Protesti v Atenah in Solunu še zdaleč niso bili tako množični in ognjeviti kot tisti v minulih tednih. Foto: EPA
Protesti v Atenah in Solunu še zdaleč niso bili tako množični in ognjeviti kot tisti v minulih tednih. Foto: EPA

Tako ni bilo nič z burnimi in množičnimi protesti proti novim varčevalnim ukrepom, potem ko je Grčija dobila 130 milijard evrov pomoči, da bi se ognila bankrotu.
GSEE in Adedy, ki imata skupaj več kot milijon članov, sta današnje proteste v omenjenih dveh grških mestih organizirala pod sloganom Skupaj lahko preprečimo novo znižanje pokojnin.
V četrtek glasovanje v parlamentu
Grški poslanci bodo o novem varčevalnem zakonu glasovali v četrtek. Skladno z dogovorom, ki so ga v torek zgodaj zjutraj sprejeli finančni ministri držav z evrom, naj bi namreč banke in zavarovalnice prostovoljno zamenjale obstoječe grške obveznice s povprečno ročnostjo okoli sedmih let za nove z zapadlostjo 30 let in z 31,5 odstotka nominalne vrednosti prvotnih dolžniških papirjev.

Država je bila že pred najnovejšim sporazumom podvržena hudemu varčevalnemu programu v zameno za mednarodno pomoč, mnogi pa so jezni zaradi dolgoletnih groženj stiske in odrekanj.

"Neoliberalno barbarstvo"
Grška prestolnica je prejšnji teden doživela najhujše demonstracije po letu 2008, saj je parlament sprejel izredno nepriljubljene varčevalne ukrepe. Za danes pričakujejo še več spopadov med protestniki in policijo.

"Delavci v naši državi nočejo sprejeti barbarstva strožjih neoliberalnih ukrepov, ki so nam jih oderuško vsilili naši upniki," je opozoril sindikat zasebnega sektorja GSEE. "In zato bodo nadaljevali s svojim bojem, da bi ustavili uničenje naše družbe."