Vsak voditelj je na klop položil mak z zastavo svoje države. Foto: Reuters
Vsak voditelj je na klop položil mak z zastavo svoje države. Foto: Reuters
Vrh EU o prioritetah in delitvi mest

Pred vrhom Evropske unije so predsedniki in premierji 28 držav članic Unije potrdili, da je spomin na "veliko vojno" nedotaknjen. Priča zaveze bo ostala klopca miru, na katero so voditelji položili mak kot varuhi zavesti, ki bedi nad tem, da ne bi Evropejci nikdar več kot mesečniki korakali v vojno. Slovenijo je zastopal predsednik Borut Pahor.

"Kot človek bi tukaj rad molčal - v spomin na vse tiste, ki so na teh poljih za vselej obmolknili. Kot predsednik Evropskega sveta bom poskušal govoriti, ne v svojem imenu, temveč v imenu vseh nas," je Herman Van Rompuy začel nagovor ob klopci miru, nedaleč stran od vrat Menin, spomenika na mestu, od koder so vojaki korakali v flamske jarke smrti.

Pri tej slovesnosti po Van Rompuyevih besedah ne gre za konec vojne, za bitke ali zmago, gre za vprašanje, kako se je sploh lahko zgodil ta brezglavi pohod v brezno, to korakanje mesečnikov v vojno; gre za milijone mrtvih na vseh straneh, vseh frontah. Prva svetovna vojna je zahtevala okoli 16 milijonov življenj, na flamskih poljih okoli 400.000.

"Štiri generacije so se zamenjale. Sto let je minilo. A naš spomin je nedotaknjen. Danes tukaj, vsi skupaj, predstavniki 28 združenih držav, to potrjujemo. Smo varuhi zavesti," je poudaril Van Rompuy. Priča o tem bo ostala preprosta okrogla klopca miru, simbol evropskega kroga, ob kateri je vsak voditelj simbolično posadil keramični mak, simbol smrti pa tudi ljubezni, z zastavo svoje države.

Voditelji so po slovesnosti začeli večerjo, na kateri razpravljajo o strateškem načrtu prednostnih nalog Unije v prihodnjih petih letih. To so rast, zaposlovanje in konkurenčnost, zaščita državljanov, energetska unija, unija svobode, pravice in varnosti ter krepitev vloge Unije kot globalne igralke.

Vrh EU o prioritetah in delitvi mest