Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 19 glasov Ocenite to novico!
Barnier
Barnier si želi čimprejšnjega začetka uspešnih pogajanj. Foto: Reuters
Theresa May
Britanska premierka je bila po volitvah primorana v iskanje podpore pri severnoirskih unionistih, s katerimi naj bi oblikovala koalicijo. Foto: Reuters

Dodaj v

Glavni pogajalec EU-ja Londonu: "Lahko začnemo že jutri zjutraj"

Mayeva popoldne v Parizu
13. junij 2017 ob 15:19,
zadnji poseg: 13. junij 2017 ob 22:04
Bruselj/London - MMC RTV SLO, STA

Glavni pogajalec EU-ja za brexit Michel Barnier je Veliko Britanijo opozoril, naj ne "izgublja časa", pogajalec Evropskega parlamenta Guy Verhofstadt pa od britanske premierke Therese May zahteva razjasnitev pogajalskega stališča.

"Skrbi me, da čas teče, teče hitreje, kot mislimo. Vprašanja, s katerimi se bomo morali spopasti, so namreč zelo kompleksna," je poudaril. "Za oblikovanje pogojev za urejen izstop bomo potrebovali več mesecev (...) zato ne izgubljajmo časa," je še dejal Barnier v svojem prvem intervjuju za evropske časopise, v katerem je obžaloval, da so od sprožitve 50. člena Lizbonske pogodbe in s tem začetka pogajanj minili že trije meseci.

Ob tem je dejal, da je drugih 27 držav članic "pripravljenih"."Lahko začnemo že jutri zjutraj, ta teden, 19. junija, kot sem predlagal." Po njegovih besedah si v Bruslju želijo čimprejšnjega začetka uspešnih pogajanj. "Zato pa potrebujem britansko delegacijo z vodjo, ki bo stabilna, odgovorna in bo imela mandat," je dejal in dodal, da "ne more začeti pogajanj sam s seboj".

Ob tem je dejal, da želi dogovor skleniti do oktobra 2018, kar bi omogočilo parlamentom posameznih držav članic in Evropskemu parlamentu, da bi imeli dovolj časa za potrjevanje dogovora, da bi potem lahko Velika Britanija unijo zapustila do konca marca 2019, ko se izteče dvoletni rok za pogajanja.

Verhofstadt: Negotovost ne more več trajati
Pritisk na London stopnjuje tudi pogajalec Evropskega parlamenta Verhofstadt, ki je od britanske vlade zahteval, naj razjasni svoje stališče do pogajanj o brexitu. "Nestrpno pričakujemo stališče britanske vlade do pogajanj. Negotovost ne more več trajati," je na Twitterju zapisal evropski poslanec iz vrst liberalcev (ALDE).

"Z brexitom EU ne bodo zapustili zgolj torijci, ampak celotno Združeno kraljestvo. Slišan mora biti glas vseh," je dodal glede četrtkovih volitev. Na volitvah po njegovih besedah ni bila izražena podpora trdemu brexitu, vendar pa je odgovornost britanske vlade, da ga upošteva.

Kot poroča Daily Telegraph, naj bi se nekateri ministri konservativne vlade na skrivaj sešli s predstavniki opozicijskih laburistov in z njimi razpravljali o omilitvi stališč Mayeve do priseljevanja, evropske carinske unije in enotnega trga v pogajanjih o brexitu.

Mayeva z vodjo unionistov
Mayeva se je sešla z vodjo severnoirskih unionistov (DUP) Arlene Forster, s katerimi naj bi konservativci sestavili vlado. Fosterjeva je po srečanju dejala, da pogovori o podpori manjšinski vladi napredujejo in bodo najverjetneje kmalu zaključen, Mayeva pa pogovora ni komentirala, niti ga ni omenila na ustanovnem zasedanju parlamenta, kjer je imela nagovor.

Pred srečanjem z Mayevo se je Fosterjeva že sešla s svojimi desetimi poslanci v parlamentu. Vodja DUP-ja je v ponedeljek obljubila, da bo skupaj s stranko skušala "pomagati vrniti stabilnost državi v tem času sprememb".

Nekdanji premier iz vrst konservativcev John Major pa je danes dejal, da je "pazljiv" in "v dvomih" glede načrta Mayeve z DUP, saj ga skrbi, kako bo to vplivalo na mirovni proces na Severnem Irskem. Po njegovem je treba premisliti o oblikovanju manjšinske vlade brez DUP. Kot je pojasnil za britanski BBC, bi lahko koalicija z DUP ogrozila kredibilnost britanske vlade, ki se predstavlja kot "pošten pogajalec" na Severnem Irskem, kjer se nadaljujejo pogovori o oživitvi dogovora o deljeni oblasti.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
Hijena
# 13.06.2017 ob 16:03
Čimprej naj spokajo iz EU-ja
nelon
# 13.06.2017 ob 16:13
Anglezi itak paktirajo zgolj z ZDA...cimprej ven z njimi
Nikec3
# 13.06.2017 ob 16:11
Vržite jih ven.
Olorin
# 13.06.2017 ob 16:14
Vi lahko, oni se morajo pa se ene 4 leta dogovarjat.
Yanez
# 13.06.2017 ob 16:15
Britanci imajo totalni matriarhat:
- Elizabeta II., kraljica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske
- Theresa May, premierka Združenega kraljestva, predsednica vladajočih torijcev
- Arlene Forster, predsednica severnoirskih unionistov, koalicijskih partnerjev v konservativni vladi
- Nicola Sturgeon, premierka Škotske, predsednica škotskih nacionalistov
anny22
# 13.06.2017 ob 16:38
Pogajalci EU držijo VB za cojones. Angleži še lovijo sapo od volilnega šoka, ti bi se pa čez eno uro začeli pogajati. Ulovili so jih v najšibkejšem trenutku.
FolkloraS
# 13.06.2017 ob 17:51
Še kar visijo notri!
politik kritik
# 13.06.2017 ob 16:07
V angliji ga ornk biksajo. Prvo letošnje četrtletje so mel le 0,2 odstotno rast BDP. To je direktna posledica visoke inflacije (zmanjšanje domače potrošnje zaradi, višanja cen dobrin), ki pa je posledica padca funta takoj po Brexitu. Padec funta se je zgodil tudi prejšnji teden. In praktično so Britanci že na robu recesije samo zaradi inflacije...Pa tu govorimo še zmerom vse o kratkoročnih posledicah Brexita, ki se sploh še ni začel. Čez kakšno leto ali dve se bodo začele potem kazat posledice na dolgi rok. Kot je npr. zmanjšanje tujih investicij zaradi nekonkurenčne ekonomije, sledil bo padec zaposlenosti, potem se bodo zvišali davki za navaden folk in pufanje, da bodo subvencioniral še obstoječe firme itd. Seveda bodo sledili nemiri in protesti.

Pol dela zdej ženska koalicijo s Severno Irsko stranko, ki je pokrajina ki bo najbolj prizadeta ob Brexitu (ponovna vzpostavitev mej). Seveda bodo EU pogajalci najbolj pritisnili na ta del Britanije in Severno Irska stranka se bo ustrašila ker ji bo na domačem terenu zagorelo pod nogami. In koalicija se bo v trenutku zrušila. Potem nekatere ankete že kažejo, da Corbyn že celo vodi pred Mayevo itd., itd..

Jaz mislim, da bo tu prišlo enostavno do še enega referenduma o EU in bodo gladko zavrnili izstop. Jasno mi ni samo kako do tega še ni prišlo....
sisoruen
# 13.06.2017 ob 18:48
Tem Britancem še vedno ni jasno, kaj se pravzaprav dogaja. Dejansko bo Britanija, ko bo brexit mimo, seveda če bojo vztrajali pri tem, kar so do sedaj zagovarjali, dosegli najnižjo točko v svoji zgodovini. Nekoč svetovni imperij, po brexitu pa dejansko neka nepomemban država.

Tisti, ki sedaj pametujete o tem, kako se te pritance kao kaznuje vam tudi ni nič jasno. Predvsem to, da se Britancem EU vseskozi prilagajala, tudi na koncu, ko je EU dejansko pristala na vse pripombe Cameronove vlade, ampak kaj, ker so butli svojim tako oprali možgane, da jih potem niso uspeli več prepričati, da glasujejo za obstanek. Tako da britanci so si sami in samo sami krivi. EU je naredila svoje, če se pač Britanci imajo za tako pametne, naj pač grejo ven in adijo. Po hitrem postopku in sevead pod pogoji, ki ji postavi EU, kaj pa drugega?
Springbok
# 13.06.2017 ob 18:01
Mayeva je kot fant, ki ga zbudi budilja po prekrokani noči, fantovščini, in ji ga opoldne čaka poroka z dekletom, v katero ga je prisili nevestin oče s puško. Takoimenovani shotgun wedding. Ljubitelji westernov vedo.

Ženin bi seveda najraje razbil nič krivo budilko, in dan svoje poroke prespal. Da le svati Brexiterji odidejo. In da ne vidi EU pogajalcev. Glavobol je hud. Še en gin tonic za pogum, saj se klin s klinom izbija. Hard brexit, soft brexit. Vseeno. Pustite me. Kakšna pogajanja.

Ne. Vstati bo potrebno. Sicer pride tast Farrage s pištolo.

In začeti pogajanja. Shotgun ločitev :-)
Seesaw
# 13.06.2017 ob 17:47
Torej dokler so placevali milijarde, so bili v redu, sedaj pa naj se cimprej spokajo?

Zakaj pa so aktivirali 50. člen lizbonske pogodbe, če niso pripravljeni na pogajanja?
Awesomeness
# 13.06.2017 ob 18:49
Tresejo se kot prvošolčki pri prvem nareku ali kontrolki. Sedaj panično iščejo podporo povsod. Nikoli mi ti otočani niso bili najbolj pri srcu.
Springbok
# 13.06.2017 ob 17:23
Brexit je skok iz letala brez padala.
Trd pristanek.
politik kritik
# 13.06.2017 ob 16:10
Interes EU pa je jasen. Kaznovanje, kaznovanje in še enkrat kaznovanje. EU sedaj kaznuje britanijo in s tem kaže ostalim morebitnim neposlušnim članicam kaj se zgodi če izdaš "mamo".
DAbears
# 13.06.2017 ob 22:53
Ivo lola
Kar izvoli rusija ali koreja te z odprtimi rokami cakata tvoji najlubsi drzavi
ajvard
# 13.06.2017 ob 20:42
prej kot otrok prizna, da je naredil pizd***, bolje je.

Britancem to ne potegne. spominjajo me na noje.
Lunos
# 13.06.2017 ob 20:27
En hard brexit, prosim!
Dr. Kumrovec
# 13.06.2017 ob 16:53
Že ptički čivkajo, da je bil brexit strel v koleno! No kaj pa sedaj? Je zmanjkalo poguma tem zdraharjem iz otoka? Hahaha.

Dokler ne poravnajo dolg do zadnjega centa upam, da jih bodo naši pogajalci naučili kozjih molitvic!
Springbok
# 13.06.2017 ob 21:26
@ - malidelničar: shotgun wedding - fant spi s punco. Zanj je to one night stand. Ona misli resno. Morda celo zanosi. Njen fotr fantu s puško zagrozi: poroka ali smrt. V nekaterih zahodnih puščavskih zveznih državah ZDA v 18. in 19. Stoletju dopustna praksa, da se prekrije sramota predzakonskega seksa. Pravna praksa je tedaj štela, da ima fant prosto izbiro: poroka ali strel.
malidelnicar
# 13.06.2017 ob 19:31
Springbok- lahko malce več poveš o 'shotgun wedding'? :)
Ne resno. me zanima :)
svabo
# 13.06.2017 ob 19:29
Trumpovski populistični primitivno desničarski ideološki model je ne samo združil Evropejce po nekaj desetletjih. Celo Angleške konservativce je razklal kot mina.
Haha Evropski pogajalec vrhunsko dozira in priliva na ogenj. Konservativci bodo razpadli kot atom v Cernu.
el CARTEL
# 13.06.2017 ob 19:28
lepo da so v bruslju vzeli richarda dawkinsa kot pogajalca
Svit-1
# 13.06.2017 ob 17:37
Mayeva bo pri Macronu prepozna! Ga je že dovolj zgodaj preparirala frau Merkel
mlamat
# 13.06.2017 ob 16:45
EU se nima namena pogajati, saj hočejo na vsak način preprečiti, da še kateri drugi državi pade na pamet kaj podobnega. Zato je tudi datum začetka popolnoma irrelevanten.

Barnier je pred kratkim dejal da bodo pogajanja potekala v dveh fazah. V prvi fazi po Britanija morala sprejeti vse zahteve EU-ja, v drugi fazi pa bo Britanija predstavila svoje želje. Takšna bodo torej "pogajanja". :)
izo
# 14.06.2017 ob 09:49
Glavni pogajalec EU-ja Londonu: "Lahko začnemo že jutri zjutraj"

in to bomo poslušali naslednih 10 let, kot pri naši javni upravi..
ogenj
# 14.06.2017 ob 05:19
men sam ni jasno!, za vse te pragmatične liberalce! obnašajo se s sovraštvom do angležev. kot, da ne bi obstojala prav normalna civilizacijska razveza dveh zakoncev !
zmrdamačkon
# 13.06.2017 ob 22:04
https://www.youtube.com/watch?v=pvqNBo7O
2A0
vojislav-novak
# 13.06.2017 ob 20:59
Naj se že enkrat poberejo, zdraharji. Predolgo so v EU delali zgago, na vsakem koraku zase zahtevali izjeme, zavirali integracijo, zanimal jih je samo prosti trg dobrin, medtem ko so se poskušali izmakniti čisto vsem obveznostim. Ne potrebujemo jih.

Adijo Angleži, pa lepo se imejte.
ajvard
# 13.06.2017 ob 16:51
."Lahko začnemo že jutri zjutraj, ta teden, 19. junija, kot sem predlagal."

?
Ivo Lola
# 13.06.2017 ob 17:43
Gremo še mi ven!
brain2k
# 13.06.2017 ob 16:17
"Glavni pogajalec EU-ja Londonu: "Lahko začnemo že jutri zjutraj""

Torej dokler so placevali milijarde, so bili v redu, sedaj pa naj se cimprej spokajo? Malo bolj spostljiv pa bi lahko bil tale Michel Barnier... Sicer pa se mu vidi da tip nikoli ni nic delal v zivljenju...razen pametoval.
Kazalo