John Dalli z izjavami in potezami napoveduje, da iz Bruslja ne bo odšel brez trušča. Foto: EPA
John Dalli z izjavami in potezami napoveduje, da iz Bruslja ne bo odšel brez trušča. Foto: EPA

64-letni Maltežan bo kljub odstopu prihodnja tri leta prejemal 45 odstotkov svoje zadnje mesečne plače, ki je bila okoli 20.000 evrov.

Za dve leti in pol opravljanja funkcije evropskega komisarja bo Dalli po izteku omenjenih treh let začel prejemati posebno evropsko pokojnino, in sicer bo ta znašala 11,4 odstotka zadnje mesečne plače.

Vedel za vplivanje na zakonodajo, a ni ukrepal
Dalli je odstopil s komisarskega položaja, potem ko je evropski urad za boj proti goljufijam Olaf ugotovil, da je Dalli vedel za poskuse pridobivanja finančnih koristi v zameno za vpliv na evropsko tobačno zakonodajo, pa ni storil ničesar.

"Ne prenesem, da ljudje govorijo, da je primer končan, medtem ko se zame še začel ni," Dalli odločno zavrača vse obtožbe. Zdaj se je dolgoletni minister konservativnih vlad na Malti po pomoč obrnil na Evropski parlament, kjer želi oprati svoje ime.

Barroso: Odstopi ali pa boš zamenjan
"Vstopil sem v pisarno gospoda Barrosa, ki mi je rekel, da moram odstopiti. Uro in pol sem mu prigovarjal, da to ni način za razrešitev te zadeve. Na koncu je rekel, da moram odstopiti ali pa bom zamenjan," pojasnjuje Dalli okoliščine odstopa, v katerega naj bi ga prisilil predsednik Evropske komisije Manuel Barroso.

Bo nova tobačna direktiva sprejeta?
Afera zdaj ogroža sprejetje "Dallijevega" zakona, po katerem bi med drugim 75 odstotkov cigaretnih škatlic prekrili s slikami posledic bolezni, povezanih s kajenjem. Hkrati bi v trgovinah cigarete umaknili s polic in jih skrili pred pogledom kupcev. Proizvajalce bi doletele tudi omejitve glede cigaret z dodanimi okusi, ki jih ustvarjajo predvsem za kadilke.

Na položaj evropskega komisarja za zdravje in potrošnike je bil medtem v soboto že imenovan malteški zunanji minister Tonio Borg.