Grške dolžniške težave so spravile v krizo celotno območje skupne evropske valute. Foto: EPA
Grške dolžniške težave so spravile v krizo celotno območje skupne evropske valute. Foto: EPA

Upniki imajo do 21. ure čas, da Atenam sporočijo, ali so pripravljeni privoliti v ponujeno daljšo ročnost in nižje obrestne mere za nove obveznice, ki jih bodo dobili v zameno za obstoječe. Rezultate bo grško finančno ministrstvo uradno predstavilo v petek zjutraj.

Zasebnim upnikom je Grčija pojasnila, da bo operacijo izvedla le, če ji bo uspelo zamenjati vsaj 75 odstotkov nominalne vrednosti obveznic, ki znaša okoli 206 milijard evrov obveznic.

Za Atene bi bila operacija uspešna, če bi v ponujene pogoje privolili upniki, ki imajo v lasti vsaj 90 odstotkov skupne nominalne vrednosti obveznic. V najboljšem primeru bi upniki Grčiji odpisali 107 milijard evrov ali 53,3 odstotka nominalne vrednosti dolga.

Članice evrskega območja in Mednarodni denarni sklad (IMF) si želijo vsaj 95-odstotni odziv, saj bi le v tem primeru grško dolžniško breme do leta 2020 lahko upadlo na vzdržno raven 120 odstotkov BDP-ja.

Od uspešnega odpisa dolgov je odvisna tudi odobritev drugega programa javne pomoči Grčiji v vrednosti 130 milijard evrov. Neuspeh pri reševanju Grčije bi glede na nekatera opozorila evrsko območje stal več kot 1.000 milijard evrov, posledice pa bi čutilo celotno svetovno gospodarstvo.