Frontex bo še povečal svoje delovanje na grški meji. Foto: EPA
Frontex bo še povečal svoje delovanje na grški meji. Foto: EPA

Agencija Evropske unije za varovanje zunanjih meja Frontex bo razširila svoje dejavnosti v Grčiji. Kot so pred dnevi pojasnili na sedežu agencije v Varšavi, bo delovno območje novega Pozejdona ostalo enako, se bo pa povečal poudarek na varnostnih preverjanjih migrantov, ki prihajajo na grške otoke.

Operacija bo sčasoma štela 376 policistov in prevajalcev, med katerimi bodo strokovnjaki za varnostno preverjanje, odkrivanje tihotapcev in ponarejenih dokumentov ter odvzem prstnih odtisov.

V Slovenijo je danes do 18. ure vstopilo 2.056, od sredine oktobra pa skupno 367.430 prebežnikov.


Po grožnjah Grčija le zaprosila za enote

Grčija je nedavno - po dolgotrajnih prerekanjih in na koncu celo grožnjah z začasno izločitvijo iz schengenskega območja - le zaprosila za uporabo enot za hitro posredovanje v okviru Frontexa, imenovanih Rabit. Po uradni prošnji so stekli pogovori predstavnikov Aten in agencije ter priprava operativnega načrta, še letos pa se bo dejavnost torej tudi dejansko razširila.

Evropska komisija je sicer sredi decembra predstavila sveženj ukrepov za izboljšanje nadzora na zunanji meji. Ključen je predlog za vzpostavitev evropske mejne in obalne straže s pravico do posredovanja na problematičnem delu zunanje meje članice tudi brez njenega povabila.