Grčiji se trenutno obročno izplačuje 130 milijard evrov finančne pomoči, brez katere bi država že zdavnaj bankrotirala. Foto: EPA
Grčiji se trenutno obročno izplačuje 130 milijard evrov finančne pomoči, brez katere bi država že zdavnaj bankrotirala. Foto: EPA
Angela Merkel in Nicolas Sarkozy
Merklova in Sarkozy sta naveličana čakanja na Grčijo, zato poudarjata, da je "takoj treba storiti nekaj". Foto: EPA
Jasno sporočilo Grčiji,

"Hočemo ta dogovor," je dejal francoski predsednik po srečanju z nemško kanclerko v Parizu.

"Grški voditelji so dali zaveze, ki jih morajo vestno izpolnjevati ... Evropa je prostor, kjer ima vsak svoje pravice in dolžnosti. Časa zmanjkuje, skleniti ga je treba in podpisati," je Sarkozy dejal o dogovoru o novih varčevalnih ukrepih.

Grškim političnim voditeljem se namreč še ni uspelo dogovoriti o novem zategovanju pasu, čeprav se je rok za dogovor iztekel že v ponedeljek in z zavlačevanjem tvegajo zavrnitev finančne pomoči za poplačilo skoraj 14,5 milijarde evrov dolgov upnikom, ki zapadejo 20. marca.

Grški politični voditelji se še vedno pogovarjajo o novem svežnju varčevalnih ukrepov, ki so potrebni za dogovor s predstavniki trojke - Evropske unije, Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske centralne banke (ECB) - ter za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja.

Med ukrepi so zmanjšanje javne porabe za 1,5 odstotka BDP-ja, dokapitalizacija grških bank, znižanje stroškov dela (vključno z znižanjem minimalne plače in regresov), krčenje delovnih mest v javni upravi in klestenje pokojninske blagajne. Grški politiki se tudi še vedno pogajajo o odpravi 13. in 14. plače.

Merklova je izpostavila, da Grčija ne more računati na drugo finančno pomoč Evropske unije, če ne bo dosegla dogovora s trojko, s čimer se je strinjal tudi Sarkozy, ki je izpostavil, da bo kakršen koli nov dogovor o finančni pomoči obubožani Grčiji odvisen od dogovora o znižanju dolga.

"Hočemo, da Grčija ostane v evroobmočju. Naj povem jasno, to meniva oba," je Merklova še v imenu Sarkozyja pojasnila stališče do Grčije, a pri tem jasno povedala, da odgovornost nosijo grški voditelji, saj EU ne bo odstopil od svojih stališč.

"Roki so že mimo"
Nestrpna in naveličana grških zavlačevanj pa nista samo voditelja največjih gospodarstev v evroobmočju, ampak tudi Evropska komisija, ki tudi čaka na dogovor Aten in zasebnih upnikov o delnem odpisu grškega dolga ter dogovor s trojko o novih varčevalnih ukrepih.

"Resnica je, da so roki že mimo," je bil jasen tiskovni predstavnik evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna Amadeu Altafaj Tardio, ko je odgovoril na vprašanje, kaj je dejansko rok za dogovor o drugem svežnju pomoči za Grčijo.

Po njegovih besedah so v Komisiji upali, da bodo odločitve, potrebne za dogovor o drugem programu pomoči, sprejete konec preteklega tedna, zato so za danes načrtovali sestanek finančnih ministrov območja evra, ki naj bi dorekli drugi program pomoči za Grčijo.

Težava je še vedno izvajanje že dogovorjenih ukrepov, pri čemer Grčija po mnenju Bruslja ne krepi svoje verodostojnosti. "To nas skrbi," je dejal Tardio.

Jasno sporočilo Grčiji,