Povod za pobudo Evropskega parlamenta za dan spomina na žrtve terorizma je bil teroristični napad leta 2004 v Madridu, v katerem je umrlo 191 ljudi, ranjenih pa je bilo 1.800. Foto: EPA
Povod za pobudo Evropskega parlamenta za dan spomina na žrtve terorizma je bil teroristični napad leta 2004 v Madridu, v katerem je umrlo 191 ljudi, ranjenih pa je bilo 1.800. Foto: EPA

Kot je ob tej priložnosti dejala evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malström, nas lanski tragični dogodki na Norveškem opominjajo, kako resnična je grožnja terorizma.

"Tragični dogodki na Norveškem julija lani, ki so privedli do smrti toliko mladih ljudi, so bili boleči za vse nas. Opominjajo nas, da grožnja terorizma ostaja zelo resnična," je ob današnjem dnevu zapisala Malströmova. Po komisarkinih besedah se je treba sporočilu uničenja in obupa zoperstaviti, vendar pa naših dejanj ne sme nikoli voditi strah, temveč vrednote.

Pozornost bolj usmerjena v napadalce kot v žrtve
Malströmova je zatrdila tudi, da bodo preživeli še naprej igrali pomembno vlogo pri zoperstavljanju terorizmu in širjenju sporočila o nenasilju in spravi, da bi tako preprečili trpljenje drugih. "Solidarnost, strpnost in trdno prepričanje o spoštovanju temeljnih pravic morajo ostati naša vodilna načela," je prepričana evropska komisarka.

Kot so sporočili iz Bruslja, je vsak mesec na stotine ljudi žrtev terorizma po vsem svetu. Večinoma so to prav tisti, v imenu katerih teroristi trdijo, da se borijo. Toda pozornost medijev in javnih razprav se še vedno preveč osredotoča na napadalca, teroristične organizacije in njihove kriminalne cilje, a premalo na žrtve.

Povod za zaznamovanje napada v Madridu 2004
V Bruslju so tudi spomnili, da je Evropska komisija že sprejela vrsto ukrepov za zagotovitev minimalne ravni pravic, podpore in za zaščito vseh žrtev terorizma v Evropi, ne glede na to, od kod prihajajo. Prav tako pa komisija s številnimi projekti zagotavlja finančno podporo projektom, namenjenim pomoči in zaščiti žrtev terorizma.

Povod za pobudo Evropskega parlamenta za dan spomina na žrtve terorizma je bil teroristični napad leta 2004 v Madridu, v katerem je umrlo 191 ljudi, ranjenih pa je bilo 1.800. Cilj je pokloniti se vsem tistim, ki trpijo za posledicami terorističnih napadov v imenu neke ekstremistične ideologije.