Cipras ima zdaj v parlamentu le šibko večino. Računa lahko na 153 od 300 poslancev in poslank. Foto: Reuters
Cipras ima zdaj v parlamentu le šibko večino. Računa lahko na 153 od 300 poslancev in poslank. Foto: Reuters

Poslanci in poslanke so potrdili ukrepe, ki so jih mednarodni posojilodajalci zahtevali v zameno za posojilo v vrednosti dveh milijard evrov in dodatnih 10 milijard evrov za dokapitalizacijo bank, poroča portal grškega dnevnika Kathimerini.

Vlada je zagotovila 153 glasov, ki jih je potrebovala za potrditev predloga v 300-članskem parlamentu, 137 poslancev in poslank Nove Demokracije, Pasoka in To Potamija pa je zakonodaji nasprotovalo. Poleg njih pa zakonodaje nista podprla še poslanec Sirize Stathis Panagoulis, ki se je vzdržal, in Nikos Nikolopoulos, poslanec koalicijskega partnerja Neodvisni Grki, ki je glasoval proti.

Koalicija s šibko večino
Premier Aleksis Cipras je zaradi tega Panagoulisa izključil iz Sirizine poslanske skupine, isti ukrep pa je zoper Nikolopoulosa sprejel predsednik Neodvisnih Grkov Panos Kammenos.

Če se bosta oba poslanca odločila nadaljevati poslansko delo kot neodvisna poslanca in ne bosta vrnila mandata, se bo koalicijska večina zmanjšala na samo dva sedeža. Cipras je predtem že pozval Sirizinega poslanca Gabriela Sakellaridisa, naj odstopi, potem ko je ta napovedal, da se bo vzdržal pri glasovanju.

Države evroobmočja so privolile v to, da Grčiji v tretjem svežnju posodijo skupno 86 milijard evrov, postavile pa so ji številne zahteve. Do zdaj je Grčija od teh 86 milijard prejela za 13 milijard posojil.

Nova zakonodaja določa, da je okoli 25 odstotkov od približno 400.000 lastnikov stanovanj oziroma hiš (družine pod pragom revščine), ki so visoko zadolženi, zaščitenih pred zaplembo doma. Preostali dolžniki pa bodo zaščiteni tri leta, pod pogojem, da v dogovoru z bankami restrukturirajo dolg. Izključeni Panagoulis je dejal, da ne bo vrgel na cesto ljudi, ki se borijo za svoje življenje, in jih "na milost ali nemilost pustil bankam, ki so se obogatile v letih korupcije", poroča Reuters.