Evrsko območje že leta sili Grčijo v obsežno privatizacijo. Zdaj so na vrsti elektrarne. Foto: EPA
Evrsko območje že leta sili Grčijo v obsežno privatizacijo. Zdaj so na vrsti elektrarne. Foto: EPA
Grčija
Prezadolžena Grčija je od leta 2010 prejela za več kot 300 milijard evrov t. i. finančne pomoči v obliki posojil. Foto: EPA
Grčija privatizira elektrarne v zameno za evropski denar

Prezadolžena država bo tako prejela novo posojilo, tj. približno pet milijard evrov v zameno za izpolnitev novih reform in sprejetje dodatnih varčevalnih ukrepov.

Predstavniki t. i. trojke (Mednarodni denarni sklad, Evropska centralna banka in Evropska komisija) so pojasnili, da je bil dogovor dosežen na tehnični ravni, v ponedeljek pa ga bodo predstavili ministrom na zasedanju evrske oskupine. Atene so se po njihovih besedah zavezale, da bodo čim prej izvedli vse potrebno za končanje tretje revizije.

Dogovor naj bi finančni ministri članic evrskega območja potrjevali na zasedanju 22. januarja, če bo grški parlament do takrat potrdil zahtevane reforme.

Na vrsti privatizacija elektrarn
Na tokratnih pogovorih je bila ključna tema odprtje grških trgov elektrike in plina, ki ju zdaj obvladujeta državna operaterja. Že v petek zvečer je grški minister za energetiko Gjorgos Statakis napovedal obsežno privatizacijo. Tako bodo prodali štiri najpomembnejše elektrarne, ki so zdaj v lasti državne družbe DEI. Sindikat je zato že napovedal stavke proti prodaji.

Posojilodajalci za revizijo zakona o stavkah
Med spornimi vprašanji je bila tudi predlagana revizija zakona o stavkah, ki naj bi, tako upajo tuji posojilodajalci, zmanjšala možnosti večjih prekinitev dela v industriji.

Govor je bil tudi o ohranjanju nižjega prometnega davka za grške otoke, na katerih še vedno biva na tisoče beguncev, o nadaljnjih varčevalnih ukrepih v javni upravi in o za več kot sto milijard evrov slabih posojil v bankah, poročata francoska tiskovna agencija AFP in nemška tiskovna agencija DPA.

"Zadovoljni smo," je glede dogovora dejal grški finančni minister Euklid Cakalotos. Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis pa je za dogovor dejal, da je "dobra novica za Grčijo in Evropo".

Grčija je od leta 2010 prejela za več kot 300 milijard evrov pomoči v obliki posojil. V sklopu prvega programa iz leta 2010 110 milijard, v sklopu drugega iz leta 2012 172,6 milijarde, za tretji program iz leta 2015, ki se bo iztekel avgusta prihodnje leto, pa je predvidenih do 86 milijard evrov posojil.

Grčija privatizira elektrarne v zameno za evropski denar