Evropska unija
Britanski poslanci iz različnih političnih strank so v ponedeljek v uradu britanske premierke Therese May vložili peticijo za izvedbo drugega referenduma o brexitu, pod katero se je podpisalo več kot milijon ljudi. Foto: Reuters
Britansko premierko čakajo zelo naporni dnevi, ko bo v parlamentu iskala podporo za dogovor z Brusljem. Foto: AP

Dodaj v

Generalni pravobranilec: London lahko enostransko konča brexit in ne zapusti EU-ja

Britanski parlament začenja burno razpravo o dogovoru
4. december 2018 ob 10:59
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Velika Britanija lahko enostransko, torej brez odločanja drugih držav članic, umakne napoved odhoda iz Evropske unije, je v svojem mnenju, ki sicer ni zavezujoče za Sodišče EU-ja, sporočil generalni pravobranilec Sodišča EU-ja.

Dokler procesa dogovora o ločitvenem dogovoru ni formalno zaključen, je ta možnost na voljo, je dejal Manuel Campos Sanchez-Bordona. To možnost je preučeval, potem ko se je skupina škotskih politikov obrnila na sodišče z vprašanjem, ali lahko Velika Britanija odpove oz. konča brexit brez soglasja drugih držav članic EU-ja. Pravobranilčevo mnenje je za Sodišče EU-ja pomembno in sodniki mu običajno tudi sledijo, ni pa nujno. Razprava na sodišču je potekala pretekli teden, odločitev sodišča pa bo znana v kratkem.

Pravobranilec Sodišču EU-ja v svojem mnenju predlaga, da za 50. člen Pogodbe o Evropski uniji (PEU) ugotovi, da dovoljuje enostranski umik obvestila o nameravanem umiku iz EU-ja. V skladu z določili tega člena se namreč formalno sprožijo postopki za prenehanje članstva v EU, ki traja dve leti. Velika Britanija ga je sprožila 29. marca lani, zaključila pa naj bi ga 29. marca prihodnje leto.

Pravobranilec je v svojem podrobnem mnenju pojasnil predvsem, da je umik iz mednarodne pogodbe že po definiciji enostransko dejanje države pogodbenice in manifestacija njene suverenosti. Umik tovrstne odločitve o umiku iz mednarodne pogodbe pa bi prav tako bila manifestacija suverenosti države pogodbenice, ki se pač odloči, da spremeni svojo prvotno odločitev.

Za umik odločitve o odhodu iz EU-ja je sicer določenih nekaj pogojev – o tem mora formalno obvestiti Evropski svet in spoštovati mora nacionalne postopke v skladu z ustavo. Ker je bila v primeru napovedi odhoda Velike Britanije iz EU-ja potrebna potrditev v parlamentu v Londonu, bi bila potrebna tudi potrditev parlamenta o umiku te odločitve.

Poleg tega je ta umik mogoč le v obdobju dveh let, kolikor jih 50. člen PEU-ja predvideva za dokončanje postopka o odhodu članice iz EU-ja. Prav tako je treba spoštovati načela izpolnjevanja pogodbenih določil v dobri veri, da bi se preprečile zlorabe postopka po tem členu.

Pobudo za presojanje o tem vprašanju je na škotsko sodišče skupaj z drugimi poslanskimi kolegi vložil škotski poslanec Andy Wightman. Zadeva je pred Sodišče EU-ja prišla na začetku oktobra, v Luxembourgu pa so se odločili za pospešeno proceduro, da bi dosegli odločitev še pred 29. marcem 2019, torej pred predvidenim brexitom.

Danes začetek burne razprave v britanskem parlamentu
Mnenje pravobranilca je sovpadlo z današnjim začetkom večdnevne razprave v britanskem parlamentu, kjer bo na tnalu dogovor o izstopu iz EU-ja. Kot kažejo napovedi, čaka britansko premierko Thereso May težka naloga prepričevanja, kajti za zdaj ne kaže, da bi imela med njimi dovolj podpore glede dogovora.

Campos Sanchez-Bordona je v današnjem mnenju tudi pojasnil, da ne gre zgolj za akademsko razpravo, kot to trdi britanska vlada, ampak gre za pravno vprašanje, ki bo lahko imelo tudi praktične posledice. Med drugim je pravobranilec zavrnil možnost, ki sta jo zagovarjala Evropska komisija in Svet EU-ja, da je umik odločitve o odhodu iz EU-ja mogoč le po soglasju v Evropskem svetu. Umik s soglasjem odhajajoče članice je sicer mogoč, vendar pa ni pogoj za možnost enostranske odločitve članice o umiku napovedi odhoda, je še poudaril Campos Sanchez-Bordona v svojem mnenju.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
grenadir
# 04.12.2018 ob 11:33
Jp... Temu se reče zahodna demokracija... Še dobro, da imajo drugod po svetu zdrave in racionalne diktature.....
bleeeee
# 04.12.2018 ob 13:06
In zanikajo voljo vecine, ki je glasovala za izstop. Pohodimo demokracijo, saj je pase nasim liberalnim pogledom.

Zakaj? Kaj je bolj demokratičnega kot to, da volilno telo po dveh letih dobi možnost, da še enkrat odloča, tokrat ob polnem poznavanju dejstev in zavedanju, da se demagogi tipa Farage in Johnson slej ko prej poskrijejo v svoje luknje, zavoženo situacijo pa morajo reševati ostali?
stotrideset
# 04.12.2018 ob 19:04
tipično britansko - polni sami sebe, kot filana paprika, samo čakam, kdaj jih bo razneslo od nadutosti....
Robiland
# 04.12.2018 ob 12:56
In zanikajo voljo vecine, ki je glasovala za izstop. Pohodimo demokracijo, saj je pase nasim liberalnim pogledom.
deimos
# 04.12.2018 ob 11:55
Potem pa nekoga tozit za povzrocene stroske za prazen NIČ.
džeko
# 04.12.2018 ob 13:20
Čim prej greste tem bolje.......ali pa ugotovijo da so diktatura in ostanejo. Demokracija..bla bla, ko jim paše.
bleeeee
# 04.12.2018 ob 12:26
Jp... Temu se reče zahodna demokracija...

Kaj točno se ti pa tule zdi nedemokratično?
RenatoP
# 04.12.2018 ob 12:08
Upam da te birokrati ne bojo spet premestili vseh tistih agencij nazaj na otok.
maček Tom
# 04.12.2018 ob 11:48
to bi bilo najbolje za vse !
Springbok
# 05.12.2018 ob 08:51
O temu, da je Mayeva včeraj izgubila tri glasovanja v spodnjem domu se pa ne piše. Nahujše je bilo, da je izgubula glasovnaje v katerem ji paralament očita, da vlada žali parlament (contempt) , s tem ko prekriva pravno mnenje o (škodljivih) posledicah brexita. Ker je proti Mayevi glasovala tudi severnoirska DUP, Mayave danes dejansko vodi manjšinsko vlado.

Vendar ne, še vedno se lepijo linki do Farragovih laži o s soncem obsijanih livadah, kjer se pasejo samorogi. Zanikanje realnosti.
anny22
# 04.12.2018 ob 19:27
Vsi vidni zagovorniki brexita so odstopili ali se poskrili v mišje luknje, ko je bilo potrebno izvesti zahteven pogajalski proces, iz katerih pa kljub temu bevskajo na Mayevo, ki se je lotila dela.

Kolega tam zgoraj ima prav, da bi trenutno večina glasovala proti brexitu.
zapravico
# 04.12.2018 ob 17:16
Zanimivo je to,da je večina britancev proti bexitu
zapravico
# 04.12.2018 ob 17:18
Angleže skrbijo carine,zato iz brexita ne bo nič
vranek
# 05.12.2018 ob 09:28
El Cartel, seveda, pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni. Izkorisca polozaj, da mu ni treba.....
Uf, ti si pa res hudicev odvetnik. Tak s plasnicami. ste eni odbiti, da to ni res!
Kotol
# 04.12.2018 ob 12:40
Saj je demokracija, samo ne v pozitivnem smislu. Demokracija pač ni vse dobro.
el CARTEL
# 04.12.2018 ob 20:09
bruselj še vedno fantazira kako bodo britanci ostali v EU.

koga briga če lahko, to se pač ne bo zgodilo.

boljše vprašanje je, če bodo dosegli ta slab dogovor, ki bo pomenil da so v nekih vicah - še vedno podvrženi EU zakonom, v prvih letih ne smejo sklepati prostotrgovinskih sporazumov.

skratka upam da dogovor pade iz gredo ven na vrat na nos
el CARTEL
# 04.12.2018 ob 20:11
anny22 @ večina bi k večjemu glasovala proti takemu - za britanijo slabem - brexitusicer farange je politik in izkorišča pozicijo (da njemu ni potrebno voditi dogovorov)
tupamaross
# 04.12.2018 ob 18:32
Enkratno. Sploh ne izstopi iz Evropske Unije ter se pridruži
Italiji, Grčiji, Franciji... Srečna Nemčija.
QUENDI
# 06.12.2018 ob 10:19
....in tako je na pravnih interpretacijah propdlo Rimsko cesarstvo ....prej Republika....še prej Kraljevina....še prej nepomembna naselbina.....
Kazalo