 1. julija 2013.

Josipović: Ratifikacija zagotovilo za vstop Hrvaške v EU
Hrvaški predsednik Ivo Josipović je dejal, da je ratifikacija zagotovilo za polnopravno članstvo Hrvaške v Evropski uniji 1. julija in izrazil izjemno zadovoljstvo zaradi današnje ratifikacije. Kot je poudaril, je odločitev slovenskega parlamenta "potrditev dobrih, dolgotrajnih in prijateljskih odnosov s Slovenijo". "Upam, da bomo z našimi sosedi Slovenci dobro sodelovali tudi v Evropski uniji", je dejal hrvaški predsednik.

Odzval se je tudi nekdanji hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković. Dejal je, da so bili odnosi med Ljubljano in Zagrebom talci slovenske politike do Hrvaške ter poskus, da se približevanje Hrvaške EU izkoristi v prid Sloveniji pri reševanju nekaterih dvostranskih vprašanj. "Zdaj je to končano in kar zadeva Evropsko unijo smo lahko zelo zadovoljni", je ocenil sedanji poslanec HDZ in član predsedstva največje hrvaške opozicijske stranke.

Postopka ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe še niso sklenile štiri članice EU - Belgija, Danska, Nemčija in Nizozemska.

Slovenija je z ratifikacijo odlašala do memoranduma
Slovenija je z ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe k Evropski uniji odlašala zaradi tožb Zagrebške banke in Privredne banke Zagreb, ki sta jih banki vložili proti Ljubljanski banki in Novi Ljubljanski banki v imenu hrvaške vlade, ki je pooblastila aprila obnovila. Spor se sicer vleče že od leta 1995, ko je Hrvaška banki pooblastila, naj v njenem imenu vodita več postopkov izterjave izplačila dolgov LB-ja, ki jih je v 90. letih prenesla v javni dolg, nato pa prek teh bank izplačala delu hrvaških varčevalcev LB-ja Zagreb.

Po večmesečnem iskanju dogovora sta nekdanji slovenski premier Janez Janša in hrvaški premier Zoran Milanović na začetku marca podpisala memorandum z zavezo, da bosta državi vprašanje prenesenih vlog reševali v okviru nasledstva nekdanje Jugoslavije pod okriljem Baselske banke za mednarodne poravnave, Hrvaška pa bo tožbe zamrznila.

Milanović in Pusićeva s slovenskim državnim vrhom
Seje državnega zbora sta se udeležila tudi hrvaški premier Zoran Milanović in zunanja ministrica Vesna Pusić. Milanović se je pred ratifikacijo že srečal s predsednico slovenske vlade Alenko Bratušek in z nekdanjim premierjem Janezom Janšo, Vesna Pusić pa se je srečala z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem. Gosta iz Hrvaške je sprejel tudi predsednik Borut Pahor, ki ju je gostil tudi na slavnostnem kosilu v Vili Podrožnik. Kosila sta se udeležila tudi premierka Bratuškova in zunanji minister Erjavec.

Pahor meni, da je ratifikacija začetek novega procesa sodelovanja Ljubljane in Zagreba, potem ko sta državi pokazali zrelost, modrost in pogum za reševanje odprtih dvostranskih vprašanj. Ocenil je, da še niso izkoriščene vse možnosti sodelovanja med državama, predvsem v energetiki, turizmu, transportu in infrastrukturi, ter da "zgodovinske priložnosti za sodelovanje ne gre zamuditi". O gospodarskem sodelovanju so govorili tudi ob kosilu.

Milanović pa se je ločeno srečal s predsednikom SD-ja Igorjem Lukšičem in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Slednji je na srečanju poudaril, da je ravno Ljubljana na referendumu o arbitražnem sporazumu dala "odločilne glasove" za potrditev.


B. T., Al. Ma., K. S
Vlada
Hrvaška, Slovenija
Janez Janša in Zoran Milanović
Zoran Milanović in Alenka Bratušek
Janša, Milanović
Državni zbor
Zoran Milanović, Janko Veber in Alenka Bratušek
Milanović, Veber
Alenka Bratušek
Pusić, Erjavec
Državni zbor
Državni zbor
Državni zbor
France Arhar in Zdravko Rogić
Milanović, Pahor, Bratušek
Pusić, Milanović, Pahor, Bratušek, Erjavec
Pusić, Milanović, Pahor, Bratušek, Erjavec
Vila Podrožnik
Lukšič, Milanović
EU, Ljubljana
Zastave, Slovenija, Hrvaška
Milanović, Janković
Milanović, Janković
Milanović, Janković
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 02.04.2013 ob 08:28
bondi, nihče ti ni nič vzel, kakor tudi meni ni, ker Istra ni bila nikoli ne tvoja in ne moja. Tvoji pufi pa so tvoji pufi, niso moji in niso naši in tudi od gospe Bratušek ne.
olen
# 02.04.2013 ob 09:03
Za podpis potrebujejo pet minut.... Potem pa gasa delat... to je drugorazredna tema... Mene zanima bolj reševanje našega finančnega sistema
royayers
# 02.04.2013 ob 09:13
Cez brate Hrvate nabolj pljuvajo tisti, ki so vedno v prvi vrsti na koncertu Misa Kovaca, doma pa imajo komplet kolekcijo dalmatinskih klap in ostalih hrvaskih slagerjev.
royayers
# 02.04.2013 ob 08:57
Koncno! Razni bondiji pa si naj na nekem hribu zgradijo novo republiko in se ne vracajo vec v dolino.
svito-estante
# 02.04.2013 ob 12:31
Crooooo, še žal ti bo, da vas nismo blokirali!...Sedaj ste odprli vrata, da vas bodo razparcelirali
to vašo "Lijepo" deželico. A si se že kdaj vprašal zakaj si vas EU (Tukaj Slovenija ni noben faktor, da se zastopiva!) sploh želi? Zaradi kulure? Znanja? Dijamantnih rudnikov? Mogoče nafte? Gavrilović paštete?...Samo vprašaj se
obelix complicus
# 02.04.2013 ob 12:35
Če so spustili Romune in Bolgare v EU ... ne vidim prav nobenih ovir za Hravško, ki je svetlobna leta pred omenjenima članicama ... pa ne glede na to, kaj si kdo misli o naši sosedi.

Ko enkrat daš malo na stran te velike mednacionalne napetosti ... pogledaš v zgodovino ... smo vedno živeli skupaj. Tako v okviru Avstro Ogrske monarhije, kakor tudi po tem.
Nekateri zelo radi pišete o avstrijskih hlapcih. Kakšni hlapci kolegi? Tole o hlapcih je zraslo na zelnikih slovenskih panslavistov in jeremijadah Cankarja & ekipe.
Ne slabše, ampak bolje nem je bilo v AO monarhiji, kakor potem v kraljevini. Z dežja pod kap se temu reče ... s to razliko, da so naši dedje v avstrijski vojski lahko govorili slovensko ... v obeh jugoslovanskih pa ne več.

Da ne zaidem preveč s teme ... Hrvatje, dobrodošli nazaj v skupnosti evropskih narodov.
kyllingen
# 02.04.2013 ob 10:52
eh bogi überslovenci, zdaj vam je še en argument zmanjkal... zdaj se niti s tem več ne boste mogli hvaliti da smo mi v EU drugi pa ne... zdaj je izginil neprijatelj od zunaj... le koga boste zdaj krivili???...
r5
# 02.04.2013 ob 12:06
Kje se je pa zgubilo tistih preostalih 8 poslancev?
Robert Kaše
# 02.04.2013 ob 10:52
Jurša je povedal, da je Erjavec osebno, s svojim prizadevnim delom, rešil problem Slovenije in Hrvaške.
Državljani se sploh ne zavedamo, kaj imamo ...
anjago2
# 02.04.2013 ob 08:53
končno konec carinjenja na hrvaško :)
koristni
# 02.04.2013 ob 11:38
Vsi za, noben proti, .....
Pa to ne morš verjet.
royayers
# 02.04.2013 ob 11:34
Cestitke sosedom!
pravaresnica123
# 02.04.2013 ob 11:08
Če se ne motim, sem na balkonu zraven Milanoviča videl plešastega izdajalca. Pa kaj ta počne zraven???
cairns
# 02.04.2013 ob 10:46
spiridon
srpski premier Milanović in ne hrvaški premier...prosim popravite se...

Če bi že bil bi bil srbski, ker je koren besede SRB in srp. Če je ta Srb za Hrvate dober, potem je dober za vse.
ales24
# 02.04.2013 ob 12:48
Kam rinejo? Idealno bi bilo, da gremo zdaj mi ven!
Damyy
# 02.04.2013 ob 09:10
Zdaj se bo pa spet začel slovenski nacionalni šport, kateri po vrsti že....( v mislih imam še sosedu naj pes crkne....) a sami smo v totalnem dreku s to kvazi poltično elito ( lahko tudi bereš politični kriminalci).
Breathe
# 02.04.2013 ob 12:58
Mi smo si tudi predstavljali, kako bo vse drugače, bolje.
No saj je drugače, samo slabše, ne bolje.
Dobrodošli, Hrvatje (še žal vam bo).
Paperino
# 02.04.2013 ob 12:23
crooooo # 02.04.2013 ob 12:17

No, no, ti se lahko šopiriš in napihuješ, jaz sem takih tukaj gor vajen. Sicer pa še malo in vam država Slovenija ne bo predstavljala več nobene težavice. Zdaj nastopijo komaj prave težave. Zdaj boš moral svoje probleme Merklci pojasniti :)
Kot rečno vso srečo, jo boste fajn potrebovali.
pirat321
# 02.04.2013 ob 12:23
croooo, čestitke ob včlanitvi v klub.
Prav imaš: Slovenci smo krivi za vse vaše težave.
Našim komentatorjem pa: Hrvati so krivi za vse naše težave, prav imate.

Kako patetično.
pirat321
# 02.04.2013 ob 12:11
croooo: ne bi raje postali dobri sosedi kot da se obmetavamo z žaljivkami. Enako velja tudi za naše slovenske sokomentatorje. Nekateri sploh ne veste kaj je čas globalizacije in sodelovanja in iščete samo zunanje sovražnike. Katastrofa.
Branimir II
# 02.04.2013 ob 14:48
hahahah lol

Kaj cemo sad?
Kaj bomo zdaj?

How to troll each other now,....
Vitki
# 02.04.2013 ob 13:42
Da, res je zdaj nastopil čas za nove odnose med državama, zdaj nas bodo Hrvati, ki se že do sedaj niso držali mobenega dogovora še bolj jebali, kot so nas do sedaj. Ampak naše velepolitike bolj skrbi, kje bodo svoje riti namakali kot pa prihodnost Slovenije!
Paperino
# 02.04.2013 ob 12:13
crooooo # 02.04.2013 ob 12:07

Čestitke ob novem koraku v EU. Slovenija vam je dala zeleno luč. Vi, s takimi kot si ti boste pa potrebovali ogromno sreče, da se v tej uniji znajdete. Predvsem boste morali opraviti en preklop v glavah. ;)
lukey90
# 02.04.2013 ob 12:13
Nemško plenjenje hrvaške obale starts in 3, 2, 1.
šurda
# 02.04.2013 ob 11:22
Iz posta MIRNČAN-a je prebrati, da se je Jožef Jerovšek SDS
trudil z Latinščino, ubogi revež, saj še slovensko ne obvlada
prav dobro !
Baje bo Eva Irgl SDS govorila kar hrvaško !
jast123
# 02.04.2013 ob 10:47
Kakšen hlavospev ima Jurša za svojega firerja Erjavca.
Prav bolano je že od nekaterih, predvsem Erjavca, kako se "ven mečejo".
bbs
# 02.04.2013 ob 10:05
pusa svima...
smoke4fun
# 02.04.2013 ob 09:39
Super. Istra bo naša, dalmacija nemška, ostalo bojo kupil čehi... :P

Če bi bil Hrvat, bi bil 100% proti EU.

Pri nas so pa itak vse Srbi kupil... :\
Senna-Maze 28
# 02.04.2013 ob 09:00
Hehe kolega bondi, ti si pa hud danes. :)
paganinis
# 02.04.2013 ob 16:14
daj umaknte slike k se mi kozla
kjersoncenezaide
# 02.04.2013 ob 14:29
barezi
današnji hrvati,kakor tudi slovenci,srbi in italijani in večina evropskih narodov,so po genetskih zapisih precej pisana mešanica vsega živega,tudi slovenci imajo v sebi zraven slovanske precej keltske,latinske,nemške in pa tudi verjetno še turške,avarske,hunske i.t.d. krvi.
Anzi23
# 02.04.2013 ob 14:22
Še žal jim bo.
pfc
# 02.04.2013 ob 13:52
MIRNČAN

"Romunija,Bolgarija v EU..."
"So jih spustili v EU samo zaradi Grčije...."

Ni res.Napaka.Romunija in Bolgarija sta v EU-4.rajh samo zaradi Rusije.Čista politična poteza EU kapitalistov,ki nima nobene zveze z ekonomijo.
walterperoaroma
# 02.04.2013 ob 13:00
ko vam bodo zjebali ribištvo
ta ponos lipe vaše
bote občutili prednosti vstopa v eu
pirat321
# 02.04.2013 ob 12:27
Ja enim na naši strani in drugim na hrvaški strani bo odslej velik otežje, ker bodo spoznali, da za vse sranej v državah morda pa le niso krivi sosedje ampak bo potrebno pomesti pred domačim krajem.
Časi zunanjih sovražnikov so minili, bo treba delat, trdo.
manrose.
# 02.04.2013 ob 11:40
Slovesnosti se je udeležil tudi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je v znak dobrih sosedskih odnosov predal zunanji ministrici Republike Hrvaške Vesni Pusič svojo bogato zbirko protestnih diplomatskih not, ki jih je poslal na Hrvaško v času, ko je bil še večni minister. Pušičeva je dejala, da gre nedvomno za lepo in široko zbirko, na katero je lahko g. Rupel ponosen. "Vsi se bomo spomnili Ruplovih diplomatskih not" je dodala Pušičeva, Dimitrij Rupel pa je dejal, da bo premislil o morebitni sestavi skladbe iz teh not in izdaji prvenca na zgoščenki. Ministrica Pušičeva mu je zaželela pri tem veliko sreče.
PONOS
# 02.04.2013 ob 10:56
Do zdaj je bila ena država še dokaj neodvisna po juliju bo tudi Hrvaška postala suženj.
Kar se pa tiče pufov jih imamo zaradi kreditov na lepe oči ki so jih ustvarili načrtno da se spravi Slovenijo v suženjstvo...
smoke4fun
# 02.04.2013 ob 09:43
Drugače bo super, da se bomo spet brez kolon vozili na morje, še bolje pa bo, ko bodo padle meje v glavah nekaterih ljudi.
bozo.miklavc
# 02.04.2013 ob 23:55
Slika 29: se mi tdi, da se je Jankovič zelo postaral ;). Ja tako je to Zoki. Če preveč kradeš te karma ubije (samo poglejte Zidarja in Tovšakovo), če že pravosodje ne deluje....
kjersoncenezaide
# 02.04.2013 ob 14:13
barezi
v osnovi si lahko podaš roko s tistimi hrvaškimi ekstremisti ki trdijo da so slovenci alpski hrvati,ti trdiš nasprotno,v osnovi ste bratje po krvi,pa dober material za naci vrtec
kjersoncenezaide
# 02.04.2013 ob 12:15
hrvaška je za slovenijo ena najpomembnejših gospodarskih partnerk,na hrvaško slovenija več izvozi kot uvozi,čisto drugače kot naprimer z avstrijo za katero smo samo napol kolonija in windische balkan scheisse,pa na hrvaškem imajo slovenci več kot 100.000 vikendov,hrvati pa tudi dosti dobijo od slovenskih turistov,pa še cel kup mešanih družin ki živijo ob meji,rezime vsega skupaj je da sta slovenija in hrvaška gospodarsko in življensko precej povezani.Tisti ki nekaj bluzite o meji na kolpi proti balkanu,ste verjetno hvaležni da ste lahko avstrijski hlapci.
toolovaj
# 02.04.2013 ob 11:44
Kaj pravijo "brothers Podobnik & Joras"?
Pogletje koliko je naprodaj zemljišča obb Dragonji.
MIRNČAN
# 02.04.2013 ob 11:03
hahahaha Jerovšku se latinščina zatika
Robert Kaše
# 02.04.2013 ob 11:00
No, Mödi je to lepo povedal in se zahvalil celo Janši.
heavyd
# 02.04.2013 ob 10:17
pusi svima.
sonne
# 03.04.2013 ob 11:35
Mislila sem da se je zoran jankovič umaknil iz državne politike..
zakaj pa potem sprejema tuje državnike? res čudno....
mogoče res nekateri politiki v tej državi mislijo.. da je ljudstvo
neumno.. ali pa se iz nas norčujejo kot je dejal goran klemenčič...
bbs
# 03.04.2013 ob 08:46
to poglavje je potrebno zapreti.

v slovenijo prifde Troika, v Hrvaško pa IMF.

oboji smo bankrotirali, torej smo isti = kruta realnost.
kjersoncenezaide
# 02.04.2013 ob 13:59
štetje v istri leta 1910,takrat ko je bila še avstroogska,hrvati 41,6%,italijani 36,5%,slovenci 13,7% prebivalstva,zdaj pa pišite kdo je komu ukradel istro,v osnovi so edino nahebali italijani ki so morali zapustiti istrsko obalo,kjer so večinoma živeli in tvorili veliko večino med prebivalstvom, vse od pole do capodistrie.Zdaj pa minusirajte,ker resnica osvobaja tiste, ki so jo sposobni prebavit.
kozi
# 02.04.2013 ob 13:40
Ne razumem, zakaj imajo naši politiki tako orgazmične izjave !?
Še ko smo bili mi na tem, niso bili tako navdušeni.
Aja pa ta win-win fora.... Kakšen win smo dobili?
Ori
# 02.04.2013 ob 12:02
Moje mnenje je, da Hrvatom s tem nismo naredili prav nobene usluge, prej nasprotno.
Kazalo